Amb el novembre, arriben els actes del 25N a Olesa de Montserrat

Un any més, la Regidoria de Gènere, Feminismes i LGTBIQ+ organitza tot un seguit d'activitats que s'extendran des del 15 de novembre fins al 16 de desembre.

Image
Cartell de Xarxes socials per promocionar els actes del 25N de 2024

L'Ajuntament d'Olesa de Montserrat ha publicat el programa d'actes per commemorar el 25 de novembre, Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència Contra les Dones, amb un enfocament especial en la violència estètica. El lema d'enguany és "La pressió estètica també és violència", una forma de violència simbòlica que, sovint, queda invisibilitzada. Segons la regidora de Gènere, Feminismes i LGTBIQ+, Laia Montes, "és important fer pedagogia sobre aquest tipus de violències i denunciar la manca d'informació sobre les conseqüències que poden tenir certes intervencions estètiques".

Audio file

Les activitats començaran el 15 de novembre amb un taller de pintura de pits a Cal Rapissa, conduït per Dúnia Escasso, que busca la reflexió sobre l'autoacceptació i la diversitat corporal. A partir del 18 de novembre, la Torre del Rellotge s'il·luminarà de color lila per simbolitzar el compromís de la vila amb la lluita contra les violències masclistes. Montes remarca "la implicació de l'Ajuntament per visibilitzar aquestes violències, així com els serveis que aquest ofereix per combatre-les".

Audio file

El 20 de novembre es realitzarà una xerrada sobre la pressió estètica a l'Espai Jove, destacant l'impacte de les xarxes socials en la construcció d'un ideal estètic impossible que afecta especialment les dones i les persones joves del col·lectiu LGTBIQ+. Segons Montes, "les xarxes socials i certs continguts mediàtics fomenten una ficció estètica que perpetua la violència masclista".

Audio file

Aquella mateixa setmana s'organitza una Hora del Conte temàtica "Orelles de papallona", amb Sílvia Serra el 21 de novembre. L'endemà s'instal·larà un punt lila al mercat ambulant, que es repetirà el 29 de novembre. Divendres 22 s'inaugurarà, al Centre Cultural Cal Puigjaner, l'exposició fotogràfica d'Amanda Montiel, "Corpo Realitats". El cap de setmana continuarà amb una xerrada sobre el paper històric de les dones a la cobla i diverses projeccions cinematogràfiques que aborden la temàtica de la violència estètica i la pressió social sobre les dones. La regidora destaca "la diversitat de les activitats que conformen un cartell que contempla diferents interseccions gràcies al suport de les entitats olesanes".

Audio file

L'acte central serà el 22 de novembre a la Plaça Fèlix Figueras i Aragay, amb la lectura del manifest i actuacions de l'Escola Municipal de Música i l'Escola de Dansa. Montes explica que “aquesta activitat s'ha programat abans del 25 per facilitar l'assistència i respectar la jornada de lluita convocada per col·lectius feministes”.  

Audio file

El programa s'estendrà fins al desembre amb tallers i espais de reflexió. Divendres 29 es farà el taller "La bellesa imposada" a càrrec de Sandra Gonfaus. El Casal Cívic i Comunitari d'Olesa acollirà les dues últimes activitats: una classe d'autodefensa feminista i un espai de conversa entre dones, el 9 i el 16 de desembre, respectivament.

Al llarg del mes de novembre, la Biblioteca Santa Oliva coordina l'activitat "Jo vaig amb mi" entre els centres escolars olesans. Una activitat didàctica inspirada en el llibre de Raquel Díaz Reguera. Podeu consultar les dates i horaris de totes les activitats en el cartell adjunt.

Rerefons de la violència estètica

La violència estètica és una forma de violència simbòlica que es manifesta en les pressions socials i culturals perquè les dones s'ajustin a determinats estàndards de bellesa. Això es tradueix en una sèrie d'exigències que poden portar a pràctiques nocives com intervencions quirúrgiques innecessàries i l'ús de productes que posen en risc la salut física i emocional. Aquesta pressió es veu amplificada per les xarxes socials, on es difonen ideals estètics sovint inassolibles i irreals.

L'Ajuntament d'Olesa de Montserrat disposa de serveis municipals per atendre a les persones que puguin ser víctimes de violència masclista. El SIAD és un servei gratuït i confidencial que ofereix informació, assessorament, primera atenció, acompanyament i recuperació en relació a la vulneració dels drets de les dones.

Horari:

De dilluns a divendres de 9.30 a 14.30 h i els dimarts de 16 a 19 h a: 

Edifici dels Safarejos (c. Salvador Casas, 3)

Telèfon: 937780050 Ext- 4

Correu electrònic: siad@olesademontserrat.cat

Últimes notícies

Image
Reunió de la comissió ciutadana pel 8M

Participants a la primera reunió de la comissió ciutadana pel 8M

Image
Fotografia de l'estat de l'obra de la biblioteca a gener de 2025

Fotografia de l'estat de l'obra de la biblioteca a gener de 2025

Image
Jordi Parent i Anna Valero presenten l'obra de teatre Alan davant l'alumnat d'ESO d'Olesa de Montserrat

Jordi Parent i Anna Valero presenten l'obra de teatre Alan davant l'alumnat d'ESO d'Olesa de Montserrat

Image
Cartell de l'exposició del centenari de l'Escola Arts i Oficis

Cartell de l'exposició del centenari de l'Escola Arts i Oficis

Image
Participants a una de les sortides guiades organitzades pel Departament d'Espai Públic el 2024

Participants a una de les sortides guiades organitzades pel Departament d'Espai Públic el 2024