L´Ajuntament aprova inicialment el pressupost municipal del 2009 amb els vots a favor de l´equip de govern Tripartit i el vol negatiu de tota l´oposició
Aprovació de pressupost sense sorpreses. Amb els únics vots favorables de l'equip de govern tripartit format per PSC, CiU i l'Entesa, aquesta passada nit s'ha aprovat el pressuposto municipal per al 2009; un pressupost que l'oposició ha criticat àmpliament ja que, malgrat reconèixer la dificultat d'elaborar-los en període de crisi econòmica, no consideren completament encertada la despesa prioritzada pel govern municipal, sobretot perquè creuen que s'hauria d'haver potenciat encara més la despesa social.
Recordin ara quatre dades referents al pressupost. Aquest ascendeix a 22,7 milions d'euros, dels quals prop de 4,8 milions corresponen a inversions. Conté una estimació dels ingressos inferior a la de l'any passat, i segons el govern municipal, s'han prioritzat clarament departaments com Serveis Socials o Promoció Econòmica. Els comptes també permeten fer front a tots aquells compromisos contrets.
Com era d'esperar, el debat sobre el pressupost va comportar amb un intens debat que va incloure retrets encreuats sobre la manera de fer política de govern i oposició. Tampoc va faltar un tema recorrent en el debat del pressupost, el dels sous dels alts càrrecs. El resultat final, després de tres hores de debat, va ser l'aprovació inicial del pressupost municipal per al 2009, gràcies a la majoria absoluta de l'equip de govern tripartit. Ara s'obre un període d'exposició pública, durant el que es podran presentar al·legacions abans de la seva aprovació definitiva.
El debat pel pressupost 2009, inclòs al ple ordinari celebrat ahir al vespre, es va iniciar, com és habitual, amb una exposició de la regidora d'Hisenda de l'Ajuntament d'Olesa, Sílvia Holgado, sobre el procés seguit per a la seva elaboració, i també, com no, sobre el seu contingut. Tal i com havia avançat en audièncuia pública, Holgado va explicar algunes de les claus que, segons el govern, podrien definir aquest pressupost, i que són bàsicament, els condicionants econòmics actuals, el tancament en positiu del darrer pressupost, la contenció en la despesa, la disminució dels ingressos estimats, el compliment dels compromisos contrets i la priorització de les àrees de Serveis Socials, Promoció Econòmica i Habitatge.
A grans trets, el pressupost municipal del 2009, aprovat ja inicialment, ascendeix a 22,7 milions d'euros, dels quals 4'8 milions es detinen a inversions.
Pel que fa als ingressos, enre d'altres, poc més de 7'3 milions d'euros corresponen a impostos directes, 140.000 a impostos indirectes, aproximadament 3'8 milions a taxes i altres ingressos, uns 6'5 milions al que s'ingressa en concepte de participació en els tributs de l'Estat; i 195.000 a ingressos patrimonials.
Quant al capítol de despeses, la part més gran se'n va al Capítol 1 de Personal, amb 7'9 milions d'euros; seguit del capítol 2, de compra de béns corrents i serveis, amb 7,2 milions. Les transferències corrents, és a dir, les subvencions a entitats, suposen més d'1 milió d'euros. Com no, dins l'apartat de despeses hi ha una partida important que és la d'inversions, que puja a pràcticament 4'8 milions d'euros.
No cal dir que la valoració d'aquestes xifres i de la seva traducció que en podran veure els ciutadans, feta per l'equip de govern tripartit, no té res a veure amb la feta pels grups de l'oposició.
Així però, i malgrat el notable retard en la seva aprovació inicial respecte les pròpies previsions del govern, l'oposició majoritàriament, va mostrar la seva comprensió amb l'equip de govern al·ludint a la situació de crisi econòmica global. De fet, la crisi econòmica va ser, sens dubte, una de les paraules o expressions més repetides al llarg de la nit. La regidora d'Hisenda, però, es reiterava en la seva voluntat ja exposada també l'any passat de que els propers pressupostos municipals s'aprovin abans de finalitzar l'any.
Repassarem ara alguns dels arguments exposats per l'oposició per mostrar la seva critica als pressupostos presentats per l'equip de govern, critiques que es van concentrar bàsicament en la idea que els pressupostos no responen suficientment a les necessitats del municipi en una època de crisi econòmica.
Loren Tallón, del Partit Olesà Independent (POI), va manifestar el seu desacord amb els pressupostos demanant a l'equip de govern la retallada dels sous (un punt en el que coincidia tota la oposició), la congelació dels sous dels treballadors de l'Ajuntament, i reducció de certes subvencions a entitats solidàries, culturals, socials i esportives. A més, Tallón va criticar l'Ajuntament d'Olesa i els Serveis Socials, afirmant literalment que “s'ajuda primer als olesans que venen de fora que als d'aquí”.
A aquesta consideració, l'Alcalde va respondre amb contundència negant-ho taxativament.
