Olesa commemora el Dia Internacional de la Mediterrània
L’objectiu de la jornada és promoure el diàleg i la cooperació a la Mediterrània i visibilitzar aquelles iniciatives que fomenten la tolerància, la cultura, el desenvolupament sostenible i la cooperació entre països.
Infografia sobre les morts a la Mediterrània en els últims 10 anys
L’Ajuntament d’Olesa, a través del Departament de Polítiques Migratòries, Antiracisme i Cooperació, se suma un any més a la commemoració del Dia Internacional de la Mediterrània, que se celebra arreu cada 28 de novembre. L’acte central de la celebració tindrà lloc aquest divendres, 29 de novembre, a les 17.15 h, a l’Auditori de la Casa de la Cultura, amb una “Hora del conte” dedicada als infants i les seves famílies amb l’obra “Blau. Què amaga l’horitzó?”.
Escrit per Laia Roca i Mònica Ortega, i amb il·lustracions de Gemma Aguasca, “Blau. Què amaga l’horitzó?” és un conte infantil que aborda dues grans problemàtiques del Mediterrani: la crisi ambiental i les migracions. A través d’un llenguatge planer, la història explora el paisatge submarí i posa l’accent en les vides i dificultats de les persones que intenten travessar aquest mar. El conte és dirigit a nenes i nens del darrer cicle de primària i inclou una guia didàctica elaborada per Open Arms per tal d’orientar els adults a l’hora de respondre davant de les preguntes que la història pugui suscitar.
L’acte serà conduït per Muntsa Camps, conta-contes professional.
Una Mediterrània de contrastos
Alba Tarroc, responsable tècnica del Departament de Polítiques Migratòries, Antiracisme i Cooperació, destaca la importància de commemorar aquest dia: “El Dia de la Mediterrània és una oportunitat per celebrar la diversitat cultural i la història compartida, però també per visibilitzar les desigualtats i els esforços de totes les organitzacions i persones que treballen diàriament per millorar la cooperació entre els països del Mediterrani”.
Segons indica Tarroc, es tracta “d’una de les regions amb més contrastos econòmics i socials, i un dels espais on més vides es perden anualment en intents de travessar les seves aigües.” En aquest sentit, l’any 2024 ja s’han comptabilitzat 1.600 morts o desaparicions a la Mediterrània, “un drama que es veu agreujat per la fortificació de fronteres per part de la Unió Europea, i l’absència de vies segures per a les persones migrades”. “Aquestes polítiques no només són ineficaces, sinó que estan sustentades per un racisme estructural que dificulta l’entrada regular de persones procedents de països africans”, afegeix Tarroc.
Commemoració dels estats membres de la Unió per la Mediterrània
El novembre de 2020, els 42 estats membres de la Unió per la Mediterrània van declarar oficialment el 28 de novembre com el Dia de la Mediterrània, coincidint amb l’inici del Procés de Barcelona el 1995, i el compromís dels països euromediterranis de convertir la regió en un espai comú de pau, estabilitat i progrés socioeconòmic compartit.
D’aquesta manera se celebra cada any aquest dia per fomentar el diàleg intercultural, celebrar actes culturals i socials, així com llançar iniciatives de cooperació a la regió.