11/07/24

La Generalitat prorroga les restriccions contra la covid-19 una setmana més

Entre el 6 i el 12 de gener el CAP va fer 792 proves de covid-19 (entre PCR i tests antigènics) de les quals 87 van ser positives. Davant las situació, la Generalitat ha anunciat que prorroga set dies més les restriccions actuals contra la covid-19.

Image
La Generalitat prorroga les restriccions contra  la covid-19 una setmana més

La Generalitat ha anunciat que prorroga set dies més les restriccions actuals contra la covid-19, després de la reunió del Procicat en la qual s’han abordat les restriccions vigents a Catalunya per combatre la pandèmia del coronavirus. Les mesures actuals van entrar en vigor el 7 de gener, després del repunt de casos per les festes nadalenques, i tenien una durada inicial de 10 dies, fins aquest diumenge 17 de gener. Ara s’allarguen fins el 24 de gener. El confinament municipal durant tota la setmana, el tancament dels centres comercials i la baixada de persiana dels comerços no essencials el cap de setmana són les principals mesures que continuaran vigents.

 

El Govern ha decidit prorrogar les últimes restriccions anticovid davant de l'empitjorament sostingut dels indicadors, que a Catalunya ha provocat 122 defuncions noves en un sol dia i està omplint les unitats de cures intensives (UCI) amb gairebé mig miler de malalts. Segons ha destacat la consellera de Salut, Alba Vergés, "les mesures preses fins ara han sigut dures però encara no hem pogut constatar el fre de la corba i necessitem allargar-les una setmana més. Hem d'estar segurs que realment frenem el creixement”.

 

Aquest dijous hi ha als hospitals catalans 2.541 persones ingressades i 498 pacients a les UCI, que ja estan ocupades al 84%-85% entre pacients Covid i no Covid. El nombre de pacients greus amb covid-19 han augmentat un 20% en una setmana, segons ha remarcat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon. Són malalts que estan, de mitjana, tres setmanes ingressats. Argimon ha recordat que molts hospitals ja estan desprogramant intervencions que requereixen una estada a l’UCI.

 

A Olesa de Montserrat, el portal dadescovid.cat indica que la taxa de risc de rebrot per covid-19 ha baixat fins a situar-se en un índex de 840, molt inferior al de fa uns dies però encara molt elevat. L’anomenada Rt (velocitat de transmissió) ha passat a ser de 1,09. El percentatge de PCR positives és del 8,38%, i la mitjana d’edat de les persones infectades és de 39 anys.

 

Segons les dades facilitades pel CAP Olesa, del 6 al 12 de gener, el CAP va triplicar el nombre de proves de detecció de covid-19 realitzades habitualment. Va realitzar 527 PCR, de les quals 35 van ser positives; i 265 tests d’antígens (molt més ràpids), dels quals 52 van ser positius. Des que va assumir la realització de les proves PCR, el passat 11 de maig, el CAP ha realitzat ja 7.588 PCR, i des del 2 de novembre, 1.718 tests d’antígens. Actualment, a Olesa hi ha uns 150 casos positius per covid-19 amb seguiment domiciliari.

 

Des de l'Hospital comarcal de Martorell han informat l'Ajuntament que no hi ha cap persona d’Olesa ingressada al centre hospitalari. 

 

Quant a les residències d'Olesa, i segons la classificació amb codi de color de la Generalitat, quatre continuen sent verdes (és a dir, no tenen cap positiu); una està en situació taronja (la residència Rosa Segura, perquè es van haver de fer PCR per un positiu entre el personal d’una persona que feia més de 48 hores que no tenia contacte amb els residents, i tot i que totes les PCR han resultat negatives per protocol no pot passar encara a classificació verda); i una en situació vermella, la residència Nostra Senyora de Montserrat per tres positius que resten aïllats. De fet, l’estricte protocol que segueix la residència, així com els cribratges que es fan periòdicament, han permès detectar aquest positiu de seguida i evitar més contagis. En uns dies residents i personal de totes les residències rebran la segona dosi de la vacuna de Pfizer, després de rebre la primera dosi fa una setmana i mitja. Aquest divendres serà el personal del CAP Olesa qui rebi la primera dosi de la vacuna.