També en resposta a la intervenció de Tallón, la regidora d'Hisenda, Sílvia Holgado, va afirmar que els sous dels alts càrrecs van ser congelats des de l'accés dels tres partits de govern a l'Ajuntament. Aquesta afirmació, però, va ser rebatuda per l'oposició, que va assegurar que la congelació es va produir després d'un augment molt important dels sous.
Referent a les subvencions a entitats, i concretament a les esportives i culturals, des de l'equip de govern també es va assegurar que s'havien mantingut les subvencions dels darrers anys. De fet, el regidor d'Esports i Cultura, Joan Soler, afirmava que coneixia i creia en el treball de les entitats i per això mantenia les subvencions.
Jordi Manfredi, del Partit Popular, es va queixar que el pressupost municipal del 2009 és com el de cada any, va dir, ja que, en el seu parer, “es malgasta els diners dels ciutadans”.
Manfredi també va criticar que, per fer front a algunes inversions, es vengui patrimoni municipal, i també es va manifestar en contra de l'augment d'un 20% en la previsió de recaptació per multes. A més, va criticar la que creu insuficient inversió en formació del personal, i va reclamar una millor gestió del Personal de l'Ajuntament. També creu que s'ha retallat massa la despesa en Seguretat Ciutadana. Per contra, creu que es donen subvencins a algunes entitats que, va dir, no aporten res directament al poble d'Olesa, per exemple, va dir, l'Associació d'Amics del Nepal. Finalment, el regidor popular també es va queixar que l'oposició no ha pogut participar en el procés d'elaboració dels pressupostos.
Per la seva banda, Mireia Monfort, d'ERC, mostrava la seva posició contrària al projecte de pressupost, afirmant que cada partida amagava alguna sorpresa. I ho exemplificava, entre altres exemples, amb la partida prevista d'ingressos en matèria d'entrades a concerts i espectacles, on el govern preveu doblar la recaptació tot i que baixarà l'oferta d'aquest oci. També criticava la regidora republicana que l'augment en les partides en determinats departaments inclouen una important alça en la despesa telefònica. I a més, va afirmar que “molt malament ho deu haver fet el govern”, va dir literalment, quan augmenta la partida destinada a serveis jurídics en un 20%.
El Bloc Olesà va ser el grup que més va disseccionar el pressupost del 2009 presentat pel govern tripartit. I els qualificatius no van ser gaire favorables. Per exempe, la regidora Pilar Puimedon va arribar a dir que són uns pressupostos que els fan “llàstima i vergonya”. I ho va justificar assegurant que els sacrificis que es demanen als ciutadans no són corresposos per l'equip de govern.
Per exemple, per al Bloc no és de rebut que el recent creat fons social de risc, una partida creada especialment per ajudar a famílies amb necessitats especials (com pot ser el pagament de la llum per la situació d'atur de tots els seus membres), tingui una dotació de únicament 10.000 euros. A més a més, Puimedón va lamentar la proposta d'increment del preu de l'Escola Municipal d'Estiu en un 44%.
Per a Pere Planas, també del Bloc, les inversions planificades per enguany inclouen algunes actuacions ja previstes l'any passat. Per tant, va dir que si l'any passat l'equip de govern no van acomplir amb el pressupost, ara l'oposició no pot creure en l'actual pressupost.
Planas també va manifestar els seus dubtes respecte la viabilitat de vendre dues parcel·les al polígon de Can Vinyals per finançar actuacions com ara la construcció del Pavelló-Gimnàs del CEIP Sant Bernat, la rehabilitació de l'Escorxador o la millora de vials de l'Eixample.
Seguint amb les intervencions del Bloc Olesà, el regidor Salvador Prat, va titllar “d'Estat d'Excepció Pressupostari” el que s'havia viscut a l'Ajuntament d'Olesa al llarg dels últims mesos de 2008 per tal de tancar l'any en positiu. Una situació que havia provocat, segons Prat, que no s'atenguessin necessitats dels veïns d'Olesa sota el pretext de que no hi havia diners. Van ser unes afirmacions que la regidora d'Hisenda va negar taxativament.
El regidor del Bloc també va fer esment a la despesa que suposa per al ciutadà tant el Personal de l'Ajuntament com el pagament dels serveis externalitzats, destacant que suposa el 83% de la despesa de l'Ajuntament, una xifra que, va dir, no pot ser interpretada positivament tenint en compte la sensació dels ciutadans de tenir uns serveis que no es corresponen a aquesta despesa, va afirmar Prat.
Després de mostrar la seva discrepància sobre nombroses qüestions, Salvador Prat va anunciar que el seu grup presentarà al·legacions al pressupost, i va demanar que l'equip de govern les estudiï amb deteniment i les assumeixi, tot i assegurar que pressuposa que seran desestimades.
Davant aquest conjunt de critiques, la regidora d'Hisenda, Silvia Holgado, va fer referència a un informe del departament d'Intervenció favorable a la proposta de pressupostos presentada per l'equip de govern, afirmant que aquest informe “els avala”. Holgado, visiblement molesta per alguna de les afirmacions exposades per l'oposició, va afirmar que no entraria a un debat partida per partida, i va manifestar que tenia la sensació que l'oposició volia que es mantinguessin els impostos, i s'augmentessin els serveis mentre disminuïen els ingressos.
