Olesa de Montserrat celebra la Setmana de la Natura 2021 amb diferents activitats

L’objectiu és promoure la conservació del patrimoni natural, cultural i paisatgístic local a través de la participació i implicació social. Es faran activitats els dies 29 i 30 de maig, i el 5 de juny.

Image
Olesa de Montserrat celebra la Setmana de la Natura 2021 amb diferents activitats

 

L’Ajuntament d’Olesa de Montserrat s’adhereix a la Setmana de la Natura 2021 amb diferents activitats amb l’objectiu de promoure la conservació del patrimoni natural, cultural i paisatgístic local a través de la participació i implicació social. La Setmana de la Natura és una iniciativa de la Xarxa per a la Conservació de la Natura, una entitat sense ànim de lucre formada per associacions, fundacions, administracions públiques, universitats i centres de recerca.

Precisament, la Setmana de la Natura 2021 es centra enguany en la pèrdua progressiva de biodiversitat. A Catalunya, el 75% de la fauna i la flora estan en risc i, per tant, hi ha una llarga llista d’espècies animals, vegetals que no tenen garantida la supervivència. I en la majoria de casos, aquesta pèrdua és conseqüència directa de l’activitat humana.

El regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat de l’Ajuntament d’Olesa, Ivan Carreira, ha recordat que “ja fa dècades que es va detectar aquest canvi climàtic i que la comunitat científica ha explicat el problema de l’escalfament del planteta a causa dels gasos d’efecte hivernacle, un dels motius que produeix pèrdua de biodiversitat. Per aquesta raó la comunitat científica ha reclamat a les administracions públiques que implementessin mesures per aturar-ho”.

Segons Carreira, “la natura és la casa de tothom i n’hem de tenir cura”. Des de l’Ajuntament d’Olesa, una de les accions que s’han tirat endavant ha estat la redacció d’un Pla d’acció per a l’energia sostenible (PAES), amb l’objectiu principal de reduir l’emissió de gasos d’efecte hivernacle. El regidor de Medi Ambient ha detallat que el Pla inclou un seguit d’accions, algunes de les quals ja estan realitzades, com ara la renovació de tot l’enllumenat públic amb bombetes LED de baix consum, que ha suposat un important estalvi energètic i, per tant, econòmic. També ha comportat menys emissions de diòxid de carboni a l’atmosfera. Com a prova pilot, a més, s’ha instal·lat una caldera de biomassa a l’escola Josep Ferrà i Esteva.

La primera activitat de la Setmana de la Natura 2021 serà aquest dissabte, 29 de maig, i consistirà en una sortida per explicar el passat geològic d’Olesa de Montserrat i com es va formar el municipi, organitzada pel Departament de Medi Ambient i Sostenibilitat de l’Ajuntament d’Olesa. La sortida arrencarà a les 9.30 h i es perllongarà fins les 13.30 h. El punt de trobada serà el Portal de Santa Oliva i cal fer inscripció prèvia enviant un correu a rutes@olesademontserrat.cat, trucant al 93 778 00 50 o bé a través de la plataforma Vivetix. Per la situació sanitària, les places són limitades.

El diumenge, 30 de maig, es farà un anellament científic d’ocells a l’areny del Molí a càrrec del grup Capreolus del Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà. L’activitat tindrà lloc a la zona de la resclosa, entre les 7.30 i les 11.30 h. L’accés serà lliure durant tot el matí però regulat el tema de l’aforament.

I el dissabte, 5 de juny, Dia Mundial del Medi Ambient, es farà una excursió pel riu que inclourà un debat sobre la dinàmica fluvial i el canvi climàtic, organitzada pel Departament de Medi Ambient i Sostenibilitat de l’Ajuntament d’Olesa. El punt de trobada serà el cementiri vell a les 10.00 h, i s’ha de fer inscripció prèvia a rutes@olesademontserrat.cat, trucant al 93 778 00 50 a l’extensió 3810 o a través de la plataforma Vivetix. El guia de la sortida, Joan Soler, ha destacat que l’objectiu és conèixer el bosc de ribera, les seves característiques i les afectacions que tenen temporals i inundacions.

A més d’aquestes activitats, la Biblioteca Santa Oliva oferirà una selecció de llibres en préstec sobre natura, medi ambient i sostenibilitat.

Totes les activitats són gratuïtes i serà obligatori portar mascareta i mantenir la distància de seguretat entre persones. A les sortides s’ha de portar aigua, calçat i roba adequada.