L ´autor de l´estudi sobre el nomenclàtor Olesà es justifica dient que l´Ajuntament va demanar-li un informe, i no un treball acadèmic
L'autor de l'estudi sobre el nomenclàtor, el nom dels carrers d'Olesa, Jesús Vila, justifica la forma del document assegurant que l'Ajuntament va demanar un informe i no un treball acadèmic ni amb voluntat divulgativa. Vila ha admès que l'estudi pot contenir algun error, però que tot està documentat amb fonts escrites o orals. En tot cas, ha comentat que la voluntat era elaborar un informe que servís per iniciar el debat al municipi sobre la possibilitat de canviar alguns noms de carrers tenint en compte qui van ser les persones que els denominen.
L'Ajuntament d'Olesa va encarregar al Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat aquesta tasca de recerca, que a la vegada va traspassar a un dels seus col·laboradors. Jesús Vila ha afirmat rebre amb il·lusió l'encàrrec, com a historiador, i que després ha rebut les crítiques del Bloc Olesà i de l'Arxiu Parroquial d'Olesa “amb desgrat, perquè aquestes coses no estan fetes per a què siguin criticades amb aquesta virulència”, segons el seu parer. L'encarregat de l'informe sobre el nomenclàtor ha explicat que tenia la sensació de què el que es demanava per part de l'Ajuntament d'Olesa era un document base que havia de servir per debatre aquesta qüestió al municipi.
Pel que fa a les crítiques que feia l'arxiver parroquial, Xavier Rota, fa una setmana en referència a la forma del treball, Vila ha fet especial esment de les fonts consultades i que no són citades a l'informe específicament. L'historiador ha explicat que, com que no és un estudi acadèmic ni amb voluntat de divulgar-lo entre la població inicialment, no tenia perquè citar-les.
Jesús Vila ha anomenat que llibres específics, Internet, entrevistes amb persones d'Olesa i a l'Arxiu Municipal d'Olesa són els recursos que ha emprat per elaborar l'informe sobre el nom dels carrers del nostre municipi. Específicament, ha parlat del nom de Cebrià Montserrat, que ha estat dels més qüestionats tant pel Bloc Olesà com per l'arxiver parroquial. Vila ha considerat que podria ser un error, però que algú d'Olesa va explicar-li que aquest religiós va ser confessor del general Franco, tot i que no ha desvetllat qui era la seva Font.
Pel que fa a d'altres crítiques del Bloc Olesà, com per exemple les que afecten al carrer de Benet Margarit, l'autor de l'informe ha admès que pot contenir alguna incorrecció. El que no ha acceptat però són les crítiques de l'arxiver parroquial sobre l'extensió del document, que ha volgut recalcar que es tracta d'una feina que s'ha allargat durant 4 mesos.
Jesús Vila també ha declarat que s'han repassat els noms dels carrers d'Olesa i s'han ressaltat alguns com a susceptibles de canvi tenint en compte el context actual. Sigui com sigui, l'historiador ha volgut fer especial incidència en el fet que la decisió final l'haurà de prendre el municipi.
El mes de febrer es va fer públic aquest informe sobre el nomenclàtor i als pocs dies el Bloc Olesà va publicar a la seva web les crítiques sobre les possibles incorreccions del treball i, posant especial èmfasi en el fet que aquest encàrrec ha costat 3.000 euros a l'Ajuntament d'Olesa.
El regidor de Cultura de l'Ajuntament d'Olesa, Joan Soler, comentava, en declaracions a Olesa Ràdio, fa pocs dies que en breu s'haurà de debatre, entre els grups polítics municipals, el contingut de l'informe i establir un calendari per prendre decisions.
(Font: Olesa Ràdio – 90.1FM) - Apunta't al podcast de la ràdio: www.olesaradio.tk
Prohibida la reproducció total o parcial d'aquesta informació sense citar la font.