Tot i el malestar per les critiques rebudes, Holgado es va felicitar un cop més pel treball fet, que ha culminat amb aquesta proposta. També va dir que l'equip de govern, precisament gràcies al pressupost, farà moltes coses per Olesa. Unes felicitacions a les que s'hi sumaven també els portaveus dels diferents partits que formen el govern olesà (PSC, CiU i EO).
També durant el debat, l'alcalde d'Olesa, Jaume Monné, va exposar el seu rebuig vers les critiques de l'oposició, visiblement molest.
Monné va demanar que les comparacions entre pressupostos es fessin sempre sobre la proposta inicial, i que per tant no existissin comparacions entre la proposta a debat i el tancament de l'any 2008, ja que, va dir, en el tancament s'hi recullen subvencions extraordinàries que ara no es poden comptabilitzar.
L'alcalde també va demanar a l'oposició que reconegués el bon treball fet per poder tancar l'any 2008 en positiu, o pel fet que enguany no existeixi cap informe contrari de l'interventor. Per a l'alcalde, no fer-ho, però es la constatació de que “el govern té l'objectiu de construir una Olesa millor i l'oposició té l'objectiu de destruir el govern”, va dir.
Com era d'esperar, aquesta afirmació va ser àmpliament criticada per l'oposició, que va recordar que ha de fer una tasca de control del govern i ha de presentar propostes de millora de l'acció d'aquest govern, una tasca que, va assegurar, el tripartit no facilita. Des del Bloc, Salvador Prat va dir que és el govern qui, gracies a la logarítmica electoral, aprova “el que vol i quan vol”, va afirmar literalment, i va demanar que no es traslladi a l'opinió pública la idea que és l'oposició la responsable del que es fa o no es fa a Olesa i a l'Ajuntament.
Des de l'Entesa dels Olesans, partit de govern, la regidora Angels Cambronero, manifestava el seu acord amb el pressupost presentat, i ho justificava al·legant que repon als compromisos adquirits i a la situació de crisi econòmica.
Cambornero afegia també que el govern és conscient de la responsablilitat en la gestió de les subvencions, sobretot del Fons FEIL i la Llei de Barris. Per la regidora de l'Entesa, el govern és conscient de les dificultats amb les que es poden trobar, i que per combatre-les si cal s'haurà de renunciarà determinats projectes en favor de les Areas prioritzades. Afirmacions en les que també coincidien la resta de membres del govern tripartit.
Des de CiU, la regidora Mercè Jou, exposava l'opinió de la seva formació, aclarint i recordant que cada partit té unes ideas diferents i que per això no coincideix l'oposició en alguns del plantejaments del govern.
Per la seva banda, la regidora d'Hisenda, Sílvia Holgado, va manifestar que prenia nota d'alguna de les idees que havien sorgit al ple, tot admeten que era cert que l'oposició no havia participat en el procés d'elaboració dels pressupostos.
Al llarg de tres hores d'intens i llarg debat, com és de suposar es van fer altres comentaris concrets sobre algunes de les partides incloses en el pressupost, que va quedar aprovat inicialment gràcies als 13 vots a favor de l'equip de govern format per PSC, CiU i l'Entesa; i vuit vots en contra del Bloc Olesà, ERC, PP i POI.
Ara, hi ha un termini de quinze dies per presentar al·legacions, que s'estimaran o rebutjaran en ple, per després aprovar definitivament aquest pressupost municipal del 2008.
El ple però servia també per aprovar altres propostes com un canvi de titularitat sobre l'empresa que explota, via concessió municipal, el pàrquing de Plaça Catalunya, una modificació de crèdit o una moció conjunta sobre el 30 anys d'anys democràtics.
Coincidint amb la celebració del ple, tal com s'havia anunciat es celebrava una concentració davant l'Ajuntament per mostrar el rebuig a les ARE's. Les tres entitats convocant, CEIM, Revolució Verda i AV del Casc Antic, que aconseguien reunir, segons els organitzadors 150 persones, llegien el manifest de rebuig en el transcurs de la sessió plenària. De fet, el ple va interrompre el seu transcurs normal per a la lectura del manifest, tal com havien sol·licitat els convocants. El portaveu dels propietaris afectats per l'ARE d'Olesa, Victorio Abad, qui també va expossar la seva voluntat d'intervenir, però sense sol·licitar-ho previament, va ser convidat per l'alcalde d'Olesa a intervenir en el punt del ple previst per les intervencions ciutadanes, el de control, precs i preguntes.
De la resta de punts previstos a l'orde del dia, en tindran el degut resum en propers espais d'Olesa Ràdio.
(Font: Olesa Ràdio – 90.1FM) - Apunta't al podcast de la ràdio: www.olesaradio.tk
Prohibida la reproducció total o parcial d'aquesta informació sense citar la font.