El president del centre d´estudis comarcals ha lamentat les crítiques del Bloc Olesà a l´estudi sobre nomenclator Olesà

El president del Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat, Carles Riba, ha lamentat les crítiques llençades pel Bloc Olesà a l'estudi sobre el nomenclàtor d'Olesa elaborat per aquest ens a petició de l'Ajuntament d'Olesa. Recordem que l'estudi, signat per l'historiador Jesús Vila, proposa revisar el nom d'un seguit de carrers del municipi, i que el Bloc Olesà va afirmar que contenia errades, omissions i judicis de valor. Per aquesta raó, el Bloc demanava que l'Ajuntament reclamés els 3.000 euros que havia costat l'estudi. El president del Centre d'Estudis Comarcals ha dit que no pot assegurar que hi hagi o no errors, i creu que l'arrel del problema ha estat que s'hagi interpretat aquest estudi com quelcom tancat. I és que, assegura Carles Riba, es tracta d'un document revisable que segurament calia completar amb nova informació.

L'informe sobre el nomenclàtor d'Olesa indica que al municipi hi ha setze carrers el nom dels quals són susceptibles de revisió, tot i que també apunta que, abans de decidir res sobre això, cal un ampli consens al respecte. L'estudi apunta com a susceptibles d'eliminació i canvis els carrers Alfons Sala, Colom, Duc de la Victòria, Menéndez y Pelayo, República Argentina, de Rius i Taulet i la plaça Pius XII i del Terç de Nostra Senyora de Montserrat, així com la travessera de Tetuan.

Segons va denunciar públicament el Bloc, però, l'estudi conté errades, omissions i judicis de valor que mostren una manca de rigor científic en l'informe, i a més deixa palesa una “evident ignorància pel que fa a la història local i a la trajectòria de moltes de les persones que esmenta”. Pel que fa als judicis de valor que inclou, entre d'altres el Bloc posa com a exemple que s'apunti el carrer Colom com a susceptible de canviar el nom, tot indicant que “Cristòfol Colom es tracta d'un mite històric amb honors sobrats i entorn del qual encara hi ha massa boires”.

Davant aquestes crítiques, el president del Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat, Carles Riba, ha lamentat que s'hagi posat en dubte la rigurositat d'un ens com el Centre d'Estudis Comarcals. Riba ha destacat que es tracta d'una entitat sense ànim de lucre amb gent que hi col·labora voluntàriament però que també realitza treballs remunerats de caire professional. En el cas d'Olesa, la Comissió de Recerca del Centre d'Estudis va fer l'encàrrec de l'estudi del nomenclàtor d'Olesa a l'historiador Jesús Vila.

Segons Carles Riba, també serà la Comissió de Recerca la que estudiarà si hi ha errors o no en l'estudi, com afirma el Bloc. Sobre l'afirmació que l'estudi inclou també judicis de valor, Riba ha assegurat que es tracta d'un estudi que té com a objectiu generar debat, i per aquesta raó fa un seguit de plantejaments al voltant d'alguns noms, com podria ser el de Colon.

En qualsevol cas, creu Carles Riba, el problema ha estat que s'ha pres com un estudi tancat, i no ho és pas.

Riba ha dit que el Centres d'Estudis està obert a que es facin comentaris sobre l'estudi, però no creu que hi hagi un problema d'objectivitat, ja que, assegura, un canvi de nom a un carrer sempre es farà sota una elecció subjectiva.

Sigui com vulgui, el president del Centre d'Estudis Comarcals ha volgut remarcar que l'encàrrec de l'Ajuntament d'Olesa comportava una revisió global del nomenclàtor local, i no només recuperar la memòria d'aquells personatges repressaliats durant la Guerra Civil.

Sobre les consideracions que es fan per nom a priori poc polèmics, com el carrer Colom, Carles Riba creu que és una observació que "s'ha tret de mare".

Riba també ha lamentat que s'hagi criticat tant la feina del Centre d'Estudis Comarcals, i que l'ens es trobi enmig d'una batalla política, ja que l'entitat treballa per donar als Ajuntaments i organismes locals i generar debat. Per aquesta raó assegura que l'ens col·laborarà amb Olesa amb allò que calgui per fer que el tema acabi amb una bona resolució.

Quant al cost de l'estudi, que ha estat de 3.000 euros, uns diners que, recordem, el Bloc demanava que l'Ajuntament reclamés, Carles Riba ha dit que aquest és el preu que es va acordar amb l'Ajuntament i que, a més, no és gaire desorbitat pel treball de que es tractava. Ara bé, ha dit, serà decisió de l'Ajuntament veure si reclama que siguin o no retornats.

Recordem que el regidor de Cultura d'Olesa, Joan Soler, també va dir en el seu moment que aquest es tractava d'un primer document sobre el que havien de treballar tots els grups municipals, i també que, si bé pot ser incomplet, això no vol dir que sigui erroni en la seva totalitat.

(Font: Olesa Ràdio – 90.1FM) - Apunta't al podcast de la ràdio: www.olesaradio.tk  

Prohibida la reproducció total o parcial d'aquesta informació sense citar la f