L'Ajuntament d’Olesa insisteix en la necessitat d’extremar les precaucions per controlar la segona onada de la pandèmia
A Olesa hi ha 63 persones positives amb seguiment domiciliari, segons dades del CAP. Com al conjunt de Catalunya, el risc de rebrot a Olesa continua molt alt, amb un índex de 813 i un nivell de transmissió d'1'67. Per aquesta raó cal extremar les precaucions.
La segona onada de la pandèmia de la Covid-19 manté l’alt nivell de casos a tot Catalunya i en conjunt a l’Estat espanyol. Segons el portal dadescovid.cat, la taxa de risc de rebrot per Covid-19 a Olesa de Montserrat té un índex de 813 i l’anomenada Rt (velocitat de transmissió) d’1,67. La situació a Olesa de Montserrat no és diferent a la de la resta de municipis de la comarca i Catalunya, on el risc de rebrot i la velocitat de contagi s’ha disparat. Per aquesta raó des de l’Ajuntament d’Olesa s’insisteix en la necessitat d’extremar les precaucions (rentant de mans, distància de seguretat i mascareta) i restringir a allò imprescindible qualsevol interacció social per evitar mesures més restrictives. També es demana a la ciutadania responsabilitat, sobretot arran les darreres concentracions ciutadanes que han tingut lloc al municipi per protestar per les restriccions decretades pel govern central i la Generalitat. L’Alcalde, Miquel Riera, ha volgut remarcar que “ningú està fora de risc i cal que tothom sigui estricte amb les mesures de seguretat. Estem patint una pandèmia mundial i totes aquestes mesures adoptades busquen aturar la transmissió de la Covid-19 i protegir la salut de tota la població”.
Segons les dades facilitades pel CAP, en aquests moments hi ha 63 persones positives amb seguiment domiciliari. Des que va assumir la realització de les proves PCR, el passat 11 de maig, el CAP Olesa ha realitzat ja 4.345 tests. El CAP continua multiplicant el nombre de proves PCR per intentar tallar la cadena de contagis.
Des de l'Hospital comarcal de Martorell han informat l'Ajuntament que no hi ha persones d'Olesa ingressades al centre hospitalari.
Quant a les residències d'Olesa, i segons la classificació amb codi de color de la Generalitat, quatre són verdes (és a dir, no tenen cap positiu) i dues grogues (en aquest cas per l’aïllament preventiu per nous residents). Pel que fa a la situació a les escoles d'Olesa, segons el portal Traçacovid, actualment hi ha cinc grups confinats: un a les escoles Mare de Déu de Montserrat i Josep Ferrà i Esteva, dos a l’escola Povill, i un a l’institut Creu de Saba.
Adaptació de les classes de Batxillerat i cicles formatius als instituts
Els instituts que imparteixen batxillerat i cicles formatius d’Olesa de Montserrat, com els de la resta de Catalunya, han adoptat mesures per reduir la presència dels alumnes als centres, que ha de ser fins a un màxim del 50% en les etapes de batxillerat i formació professional, segons les darreres mesures aprovades per la Generalitat per limitar la mobilitat en plena segona onada de la pandèmia. Sí que es manté l'assistència presencial al 100 % de l’alumnat en les etapes d'educació infantil, primària i ESO.
Àlex Sala, director de l’institut Creu de Saba, ha detallat que el centre ha repartit en dies alterns les classes presencials de l’alumnat de 1r i 2n de Batxillerat. D’aquesta manera, 1r de Batxillerat fa classes presencials els dilluns, dimecres i divendres; i els de 2n, dimarts, dijous i divendres. L’alumnat que no és al centre rep la classe en format telemàtic, mantenint el mateix horari que al centre, però intentant que el jovent no acumulin massa hores davant la pantalla. El director institut Creu de Saba ha destacat que l’adaptació dels alumnes a la nova situació “és plenament satisfactòria” i que “gairebé el 100% segueixen les sessions telemàtiques”. Sala creu que la situació es mantindrà durant tot el primer trimestre, fins al Nadal.
Pel que fa a l’institut Daniel Blanxart, el centre s’adaptarà a les noves restriccions amb estratègies diverses. A 1r de Batxillerat, un 50% de l’alumnat anirà al centre durant una setmana consecutiva, mentre l’altra 50% estarà a casa, i així de manera alternativa. Xavier Favà, director institut Daniel Blanxart, destaca que durant les sessions presencials “es donarà pes a la part teòrica i s’enviarà feina per desenvolupar a casa”. Segons Favà, s’oferiran classes telemàtiques als alumnes que siguin a casa, “però en cap cas estaran 6 hores connectats a l’ordinador”. Respecte l’alumnat de 2n de Batxillerat i degut a la importància d’una etapa prèvia a l’accés de molts alumnes a la universitat, la intenció del Daniel Blanxart és que, cada tres setmanes, l’alumnat acudeixi al centre en dues setmanes consecutives i en la darrera segueixi la formació des de casa.
Quant als cicles formatius, en concret dels programes de Formació i Inserció i d’Itineraris Formatius Específics, la presencialitat serà màxima amb quatre dies de presència al centre de dilluns a dijous. Pel que fa als cicles d’Esports, i donada la necessitat d’una pràctica continuada, la no presencialitat també serà mínima i es limitarà als dies de classes teòriques. A la resta de cicles formatius professionals, que s’ofereixen de tarda, tres dels cinc dies de la setmana seran presencials, amb el divendres com un dels dos dies de confinament de l’alumnat.
Per la seva banda, la coordinadora de batxillerat de l’escola Daina-Isard, Montserrat Jané, ha detallat que el centre ha reduït la presencialitat fins arribar gairebé al 50%, amb la meitat dels alumnes acudint al centre de manera alterna. Aquesta setmana, 2n de Batxillerat ho fa el dilluns, dimecres i divendres, mentre que 1r ho fa dimarts i dijous. La setmana vinent s’invertiran els dies presencials entre els dos cursos. Jané també ha explicat que les sessions virtuals no superen les tres o quatre hores diàries i que l’alumnat ja disposa de feina a desenvolupar pel seu compte.
El departament d'Educació de la Generalitat ja ha anunciat que, per no haver de canviar els plans de nou d'aquí dues setmanes i afegir més complicacions a la logística dels centres, s'allargarà l'ensenyament online com a mínim fins a finals de desembre.