L'Ajuntament explica al veïnat de La Central els projectes del barri i recull els seus suggeriments
L'Ajuntament explica al veïnat de La Central els projectes del barri i recull els seus suggeriments
Un estudi d’un cançoner d’Olesa ha sigut el treball guanyador de la 37a edició dels premis de Recerca Vila d’Olesa en la modalitat de Ciència Oberta que s'han entregat aquest dijous al vespre al Saló de Plens de l'Ajuntament d'Olesa, en un acte amb aforament limitat als participants i presidit per l'alcalde, Miquel Riera, el regidor de Cultura, Xavier Rota i la regidora de Gènere, Feminismes i LGTBIQ+; Ada Agut.
El Premi Recerca Vila d’Olesa, convocat amb el suport econòmic de l’empresa Kao Corporation, consta de dues modalitats adultes: la Ciència Oberta per a treballs científics de doctorat, de fi de màster o publicacions fetes en els últims dos anys relacionats explícitament amb un tema olesà o d'interès olesà; i la modalitat Impulsa, per a treballs fets per un olesà o una olesana en qualsevol àmbit de la ciència. Aquesta segona modalitat ha quedat deserta per manca de participants.
En la modalitat Ciència Oberta la guanyadora ha estat Laura Planagumà pel treball "Amors, pregrines i ronya. Estudi d’un cançoner d’Olesa de Montserrat”, que ha rebut un premi de 1.500 euros. Aquest és l'estudi del cançoner manuscrit que forma part d'un fons donat per la família Boada a l'Arxiu Parroquial d'Olesa on hi ha lletres de caramelles, de goig, i també aquest cançoner de 7 cançons datat dels segles XVIII i principis del XIX. "És el treball de fi de grau de l'escola de música, fruit d'un any i mig de feina per reconstruir 6 de les 7 lletres d'aques cançoner que contempla de temàtica amorosa" explica l'autora "m'ha permès conèixer Olesa i l'estudi dels seus tons i melodies. La història musical dels pobles és un tema pendent pels musicòlegs" afegeix.
Pel que fa al 27è Premi Batec Jove, adreçat a l’alumnat de Batxillerat i de Cicles Formatius de grau mitjà i superior dels centres escolars olesans, enguany han participat tres persones amb dos treballs. La guanyadora ha estat Marta Pérez, de l'Institut Creu de Saba amb el treball “Educació. El llarg viatge des del món actual cap a la transformació social”. Aquest és un estudi de l'escola pública on es plantegen dubtes sobre el món de l'educació i es fa una revisió dels sistema educatiu des del segle XIX fins a l'actualitat. "La part pràctica l'he fet a l'Escola Montserrat, Ferrà i Esteva i Puigventós amb observacions a l'aula i entrevistes al personal docent i directiu que m'ha permès veure la gran implicació dels professors i els pocs recursos que tenen" explica Pérez. Aquest guardó està dotat amb 400 euros per a l'autora i 400 més per al centre.
En l’edició del Premi de Recerca amb Perspectiva de Gènere, en la categoria adulta ha participat una persona, que ha estat la guanyadora: Constanza Llorca, pel treball “Feminismos y mujeres de Abya Yala en Barcelona (2000-2020). Genealogías descoloniales i antirracistas”. En la seva tesis de màster, l'autora, ha volgut retratar el moviment feminista a Barcelona a les darreres dues dècades, posant l'accés en el moviment feminista de Llatinoamèrica des d'un plantenjament polític i feminista."Abya Yala és com nomenàven els indígenes a Amèrica Llatina i he volgut trencar amb el feminisme oficialista blanc, europeu, amb una metodologia novedosa basada en "converses alternatives", converses al voltant d'un dinar" ha destacat l'autora. Aquest premi ha rebut una dotació econòmica de 1.500 euros.En la categoria juvenil han participat dues persones amb un únic treball però s’ha declarat desert.
Aquesta és la 2a edició d’aquesta modalitat es va crear per impulsar treballs amb continguts vinculats amb les aportacions de les dones en diferències temàtiques al llarg de la història, aportacions i recerques entorn el gènere, la violència masclista, les diferents corrents del feminisme i/o la diversitat sexual i la història del col·lectiu LGTBIQ+.
El regidor de Cultura d'Olesa, Xavier Rota, ha volgut fer una menció especial al Dia Internacional dels Arxius, que es commemora el 9 de juny, "volem fer un reconeixemnt a totes les persones i entitats que fan les seves donacions i enquireixen l'Arxiu i també un reconeixement a la valuosa tasca dels arxivers".
Per la seva banda, l'Alcalde d'Olesa, Miquel Riera, ha volgut donar públicament les gràcies "a tots els que fan possible aquests premis que encoratgen a través de l'esforç, través de l'escola, i ens fan crèixer com a societat, i també desde la perspectiva de gènere ens fan evolucionar".
Homenatge al poeta local Miquel Guillamón
Al finalitzar el lliurament de premis es va fer un acte d’homenatge al poeta olesà Miquel Guillamón per la seva llarga trajectòria poètica.
Guillamón (1928), va encetar la seva faceta de poeta amb la jubilació, als 53 anys, i porta 40 creant goigs, sardanes i poesies. L'any 2006 va rebre el primer premi dels Jocs Florals i també ha guanyat en vàries ocasions els premis del Concurs de Poesia que organitza l'Associació de Voluntaris d'Olesa (AVO).
A l'emotiu acte, en presència de la seva família, l'alcalde, Miquel Riera, també va voler agrair "tota aquesta emoció que plasma a la seva creació poètica i musical, que és una de les formes més pures de transmetre aquesta emoció. Gràcies per tota la producció que ens has deixat i que ens continuaràs deixant durant molts anys" va dir Riera.