29/04/24

Olesa de Montserrat inicia una crida per localitzar familiars de víctimes de judicis sumaríssims

L'Ajuntament busca a familiars o coneguts que ajudin a identificar els 166 olesans i olesanes encausades pels judicis sumaríssims durant la Guerra Civil Espanyola i la repressió franquista.

Image
Cartell de la crida als familiars de les víctimes de judicis sumaríssims

Cartell institucional per a la crida de familiars de les víctimes de procediments judicials militars.

L'Ajuntament d'Olesa de Montserrat, a través de la Regidoria de Memòria Històrica, ha engegat un projecte ambiciós per localitzar els familiars de les persones que van ser sotmeses a procediments judicials militars o sumaríssims durant la Guerra Civil Espanyola i la repressió franquista. Aquesta iniciativa busca emetre certificats de nul·litat per aquests judicis, per una llei del 2017, que van ser declarats arbitraris i injustos.

El projecte es basa en el Llistat de Reparació Jurídica, elaborat per l'Arxiu Nacional, a partir del tractament arxivístic de la documentació del Tribunal Militar de Barcelona. Aquest llistat inclou els noms de 166 ciutadans d'Olesa que van ser encausats. Segons l'arxivera municipal, Alba Cánovas, "per a la correcta emissió dels certificats de nul·litat, és essencial la col·laboració de les famílies per verificar i corregir les dades personals dels encausats registrades en els expedients".

Audio file

Per tant, l'Ajuntament inicia una crida per trobar aquests familiars que puguin certificar la identitat dels encausats. L'Arxiu Històric Municipal ha creat un correu electrònic específic, sumarissims@olesademontserrat.cat, per facilitar la comunicació i la recollida d'informació necessària per part dels familiars. Aquesta tasca de reparació jurídica no només reconeix els errors del passat, sinó que també pretén tancar les ferides obertes per un període tan tumultuós de la nostra història.

Aquesta és una tasca complexa, donat el gran nombre de víctimes i la dispersió geogràfica dels seus descendents. No obstant això, l'Ajuntament està compromès a realitzar actes de reparació jurídica per aquells familiars que es localitzin. El primer d'aquests actes es preveu pel 15 d'octubre, coincidint amb el dia nacional en memòria de les víctimes de la guerra civil i la repressió franquista. El regidor de Memòria Històrica, Xavier Rota, destaca que "aquesta és una petita part de la repressió patida durant aquest període, ja que hi ha molts casos que no queden documentats o s'han perdut en l'oblit".

Audio file

Qui vulgui consultar els documents per buscar familiars o coneguts, la Regidoria de Memòria Històrica ha habilitat una secció al web municipal on s'ha penjat la Llista de Reparació Jurídica. Aquest projecte no només és un pas cap a la justícia sinó també una crida a la participació ciutadana per ajudar a reconstruir un capítol important de la història local i nacional, garantint que les injustícies del passat no quedin en l'oblit.