L´Ajuntament reintegra els Honors de tretze treballdors municiplas represaliats el 1939

Les darrers accions de l'Ajuntament d'Olesa per a la recuperació de la memòria històrica i democràtica al municipi ha tingut com a protagonistes un seguit de ciutadans al qui, en el seu dia, a les acaballes de la Guerra Civil, se'ls va incoar un procés de depuració ratificat pel Govern Civil únicament per causa de la seva ideologia, i que va tenir com a resultat que fossin destituïts dels seus càrrecs. L'Ajuntament, arran d'una petició de l'olesana Pepita Pascual, va aprovar en el ple ordinari de maig una proposta que reintegra en els seus honors i en la seva condició plena com a funcionaris i treballadors municipal tretze ciutadans. L'acord de ple ja ha estat publicat, i per tant, ara ja és oficial que aquestes persones, malgrat que tard, han recuperat l'honor perdut en el seu dia.

 

Tal i com va explicar la regidora d'Atenció Ciutadana, Mari àngels Cambronero, l'Ajuntament d'Olesa ja va iniciar fa temps un camí adreçat a la recuperació de la memòria històrica aprovant, ara fa tot just un any, un acord de ple en el que es declarava radicalment injust qualsevol acord del consistori olesà pres durant la guerra Civil i la dictadura pel qual es sancionés a funcionaris públics de l'Ajuntament per raons polítiques, religioses o d'¡ideologia. Com a conseqüència d'aquell acord, l'Ajuntament establia reintegrat en els seus honors i en les seves condicions plenes com a funcionaris de l'Ajuntament les persones afectades.

 

Arran aquell acord de fa un any, l'olesana Pepita Pascual fa presentar l'octubre del 2008 una petició en la que sol·licitava en nom seu i dels altres familiars del Sr. Lluís Oleart i Xairó el reintegrament dels honors als treballadors municipals als qui se'ls va incoar un procés de depuració entre el 25 de març i el 28 d'agost de 1939, un procés que va ser ratificat pel Govern Civil.

Segons va explicar Cambronero, arran la petició de Pepita Pascual es va constatar que a l'Arxiu Municipal consten 38 expedients particulars i un de general, corresponents a processos de depuració, i dels que es desprèn que tretze treballadors municipals van ser depurats i destituïts dels càrrecs i destins que exercien a l'Ajuntament.

 

Mari Àngels Cambronero va destacar que la proposta que finalment s'havia portat a ple, debatuda a les comissions, havia tingut el suport de tots els grups, fet que demostrava l'acord en aquest sentit, i en el fet de reconèixer que en un determinat moment d'aquest país no es van fer bé les coses.

 

 

Les persones que han estat reintegrades en els seus honors i en la seva condició plena de funcionaris i treballadors municipals son:

-Sr. José Argelich Llongueras (peó de l'escorxador)

- Sr. Juan Balcells Tarrés (dipositari)

- Sr. José Ballús Graells (encarregat Biblioteca)

- Sr. Baudilio Coders Quer(administradors Plaça Mercat)

- Sr. Benito Dinarès Santandreu (sereno)

- Sr. José Jané Melich (sereno)

- Sr. Juan Bautista Izquierdo Andreu (secretari)

- Sr. Juan Magaña Carrera (peó Plaça Mercat)

- Sr. Luis Oleart Xairó (sereno)

- Sr. Pedro Salas Rovira  (guarda de camp)

- Sr. Magín Segura Paloma (recaptador)

- Sr. Jaime Solsona Gomà (conserge Escoles Nacionals)

- Sr. Antonio Torné Costa (vigilant d'arbitris)

 

Tot i que en l'acord no estan els seus noms, Mari Àngels Cambronero també va voler reconèixer a dues persones que no eren treballadors municipals però sí professors al municipi en aquell moment, i que també es van veure afectats per un procés, el Sr. Palmada i la Sra. Pardinilla.

En declaracions a Olesa Ràdio, l'olesana Pepita Pascual, que va fer la petició que aquestes persones fossin restablertes en el seu honor, ha explicat per què va fer aquesta petició, en representació de la família del seu sogre, Lluís Oleart i Xairó. Pascual ha explicat que el seu sogre va ser condemnat pel simple fet de ser militant d'ERC.

 

Segons ha explicat Pepita Pascual, la seva família ha rebut amb satisfacció l'acord de l'ajuntament, ja que, per a ells, és com tancar una pàgina fent que el seu sogre recuperés els drets perduts en el seu dia. I és que, a banda de quedar-se sense feina, les persones que van ser objecte del procés de depuració van perdre tots els seus drets laborals. I a més, van ser assenyalats com a “rojos”, un fet que també els va perjudicar força.

Pepita Pascual ha explicat que malgrat que hi ha gent que li ha dit que és millor no remenar el passat, ella està convençuda que s'havia de retornar l'honor a aquestes persones.

 

(Font: Olesa Ràdio)