Nova campanya del 'Fot-li canya a la canya!' per recuperar el bosc de ribera a Olesa de Montserrat
El Departament de Medi Ambient col·labora amb el grup Capreolus en un projecte popular per eliminar la canya americana, una espècie invasora, de la llera del riu Llobregat al seu pas pel municipi
En col·laboració amb Capreolus, el grup del Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà (CMRO), l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat engega una nova campanya del 'Fot-li canya a la canya!' per erradicar una espècie que ha envaït el marge del riu Llobregat i que impedeix que prosperi la vegetació autòctona. L'objectiu és que tots els olesans i olesanes puguin participar de manera autònoma en el projecte de restauració de la vegetació de ribera a Olesa.
Torna el 'Fot-li canya a la canya!', el projecte que busca recuperar les zones més degradades per la colonització de la canya americana. Més que acabar amb la canya, l'objectiu de l'acció és afavorir les espècies autòctones perquè aquestes s'imposin. Per fer-ho, la intenció és que tothom pugui trepitjar la canya i extreure rizomes del voltant dels nous brots d’arbres autòctons, facilitant així el seu desenvolupament.
El passat 21 de juny, amb la col·laboració de l'Ajuntament d'Olesa, Capreolus va organitzar una sortida al riu on la ciutadania va poder trepitjar canyars a la zona nord de l'Areny del Molí per impedir-ne el seu creixement. Aleshores, van ser les mateixes persones que integren el grup del Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà les que van explicar in situ la metodologia que cal emprar, així com la identificació d’espècies de ribera autòctona.
En aquesta ocasió, el grup del Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà (CMRO) va un pas més enllà i posa a l'abast de tothom els coneixements necessaris perquè la població pugui participar de manera autònoma al 'Fot-li canya a la canya!'. D'entrada, al canal de YouTube de Capreolus es pot accedir a dos vídeos vinculats a la campanya per eliminar la canya de la llera del riu com són l'EXPLICACIÓ del projecte i les INSTRUCCIONS per trepitjar brots de canya. Els vídeos també són accessibles des de les xarxes socials del CMRO i de l'Ajuntament d'Olesa. Al final de la notícia hi ha disponible una infografia amb explicacions sobre el bosc de ribera i la canya, així com instruccions per eliminar correctament l'espècie invasora.
Les accions perquè els olesans i olesanes se sumin a la iniciativa no s'acaben aquí, ja que al llarg del camí del riu hi haurà disponibles cartells amb l’explicació del projecte de recuperació del bosc de ribera. Per incentivar la participació de la ciutadania en la trepitjada de canya, els cartells inclouran codis QR que enllaçaran a un document i a un vídeo explicatius. D’aquesta manera, es reduiran els errors a l’hora de trepitjar la canya i s’assegurarà que només les persones amb intenció de participar en el projecte ho faran.
Una acció necessària
La importància dels boscos de ribera és cabdal, presenta nombrosos beneficis. Enfront de grans temporals, aquesta vegetació representa un estabilitzador dels marges i esmorteeix l’efecte de les riuades (retenció de sediments, retard de les crescudes, etc.). També actua com un gran filtre de contaminants de l’aigua i gràcies a la seva productivitat, els boscos de ribera són punts calents de biodiversitat i representen un refugi per moltes espècies. És remarcable el paper del bosc de ribera com a corredor biològic i connector ecològic.
Per contra, la canya americana representa un competidor molt gran per a les espècies autòctones respecte de l'obtenció de nutrients i de l'aigua que necessiten. Alhora la canya és altament inflamable, obstrueix les lleres fluvials generant inundacions, no afavoreix la nidificació d'aus i té un gran impacte paisatgístic a causa de les pantalles visuals que forma.