Olesa commemora el 25N
Com cada 25 de novembre, l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat s'ha sumat al manifest unitari amb motiu de la commemoració del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència Contra les Dones, que s'ha llegit a les 18.00 h a la Plaça de Fèlix Figueras i Aragay. Les activitats per conscienciar sobre la violència masclista continuaran fins el 16 de desembre.
L'Ajuntament d'Olesa de Montserrat ha commemorat un any més el Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra les dones amb la lectura del manifest institucional del 25N i actuacions musicals i de dansa. L’activitat s’ha concentrat a partir de les 18.00 h de la tarda a la Plaça de Fèlix Figueras i Aragay on la regidora de Gènere, Feminismes i LGTBIQ+, Laia Montes, ha obert l’acte institucional i s’ha fet la lectura del manifest unitari, que enguany ha anat a càrrec de la periodista i directora d’Olesa Ràdio, Raquel Montoya. L’acte ha comptat amb les actuacions de l'Escola Municipal de Música i de l'Escola de Dansa Move On.
La regidora de Gènere, Feminismes i LGTBIQ+, Laia Montes, ha donat la benvinguda a l’acte manifestant “la urgència de continuar lluitant per la igualtat de gènere i contra les desigualtats estructurals del patriarcat”. A més, Montes ha destacat que “les polítiques feministes són essencials per combatre les injustícies a l'espai públic i privat, així com les violències masclistes i LGTBIfòbiques", i ha afegit que "les dades mostren que la situació continua sent crítica: des de 2012 s'han registrat 151 feminicidis a Catalunya, 21 d'aquests només el 2024. També s'ha incrementat el nombre de delictes sexuals (3.759 el 2023, un 33,6% més que el 2021) i les atencions per violència masclista”.
Tot seguit, la periodista Raquel Montoya ha llegit el manifest unitari d’enguany, que reafirma el compromís amb la lluita feminista i amb la denuncia de totes les formes de violència masclista. El text subratlla la necessitat de reconèixer aquestes violències com un problema estructural que requereix d’una perspectiva integral per part de les administracions, les institucions i la societat.
D’altra banda, el manifest posa el focus en la violència masclista a l’espai públic: “Enguany volem posar èmfasi en el fet que les violències masclistes a l’espai públic, incloent-hi espais com equipaments, comerços o transports, són una de les expressions més greus de la desigualtat de gènere i són una realitat que afecta les dones i noies dels nostres municipis, sovint invisibilitzada i normalitzada. Algunes d’aquestes agressions són molt greus i estan penalitzades per la llei, però d’altres, en moltes ocasions, són situacions quotidianes, com ara mirades, gestos, xiulets, comentaris grollers, opinions sobre el físic o invasions de l’espai físic i personal que formen part d’un assetjament constant que les dones patim des de molt joves”.
El manifest reclama la implicació de tota la societat per trencar el silenci i actuar per prevenir, detectar i reparar aquestes situacions. També reivindica canvis culturals i estructurals per erradicar el patriarcat i construir un sistema basat en el respecte i la igualtat.
Finalment, estableix compromisos clars, com abordar totes les formes de violències masclistes, garantir els drets de les víctimes, millorar el treball en xarxa i potenciar polítiques de prevenció i sensibilització, especialment a l’àmbit educatiu i de masculinitats alternatives.
Les actuacions de l'Escola Municipal de Música i de l'Escola de Dansa Move On han posat el punt final a l’acte.
Un ampli programa d’activitats fins al desembre
Les activitats previstes al municipi per a la sensibilització de la població sobre el problema social de les violències masclistes han continuat aquest divendres a la tarda, amb la inauguració, al Centre Cultural Cal Puigjaner, de l'exposició fotogràfica d'Amanda Montiel, "Corpo Realitats". La mostra es podrà visitar fins el 7 de desembre.
El cap de setmana continuarà amb la xerrada “Dones i cobles. Una visió històrica”, a càrrec de Jaume Nonell i Teresa Campos, dissabte, 23 de novembre, a les 18 h, a l’auditori de la Casa de Cultura. I diumenge, es projectaran dues pel·lícules protagonitzades per dones i que aborden la temàtica de la violència estètica: “The quiet girl”, a l’auditori de la Casa de Cultura, a les 18 h, i “Creatura”, a El Casal, a les 18.30 h.
El programa s'estendrà fins al desembre amb tallers i espais de reflexió. Divendres 29 es farà el taller "La bellesa imposada" a càrrec de Sandra Gonfaus. El Casal Cívic i Comunitari d'Olesa acollirà les dues últimes activitats: una classe d'autodefensa feminista i un espai de conversa entre dones, el 9 i el 16 de desembre, respectivament.