08/03/21

Olesa commemora el Dia de les Dones reivindicant que la dona vol participar i liderar espais de representació i de presa de decisió

Olesa s’ha afegit avui a la commemoració del Dia Internacional de les Dones. La lectura del manifest institucional, feta aquesta tarda a l'Escorxador, ha anat a càrrec d’entitats de dones locals i ha posat de manifest la lluita que encara hi ha contra les desigualtats entre homes i dones

Image
Lectura del Manifest del 8M a l'Escorxador

Olesa de Montserrat ha celebrat un any més el Dia Internacional de les Dones i aquesta tarda a l'Escorxador ha tingut lloc la tradicional lectura d’un manifest adaptada. En aquesta ocasió, amb la situació de crisi sanitària que vivim, amb una cinquantena d’assistents i sense tanta participació com era costum. Representants de diferents entitats han llegit el manifest en una jornada que ha arrencat aquest matí també a l'Escorxador amb la "Instal·lació Amazonia" a càrrec d'un grup de dones, lligades a "Paraula de dona", que han reivindicat la presència de la dona en l'art. 

Avui dilluns, dia 8 de març, es celebra a Olesa i arreu el Dia de les Dones, una diada per reivindicar la necessitat de seguir lluitant per aconseguir una societat sense diferències de gènere, en la que homes i dones cobrin el mateix pel mateix treball, que superi els rols històrics que s’ha donat a l’home i la dona, així com moltes altres lluites. Tot això es reivindica des del passat cap de setmana, s'ha reivindicat avui i es farà al llarg dels propers dies a Olesa a través d'actes organitzats per la regidoria de Gènere, Feminismes i LGTBIQ+  i amb la col·laboració de diferents departaments municipals i entitats de la vila.

La jornada ha arrencat a l'Escorxador amb la "Instal·lació Amazonia" a càrrec d'un grup de dones, lligades a "Paraula de dona", que han volgut reivindicar la presència de la dona en l'art. Aquesta acció va relacionada al moviment "Guerrilla Girls" que pren el nom d'un conjunt d'artistes feministes que va néixer a Nova York el 1984 i que feien servir tàctiques de guerrilla per promocionar la presència de la dona en l'art. La imatge central d’una Guerrilla Girl està acompanyada d’un text que pren com a subjecte Amazon i transforma la marca comercial en sentit femení, amb la força del significat Amazona. Al voltant d’aquesta imatge hi ha cartells de dones que denuncien les seves inquietuds. Totes les imatges són cares de goril·les per crear una imatge comuna, sense estereotip.

Ja a la tarda, l’acte central de la jornada, ha estat la lectura del manifest institucional a càrrec de representants de diferents entitats. L'acte ha comptat amb la presència de la regidora de Gènere, Feminismes i LGTBIQ+, Ada Agut, qui ha obert les intervencions amb unes paraules per remarcar que des de l'Ajuntament d'Olesa donen suport i treballen en qualsevol iniciativa que impliqui la igualtat de gènere. "Som una eina de denúncia de qualsevol abús social que menyspreï la capacitat de la dona, la seva integració i el seu reconeixement", ha destacat Agut, qui també ha destacat que "centrem les reivindicacions en com la pandèmia de la covid-19 ha posat en relleu les greus discriminacions que encara s'exerceixen sobre les dones".

Tot seguit, i abans de la lectura del manifest, ha estat el torn de l'espectacle artístic de M.Art, un projecte relacionat amb la poesia, les cançons a cappella i la pintura a càrrec de Marta Pareja. L'artista olesana ha interpretat una poesia i una cançó. Ha començat amb el tema  "Tothom parla" de "Las Migas" i amb la poesia "Fase Nova", per donar pas a la lectura del manifest. Aquest any el manifest ha deixat clar que les dones no s'aturen, que continuen movent el món i fent referència a la COVID-19, destacant que més enllà de l’impacte sobre la salut, la pandèmia ha tingut un impacte sistèmic que ha posat de manifest la importància de totes aquelles activitats essencials de cura i per a la sostenibilitat de la vida, i ha evidenciat que les desigualtats de gènere, en un context de crisi, situen a les dones en una posició de més vulnerabilitat. La lectura de manifest ha estat a càrrec de la Rusbel, en representació de l'Associació de Dones i Progrés d'Olesa; Mariama i Carme Jorba, membre de l'Associació Ariadna contra el càncer de mama.