 

Pel que fa a les escoles i instituts del municipi, hi ha 13 grups confinats de diferents centres educatius. Des del CAP Olesa ja s’han iniciat les proves PCR per a tota la comunitat educativa, procés que finalitzarà els propers dies.

 

Es mantenen les restriccions decretades pel Procicat

 

Les restriccions a Catalunya per fer front al repunt de casos de coronavirus s’han prorrogat una setmana més a comptar a partir d’aquest diumenge. Les restriccions són les següents:

 

Activitats socials

  • 6 persones màxim de 2 bombolles de convivència. En espais tancats, limitades a visites a persones amb dependència o vulnerabilitat, i sempre la mateixa bombolla de convivència.
  • Mobilitat
  • Territori de Catalunya: restringida l’entrada i sortida sense motiu justificat.
  • Municipi: restringida l’entrada i la sortida de dilluns a diumenge sense motiu justificat. Mobilitat laboral permesa només quan no es pot teletreballar.
  • Es recomana que els desplaçaments fora del domicili es limitin en la mesura del possible, així com la circulació per les vies d’ús públic, respectant les mesures de protecció individual i col·lectiva establertes per les autoritats competents. En tot cas, a més de les mesures essencials de distanciament, higiene i protecció a través de mascareta, es recomana que s’adopti una estratègia de desplaçaments basada en la bombolla de convivència.

Confinament nocturn

  • No es pot circular pel carrer des de les 22 h a les 06 h, excepte per causes justificades.

Hostaleria

  • Obertura de 07:30 a 09:30 h per esmorzar i de 13 a 15:30 h per dinar. Se suspenen els sopars a l'establiment, excepte la recollida de menjar per emportar fins a les 22 h. Es pot repartir menjar fins a les 23 h.
  • Terrasses: obertes, amb una distància mínima senyalitzada de 2 metres entre comensals de taules o agrupacions de taules diferents. Limitació de 4 comensals per taula o agrupacions de taula, excepte que es tracti de grups bombolla.
  • Interiors: oberts amb el 30% de l’aforament, amb bona ventilació natural o forçada i amb una distància mínima de 2 metres entre comensals de taules o agrupacions de taules diferents. Limitació de 4 comensals per taula o agrupacions de taula, excepte que es tracti de grups bombolla.

Activitats culturals

  • Oberts: cinemes, teatres, auditoris i sales de concerts, amb un 50% de l’aforament i un màxim de 500 persones o 1.000 persones si la ventilació és òptima. També oberts museus, biblioteques i sales d’exposició al 50% de l’aforament.
  • Permeses les activitats esportives o de cultura popular que no comportin aglomeracions, siguin estàtiques, perimetrades, amb control d’accessos i cita prèvia.

Comerç i centres comercials

  • 30% de l’aforament en comerços de menys de 400 m2 i mercats no sedentaris, de 06.00 a 21.00 h de dilluns a divendres.
  • Tancats centres comercials i comerços de més de 400 m2.
  • Oberts: alimentació, higiene i altres productes i serveis de primera necessitat (inclosos perruqueries i centres d'estètica amb cita prèvia).

Actes religiosos i cerimònies civils

  • 30% de l’aforament amb un màxim de 500 persones o 1.000 si la ventilació és òptima.

Esport

  • Instal·lació i equipaments esportius a l’aire lliure, amb un aforament màxim del 50% i control d’accés.
  • Activitats esportives a l’aire lliure amb un màxim de 6 persones.
  • Instal·lacions i equipaments esportius en espais tancats: tancats (excepte piscines al 30%). Competicions suspeses.

Extraescolars i Educació en el lleure

  • Permeses les que es realitzin als centres educatius amb els grups establerts de convivència de les activitats lectives. Resta d'activitats suspeses.

Parcs infantils

  • Els parcs i jardins de titularitat pública i les àrees de joc infantils poden romandre oberts al 50% d’aforament seguint les pautes d’ús i manteniment fins a l