Olesa commemora el Dia Internacional del Dret dels Infants
Avui, 20 de novembre, es commemora el Dia Internacional dels Drets dels Infants, i Olesa de Montserrat se suma un any més a aquesta reivindicació. Enguany, amb motiu de les restriccions per la pandèmia no es poden fer activitats festives amb els infants però es commemora recordant tots aquests drets que encara incompleixen alguns dels països signants.
Olesa commemora avui el Dia Internacional dels Drets dels Infants, una jornada per a la celebració però també per a la reflexió per aquells nens i nenes d'arreu que viuen en situacions desafavorides.
El 20 de novembre de 1989 els drets dels infants van ser ratificats per 192 països del món a l'Assemblea General de les Nacions Unides. Després de 31 anys de l’acord mundial encara són molts els països signants que incompleixen sistemàticament aquests drets.
L'educadora de la Xarxa Socioeducativa-Pla Educatiu de Entorn de l'Ajuntament d'Olesa, Anna Gasset, explica que "ja fa més de 10 anys que celebrem aquesta data de forma conjunta fent una festa per petits i grans. Enguany per la situació de pandèmia de la Covid-19 no podem celebrar-ho de la forma que ens agrada més, batllant, cantant i jugant, en definitiva gaudint d’aquest dia per denunciar, reivindicar i prendre consciencia que tots els infants del planeta tenen dret a viure en dignitat". No obstant, des de la Xarxa Socioeducativa, es volen donar a conèixer amb un recull de materials que han recopil·lat per poder treballar-los en diferents franges d’edat. Gasset explica que "parlar sobre els drets dels infants als nens i nenes es pot fer complicat degut al llenguatge tècnic que s’utilitza. Per això l' organització Save the Children va fer un material didàctic dirigit als infants i joves de 6 a 18 anys".
L’acord de les Nacions Unides sobre la convenció dels Drets dels Infants va representar un gran pas endavant ja que, per primera vegada, es van recollir en un únic document tots els drets que tenen els nens i nenes. Aquest document reconeix totes les necessitats dels infants que són susceptibles de ser protegides jurídicament. És, doncs, un text vinculant, ratificat pràcticament per tots els països del món (excepte els Estats Units d'Amèrica); i aquesta ratificació ha comportat canvis substancials en la legislació i la situació de la infància.
Segons la Convenció sobre els Drets dels Infants de l'assemblea de l'Organització de Nacions Unides (ONU) són els següents:
- Dret a la igualtat, sense distinció de raça, religió o nacionalitat.
- Dret a una protecció especial que asseguri un creixement mental i social sa i lliure.
- Dret a un nom i a una nacionalitat
- Dret a una alimentació, habitatge i atenció mèdica adequats
- Dret a una educació i atenció especials per als infants físicament o mentalment diversos
- Dret a comprensió i afecte per part de les famílies i de la societat
- Dret a l’educació gratuïta, a divertir-se i jugar
- Dret a atenció i ajuda preferents en cas de perill
- Dret a protecció contra l’abandonament i l’explotació en el treball
- Dret a rebre una educació que fomenti la solidaritat, l’amistat i la justícia entre tothom.
Segons la Convenció dels drets humans de l'ONU, aquests drets els posseeixen tots els nens i nenes per la simple raó de néixer i són inalienables, irrenunciables, innats i imprescindibles per a una bona infància, per tant són o haurien de ser obligatoris.
-Material de l'organització Save the Children:
-Recursos didàctics del projecte Escoltes i Guies per treballar amb els infants de 6 a 8 anys
-Articles que es recullen en la convenció dels drets dels infants per a infants de 9 a 11 anys
-La versió per treballar els articles que recullen els drets dels infants per a joves de 12 a 14 anys.
-Material amb els articles més destacats de la firma amb una explicació clara i entenedora per als joves de 15 a 18 anys