Nou conveni per al control de mosquits durant l'any 2020

L'Ajuntament d'Olesa de Montserrat ha signat un conveni de col·laboració amb el Consell Comarcal del Baix Llobregat per a la realització de les activitats de control de mosquits durant l'any 2020 al municipi.

Image
Nou conveni per al control de mosquits durant l'any 2020

La majoria de les molèsties ocasionades pels mosquits a la nostra comarca són ocasionades per l'acció de l'espècie Culex pipiens, molt abundant a nuclis urbans i zones agrícoles. Des de l'any 2005, es detecta a la comarca el mosquit invasor Aedes Albopictus, més conegut com a mosquit tigre.

L'any 2017 l'Ajuntament va sol·licitar al Servei de Control de Mosquits del Consell Comarcal del Baix Llobregat, a través de la Diputació de Barcelona, un estudi diagnòstic sobre mosquits al municipi.

En aquest estudi es van detectar llocs de sensibilització especial. En aquests llocs és necessari realitzar un tractament larvicida mensual des del mes de maig fins a l'octubre per assegurar-se de tenir controlats tots els seus focus de cria.

Per a la prestació dels serveis durant la campanya de 2020, el Servei de Control de Mosquits (SCM), a banda de les actuacions en els llocs de sensibilització detectats a l'estudi diagnòstic previ, revisa la cartografia actualitzada de totes les aigües que constitueixin possibles punts de cria de mosquits, presents a cada municipi en àrees rurals i naturals, així com tots els embornals i altres estructures que acumulen aigua a l'àmbit urbà.

El conveni anual preveu diverses accions
Prospeccions i tractaments larvicides rurals. Totes les aigües que constitueixin possibles punts de cria de mosquits, presents a cada municipi en àrees rurals i naturals, estaran indexats i cartografiats en un SIG. Segons classificació de risc i sense necessitat de petició municipal, entre els mesos de maig i novembre es mostregen per presència de larves d'alguna espècie de mosquit, amb una periodicitat de base setmanal. De resultes d'aquests mostreigs sistemàtics, aquells punts positius per larves de Culícids són tractats amb els mitjans propis del SCM en un període estàndard de 24 a 48 hores, usant productes biològics respectuosos pel medi i per les persones.

Prospecció i tractaments larvicides urbans. Es concreten en aplicacions dels productes larvicides en els embornals i altres estructures urbanes que acumulen aigua i són punts de cria pel mosquit comú i pel mosquit tigre. Es realitzen un mínim de dos tractaments per temporada i embornal usant en aquest cas una formulació d'efecte residual. També es realitzen aplicacions sota petició municipal i com a resultat de queixes

Inspeccions sota demanda ciutadana. Es disposa d'un canal de comunicació sota forma d'extranet perquè els Ajuntaments i entitats puguin comunicar telemàticament expedients de queixes i denúncies de la ciutadania. Els tècnics experts del SCM visitaran i dictaminaran els problemes denunciats per la ciutadania per realitzar una diagnosi i proposar solucions.

Inspeccions entomològiques emparades pel protocol d'arbovirosis. Quan des del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya se'ns comuniquin casos d'arbovirosis transmeses per mosquits en els municipis signants d'aquest conveni, el SCM realitzarà les preceptives inspeccions entomològiques a l'empara del Departament i segons el Protocol de Prevenció i Control de les arbovirosis a Catalunya, dirigit a minimitzar el risc de possibles transmissions autòctones, i que comprèn una inspecció formal detallada en l'esmentat protocol i les intervencions que se'n derivin.

Aplicacions adulticides. En casos necessaris a criteri tècnic, es poden realitzar tractaments contra els mosquits ja adults en àrees públiques urbanes i també rurals. En zona urbana en són un exemple els cementiris o parcs públics. Es deixa constància de què aplicacions d'aquest tipus són molt rarament aconsellables i la normativa les restringeix cada cop més, ja que són molt poc eficaces, no selectives, i arriscades pel que fa a la salut humana. Impliquen desallotjament durant el tractament i aïllament posterior de les zones tractades, factors extremadament complexos d'assegurar en via pública.

Vigilància i monitorització. El SCM utilitza tècniques de mostreig entomològic de diversos tipus per tal de verificar la seva pròpia eficàcia, detectar orígens de densitats anormals de mosquits, comprovar la naturalesa de les queixes rebudes o controlar una possible arribada de noves espècies invasores de mosquits, entre d'altres. Per això disposa de diferents tipus de paranys de captura d'adults i també d'oviposició que s'instal·len de manera regular.
Informació i educació. El SCM proporciona suport, formació i informació a personal municipal, pot assessorar en campanyes cíviques municipals i facilitar els seus recursos pedagògics tal com es fa de manera habitual en els municipis que així ho requereixen i també en d'altres institucions com la Diputació de Barcelona.

Experimentació. Es proven solucions de control més novedoses, l'ús de plaguicides no convencionals, i s'estudia alguns aspectes clau de la biologia dels mosquits com la seva capacitat vectorial. Aquesta àrea beneficia a llarg terme els Ajuntaments, sota forma de noves estratègies, tècniques i productes d'intervenció.

L'Ajuntament participa en el finançament de la campanya mitjançant una aportació econòmica anual calculada en base a criteris de població, superfície i presència de focus de cria de mosquits de cadascun dels municipis participants.

 

Recordem que els canals de comunicació de queixes o denúncies sobre plagues són: