05/05/22

Olesa de Montserrat celebra la primera edició del Mercat del Parc Rural del Montserrat aquest dissabte

S'instal·laran una vintena de parades dedicades a la venda de productes d'alimentació i artesania de productors de proximitat. Un seguit d'activitats dinamitzaran el mercat al llarg de la jornada.

Image
Cartell Vine a passar el dia al mercat del parc rural amb tota la programació d'activitats

Aquest dissabte, 7 de maig, Olesa de Montserrat acollirà la primera edició del Mercat del Parc Rural del Montserrat. El projecte, impulsat per l'Associació Parc Rural del Montserrat i la Diputació de Barcelona, respon a la demanda del sector agrícola i de les administracions per a fomentar la venda directa dels productors i elaboradors que envolten la muntanya de Montserrat, així com la consolidació de la marca Parc Rural del Montserrat entre els consumidors dels diferents municipis que hi formen part.

Olesa de Montserrat, el Bruc, Collbató i Esparreguera van arrencar el 2004 aquesta iniciativa, que ha anat guanyant suport al llarg dels anys, i que actualment està configurada, conjuntament amb els municipis impulsors, per Abrera, Castellolí, Castellfollit del Boix, Marganell, Òdena, Piera, Rellinars, Sant Vicenç de Castellet, Ullastrell, Vacarisses i Viladecavalls.

Segons Xavier Rota, regidor de Cultura de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat i representant de l'Associació Parc Rural del Montserrat, la celebració d'aquesta primera edició permet a l'associació "consolidar una de les accions que tenia previstes des de feia anys, creant un mercat de proximitat per donar a conèixer a productes i productors del Parc Rural del Montserrat, amb una oferta d'activitats que dinamitza el municipi".

La primera edició del Mercat del Parc Rural del Montserrat començarà a les 10.00 h amb la instal·lació, al carrer dels Arbres i a la plaça de les Fonts, d'una vintena de parades de productors del Parc. Les parades estaran obertes fins a les 15.00 h oferint un ampli assortit de productes representatius de l'espai rural del Montserrat: hortalisses, fruits secs, oli i olives, formatges, pa i productes de pastisseria, vins i caves, entre d'altres, així com artesania i cosmètica natural. Rota ha explicat que el Mercat del Parc Rural reivindica “el producte de quilòmetre zero d’Olesa i també dels pobles de l’entorn del Parc Rural del Montserrat. El mercat s’afegeix als paradistes de l’Associació Terra i Mans amb propostes lúdiques per crear una experiència festiva".

El Mercat del Parc Rural presenta un seguit d'activitats gastronòmiques, culturals i infantils que dinamitzaran la jornada i que han comptat amb la col·laboració de diferents entitats del municipi. La primera serà el taller infantil "Pinta, retalla i juga amb el teu cavallet", a càrrec de Fal·lera Olesana, a les 11.00 h, a la placeta de Joan Povill, on els infants podran retallar cavallets de paper per després fer una cercavila pels principals carrers del centre d’Olesa. També es faran dues visites guiades, a les 11.00 h i a les 12.00 h, a l'exposició "Temps de marges i barraques", una mostra representativa del patrimoni rural olesà i de la tècnica constructiva tradicional de la pedra seca. Les visites a l’exposició seran a càrrec de Joan Soler a la seu del Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà, i per a inscriure-s'hi, cal enviar un correu electrònic a secretaria@cmrolesa.com. Al migdia, està previst un showcooking amb Jordi Llobet, xef manresà amb una Estrella Michelin, que cuinarà en directe amb productes del Parc. I a les 13.00 h, es podrà assistir al concert del grup "Julivert", que interpretarà un seguit de cançons populars i de taverna. Tanmateix, durant tot el matí, es podrà visitar l'exposició "Menja't el Parc Rural" al vestíbul de la Casa de Cultura, un recull gràfic i explicatiu dels valors del Parc Rural del Montserrat.

El Mercat del Parc Rural clourà amb un dinar popular, a les 14.00 h, a la plaça de les Fonts, a càrrec de l'Associació Cultural La Festa dels Miquelets. El dinar tindrà un cost de 10 € i constarà de botifarra del Sagalito, artesà xarcuter d'Olesa de Montserrat; mongetes seques de Castellfollit del Boix; iogurt de cabra d'U, formatgera d'Ullastrell; i vins del celler d’Abrera Cal Garrigosa.

La iniciativa del Mercat del Parc Rural del Montserrat respon a la voluntat de promoure una agricultura de proximitat, de temporada i sostenible, i es continuarà celebrant a Olesa tots els primers dissabtes de mes. A cada edició, es proposaran noves activitats per animar als visitants a compartir una jornada festiva i consolidar el mercat com un espai de trobada entre productors locals i consumidors.