L'Ajuntament d'Olesa fa una nova campanya per implicar la ciutadania en el control de la població de coloms
L’Ajuntament d’Olesa ha dut a terme una nova campanya de sensibilització sobre la població de coloms a Olesa que consisteix en informar els establiments amb terrassa exterior i també a la ciutadania, sobretot en el fet de no alimentar els coloms per evitar-ne la superpoblació.
L'Ajuntament d'Olesa, a través del departament de Salut Publica, duu a terme una nova campanya que consisteix en sensibilitzar sobre la necessitat de no alimentar els coloms. La campanya consta de dues parts: per una banda, uns agents informadors donaran informació a la ciutadania a diversos espais del municipi, principalment als espais on més problemàtica presenta la presència de coloms, sobre la gestió ètica de coloms que du a terme l’Ajuntament. També informaran de la necessitat de no alimentar els coloms per evitar problemes de superpoblació.
Per l'altra banda, una persona informadora visitarà els establiments que disposen de terrassa exterior i faran entrega de material informatiu amb recomanacions per evitar la presència de coloms a les terrasses.
Sota el lema “Olesa de Montserrat, menys coloms més sans” la campanya envia el missatge a la ciutadania: “evita alimentar-los i “provocaràs menys molèsties per al veïnat”. Al llarg de tota la setmana diferents informadors estan repartint tríptics informatius i visitant espais del municipi on es concentren més coloms per sensibilitzar a la població que la problemàtica que provoca alimentar aquests animals.
Els coloms fora de control esdevenen una plaga i el seu nombre excessiu crea malestar i molèsties. Les raons per al seu control són múltiples: transmissió de malalties, sorolls, brutícia, desplaçament d’altres espècies, problemes socials i veïnals, deteriorament dels immobles, contaminació de fonts públiques, perills per al trànsit, embussament de canaleres i evacuacions d’aigua o malmesa de l’arbrat, entre altres.
Per a controlar la població, l’Ajuntament d’Olesa ha instal·lat quatre dispensadors a diferents terrats del municipi: a la plaça Terç Nostra Senyora (al barri de Sant Bernat), la plaça de l’Oli (a la teulada del Teatre), carrer Barcelona (a un edifici a mig construir) i a la plaça de la Sardana (a la teulada del Teatre Els Salistes).
Durant les primeres setmanes de funcionament, els aparells dispensen aliment no tractat -blat de moro- per tal d'acostumar els coloms a acudir a un mateix punt. Posteriorment, dispensen pinso amb nicarbacina, amb efecte esterilitzant. El fàrmac és una substància anticonceptiva que impedeix l'ovulació en les aus femelles. Els dispensadors d'aquest producte escampen cada dia aproximadament uns 8 grams per a cada colom, durant l'estació reproductora de les aus, que va de març a octubre. Es tracta d’un fàrmac anticonceptiu no tòxic que està sota un estricte control veterinari que a banda d’esterilitzar els animals també els cura la malaltia que causa diarrees, així, alhora que es redueix la població d'aus, es millora el seu estat de salut.
Recordatori de les obligacions de les terrasses
L'efectivitat del tractament augmenta quan l'animal s'alimenta únicament del pinso anticonceptiu, per la qual cosa les campanyes fan una crida a la col·laboració dels ciutadans i dels negocis del municipi per evitar que ingereixin altres aliments. Al llarg de l’any es fan d’altres campanyes en aquesta línia, com la que informa als propietaris de bars i restaurants amb terrassa perquè retirin amb rapidesa les restes d'aliments de les taules i del terra per evitar l’acumulació de coloms.