El nou Pla d’ordenació urbanística municipal (POUM), a un pas d’entrar en vigor

L’Ajuntament ha iniciat una campanya informativa per traslladar a la ciutadania de forma simple i resumida el contingut del document, que en breu la Generalitat ha de publicar al DOGC.

Image
Cartell POUM "Olesa, el teu futur"

El nou Pla d’ordenació urbanística municipal (POUM) està a un pas d’entrar en vigor. Després del vistiplau definitiu de la Comissió d’Urbanisme de Barcelona el passat mes de juliol, l’Ajuntament d’Olesa està a l’espera que, de manera imminent, la Generalitat publiqui al DOGC el document, acció indispensable per deixar enrere legalment el Pla General d’Ordenació Urbana aprovat el 1993 i per a què entri en vigor la nova normativa. Per aquesta raó l’Ajuntament ha iniciat una campanya informativa per traslladar a la ciutadania de forma simple i resumida un document “complex, que costa d’entendre i d’explicar i que, per aquesta raó, és fàcilment manipulable”, ha destacat l’alcalde d’Olesa, Miquel Riera.

L’alcalde ha remarcat que el POUM -la redacció del qual es va iniciar el 2016- és “un projecte de municipi, inclusiu i de consens”, que ha inclòs “totes les mirades”, és a dir, un ampli procés de participació ciutadana i “el consens amb la resta de formacions polítiques”. Per tant, ha dit Riera, “el POUM és una eina essencial de futur”.

Ara bé, el nou marc normatiu és un document “complex, que costa d’entendre i d’explicar”, insisteix l’alcalde, i per aquesta raó l’Ajuntament d’Olesa ha iniciat una campanya per intentar traslladar de forma senzilla “per a què serveix el POUM i què recull”.

Si bé l’Ajuntament vol explicar de forma simple i entenedora el contingut del POUM, qui ho vulgui també es pot endinsar en els més de 4.000 documents i els estudis diversos que inclou clicant AQUÍ. 

L’alcalde d’Olesa ha reiterat que des del 2016 s’ha treballat de forma oberta i amb interacció amb la ciutadania i entitats municipals per garantir un POUM "inclusiu i col·legiat". De fet, Olesa de Montserrat és el primer municipi de la rodalia que aconsegueix renovar el Pla urbanístic. Segons Miquel Riera, alguns municipis ho deixen estar per les dificultats que comporta tirar endavant un nou POUM, i fins i tot, pel desgast polític que representa per a l’equip de govern que l’impulsa. En el cas d’Olesa, ha afirmat, “nosaltres ens hem mogut pel que necessiten els olesans i les olesanes i no per càlculs electorals”.

El POUM vol posar les bases per una Olesa millor, una ciutat cohesionada i sostenible, pensada per a les persones, que defensi les particularitats del seu patrimoni i preparada per superar el reptes de futur. Per aconseguir tot plegat, el POUM se sustenta en diferents eixos de treball: la defensa de l’habitatge protegit, la protecció del patrimoni, la definició d’una mobilitat sostenible, la cohesió dels barris i l’ordenació de l’activitat econòmica.

 

El POUM defensa l’habitatge protegit

Olesa és un dels municipis amb més alta demanda d’habitatge, un mercat tens, poca oferta de lloguer i menys habitatge protegit de Catalunya. El POUM planteja reduir aquest dèficit fixant les bases per a la creació de 645 habitatges protegits en 16 anys.

Actualment els barris més cèntrics tenen una densitat de població força més elevada que el barris perifèrics. El POUM planteja una distensió poblacional als barris cèntrics per treballar per un teixit més continu amb els ja existents. Mitjançant la supressió d’una planta de l’Eixample cap a zones menys denses i que permeti un reequilibri poblacional, s’elimina un potencial de 1.300 habitatges de mercat lliure i es creen 645 habitatges protegits.

El POUM planifica les bases d’un sistema d’habitatge protegit assequible que no expulsi els olesans i les olesanes del seu municipi, ja que projecta l’habitatge protegit que necessitarà Olesa pels propers 20 anys. Així, es redistribueixen i reequilibren els nous 1.300 habitatges de mercat lliure previstos, dels quals pop del 40% serà habitatge protegit (645 habitatges en tota, 480 habitatges de protecció oficial i 165 habitatges dotacionals).

A més, el POUM recull la reducció de prop de 170.000 m2 de la superfície de sòl urbanitzable residencial i de més de 45.000 m2 de sostre construït en sòl urbanitzable residencial (respecte el PGOU de 1993). D’aquesta manera s’aconsegueix esponjar una zona molt poblada a Olesa, com és la zona sud.

Podeu consultar més informació AQUÍ. 

Imatge eliminada.

Últimes notícies

Image
Reunió de la comissió ciutadana pel 8M

Participants a la primera reunió de la comissió ciutadana pel 8M

Image
Fotografia de l'estat de l'obra de la biblioteca a gener de 2025

Fotografia de l'estat de l'obra de la biblioteca a gener de 2025

Image
Jordi Parent i Anna Valero presenten l'obra de teatre Alan davant l'alumnat d'ESO d'Olesa de Montserrat

Jordi Parent i Anna Valero presenten l'obra de teatre Alan davant l'alumnat d'ESO d'Olesa de Montserrat

Image
Cartell de l'exposició del centenari de l'Escola Arts i Oficis

Cartell de l'exposició del centenari de l'Escola Arts i Oficis

Image
Participants a una de les sortides guiades organitzades pel Departament d'Espai Públic el 2024

Participants a una de les sortides guiades organitzades pel Departament d'Espai Públic el 2024