21/05/21

Olesa commemora el Dia Internacional d'Acció per la Salut de les Dones amb més d'una desena d'activitats

Amb motiu d'aquesta commemoració, el 28 de maig, l'Ajuntament ha organitzat més d'una desena d'activitats que comencen aquest dissabte i que van des de tallers de sòl pelvià, de sexualitat, o de cosmètica natural,  treballs de cura i salut de les dones, taules rodones, txikung o dance remember. Totes les activitats són gratuïtes però les places són limitades i cal fer reserva prèvia.

Image
cartell amb informació de totes les activitats previstes per el dia internacional d'acció per a la Salut de les dones

L'Ajuntament d'Olesa de Montserrat commemora el Dia internacional d'Acció per la Salut de les Dones, que es celebra arreu cada 28 de maig, amb l'objectiu de reivindicar la perspectiva de gènere en tots els àmbits de la salut, fent públiques les demandes de les dones i el compromís de les administracions per afavorir-les.

Aquesta commemoració posa damunt la taula la necessitat d’estudiar i analitzar els casos de les dones des d’aquesta perspectiva, tenint en compte tots els factors diferencials: genètics, biològics, fisiològics, endocrins, psicològics, etc. Els biaixos de gènere han fet que falti investigació científica respecte a temes com el dolor o que s’acceptin amb poc rigor casualitats no provades.

Amb aquest objectiu, a Olesa s'han programat més d'una desena d'activitats que organitza el departament de Salut Pública de forma conjunta amb les àrees d'Esports, Joventut i Gènere, Feminismes i LGTBIQ+. 

Les activitats es faran al llarg de tota la setmana i comencen aquest dissabte amb una sessió d' "Autodefensa femenina", que organitza el departament de Joventut, a partir de les 10.30h a L'Escorxador. Per assistir cal fer inscripció prèvia a la plataforma vivetix: AQUÍ 

Dimarts, 25, hi ha programats dos tallers a la Sala 3 de la Casa de Cultura. Al matí es farà el "Taller de sòl pelvià", a partir de les 10h. Heu de fer inscripció prèvia AQUI. A la tarda, a partir de les 18h, es farà el taller de "Gènere i salut: la ràbia, la culpa, la por i l'amor". Inscripció prèvia AQUÍ.

Dimecres, 26, es farà l'activitat "Treballs de cura i salut de les dones", que organitza el Consell de Dones del Baix Llobregat. A partir de les 10h a través del canal de Youtube de l'Ajuntament d'Esplugues.

A les 17h hi haurà el "Taller de cosmètica natural", que organitza el Casal Cívic Olesa. Aquesta activitat es fa en línia (plataforma Jitsi Meet) i cal fer inscripció a cc.olesa@gencat.cat

Dijous 27, s'organitza la taula rodona "Què aporten les entitats olesanes a la salut de les dones?", a les 10h, a l'emissora d'Olesa Ràdio (90.1FM). A la tarda, 20h, Mara Jiménez, Mara Jiménez (coneguda també com croquetamente_ o madredecroquetas) farà un Live sobre "Gordofòbia" on es podrà preguntar qualsevol dubte sobre aquest tema i escoltar com va viure ella un trastorn alimentari, com hi ha posat solució i com aconsella tan bé per viure la vida feliç. Al canal d'Instagram de @infojoveolesam

Divendres 28, a la tarda, el Grup les Magranes aparcaran la seva "Caravana La Sex Truck" a la plaça de l'Ajuntament, des de les 18 a les 21h. Aquesta caravana pedagògia ofereirà un espai on qüestionar, experimentar, intercanviar opinions i descobrir tot allò relacionat amb les sexualitats, les afectivitats i els feminismes. També a la tarda hi haurà el "Taller de sexualitat", a les 17.30h al Saló de Plens de l'Ajuntament. Per assistir-hi heu de fer reserva prèvia AQUÍ

Dissabte 29, acabaran les activitats d'aquesta setmana per promoure la salut de les dones amb una classe de Txikung, a les 9.30h al Parc Municipal. Insccripció prèvia AQUÍ, i posteriorment, a les 11h, sessió de Dance Remember, organitzada pel departament d'Esports. Cal fer inscripció prèvia AQUÍ perquè l'aforament màxim és de 40 persones.

Al llarg de tota la setmana també es podrà visitar l'exposició de llibres "Salut i dona" a la Biblioteca Santa Oliva.

La jornada va néixer el 1987 a Costa Rica durant una assemblea de la Xarxa mundial de dones pels drets sexuals i reproductius en el qual es van tractar problemàtiques de malalties que afecten a la població femenina mundial i, en especial, a tot allò relacionat amb la mortalitat materna i que encara avui dia acaba amb la vida de moltes dones arreu del món.