Finalment, Marta Pareja i l'espectacle de M.Art han posat el punt final a l'acte de l'Escorxador amb una nova poesia, "Mujer soñada" i una nova cançó a cappella, "Cançó de cures" composta de manera conjunta amb Júlia Soler i Mar Portabella. Els actes commemoratius del Dia Internacional de les Dones van arrencar dissabte amb la Jornada d’Esport Femení en la qual hi van participar diferents entitats olesanes, que van organitzar entrenaments esportius amb les seves esportistes i equips femenins federats. A més, a l'Escorxador es van fer tres sessions de classes dirigides de pilates, ioga i zumba. Des del departament d’Esports, i amb la col·laboració de les entitats, també s’ha editat un vídeo de suport a l’esport femení que es pot veure al canal de Youtube de l'Ajuntament d'Olesa.

També dissabte l’Escorxador va acollir l’espectacle “Elles” de Projecte XV, un espectacle que entremescla la veu, el moviment, la poesia, la prosa, i la música. Un 20% de l'entrada es donarà a la Fundació Calala-Fondo de Mujeres, una fundació feminista que promou els drets, la participació i l'apoderament de les dones a Amèrica Central i l'Estat espanyol. Ahir, diumenge, el Parc municipal va ser l'escenari de la presentació del llibre “Dones Olesanes”, en un acte organitzat pel departament de de Gènere, Feminismes i LGTBIQ+ i Edicions Paper d’Estrassa. L’obra busca posar en valor el testimoni vital de quinze dones d’Olesa de Montserrat que han destacat per la seva trajectòria professional.  

Tota una setmana d’activitats

Els actes de commemoració del Dia Internacional de les dones continuen demà, dimarts, amb la xerrada “Estrès i ansietat en temps de Covid” a les 18.00 h i al Saló de plens de l’Ajuntament, en un acte organitzat pel departament de Benestar Social. Cal fer reserva al mateix departament trucant al 93 778 00 50 Ext. 5.

El dijous 11 de març el saló de plens de l’Ajuntament serà l’escenari del taller “Quin model de pares som per als nostres fills/es?”. El taller, que arrencarà a les 18.00 h, està adreçat exclusivament als homes, aquells pares que es volen plantejar quin model de masculinitat estan transmeten als seus fills i filles i volen reflexionar-hi per trencar estereotips i educar amb menys etiquetes. Cal fer reserva d’entrada a la plataforma Vivetix.

El divendres 12 de març qui ho vulgui podrà visitar, al llarg de tot el matí, el Punt Lila ubicat al mercat ambulant. Entre les 10.30 i les 13.30 h, a més, Les Mireies oferiran pel mercat ambulant la performance “(Des) cuidar”.

Ja a la tarda, a les 18.00, hi haurà Hora del conte especial a l’auditori de la Casa de Cultura, sota el títol “No m’expliquis contes”, a càrrec de Lídia Clua. La sessió és organitzada pel departament de Gènere, Feminismes i LGTBIQ+ i la biblioteca Santa Oliva. Cal fer reserva d’entrades a Vivetix.

I a les 19.30 h, l’Auditori de la Casa de Cultura acollirà la taula rodona “Quan treballar és un luxe”, centrada en les dificultats del col·lectiu trans per accedir a una feina. Anirà a càrrec de Rosa M. Maristany, presidenta de Trans Baix; Judith Juanhuix, activista trans; Tina Recio, presidenta I-Vaginarium i Aina Forn, activista trans. Després de la taula rodona es farà la presentació del projecte Elsa a càrrec d’Albert Carbó. Organitza el departament de Promoció Econòmica i Trans Baix Power Roses de Sant Feliu. Cal fer reserva d’entrada a Vivetix.

Les activitats finalitzaran el cap de setmana del 13 i 14 de març. El dissabte dia 13 l’Escorxador s’oferirà, a les 19.00 h, l’obra teatral “Dona de foc” a càrrec de Companyia Les Fugitives. És un espectacle poètic que combina versos, música i feminitat, mentre ret homenatge a la figura de la dona poeta. Reserva d’entrades a la plataforma Vivetix.

I ja per al diumenge 14 de març el departament de Joventut ha organitzat el festival Alta.veu, a partir de les 18.00 h a l’Escorxador. Alta.veu és un projecte que neix gràcies a la iniciativa de la jove olesana Maria Guàrdia amb la necessitat de compartir i donar a conèixer tot el talent musical femení i d'identitats de gènere no normatives que hi ha en l'àmbit local. Inclourà les actuacions d’Alba Martínez, Samira Sabal i Laura Franch. Reserva d’entrades a Vivetix.

D’altra banda, al llarg d'aquesta setmana, l’emissora municipal Olesa Ràdio emet diferents entrevistes a protagonistes del llibre “Dones olesanes” així com de les activitats organitzades. La Biblioteca Santa Oliva acull una exposició de llibres sobre la dona i la torre del Rellotge restarà il·luminada amb el simbòlic color lila.

Documents relacionats