El 3 d´abril de 1979, 6.959 persones van exercir el seu dret a vot per primer cop després de la dictadura
Avui divendres, 3 d'abril, es compleixen exactament 30 anys de les primeres eleccions municipals de la democràcia. A Olesa, el 3 d'abril del 1979, 6.959 persones van exercir el seu dret a vot, el que suposava pràcticament un 75% de participació. L'escrutini va determinar que CiU havia estat el partit més votat amb 2.693 vots, seguit molt de prop del PSC, amb 2.246 vots, i la tercera força que es va presentar a les eleccions, el PSUC, en va sumar 1.510. El pacte d'esquerres va suposar que el primer alcalde de la democràcia d'Olesa de Monsterrat fos Enric Termes i Beltran. Després de l'època franquista, s'havia consumat així el desig de moltes persones que havien lluitat perquè la sobirania popular fos una realitat.
Per commemorar aquesta efemèride, els 30 anys de les primeres eleccions democràtiques a l'Estat Espanyol, des d'Olesa Ràdio hem iniciat una roda d'entrevistes amb els qui han estat alcaldes del municipi des d'aquell 3 d'abril del 79 fins a dia d'avui. De fet, molts han estat els protagonistes de la política local dels darrers últims anys, però el primer alcalde de la democràcia d'Olesa de Montserrat va ser Enric Térmens i Beltran. Termens va ser alcalde gràcies al pacte entre PSC i PSUC.
Térmens va ser batlle durant els quatre anys del primer mandat i un any més després de les segones eleccions municipals, al 1983, quan el seu partit, el PSC, obtenia la majoria absoluta. El juliol del 84 va dimitir, però al mandat que va anar del 87 al 91 va tornar a ser escollit com a alcalde, després de crear un partit polític anomenat UPO (Units per Olesa) i aconseguir majoria absoluta a les eleccions, amb 9 regidors. Després d'un mandat sense ser a l'equip de govern en entre el 91 i el 95, quan CiU i ICV van formar una aliança, Enric Térmens va tornar a l'alcaldia d'Olesa de Montserrat, de nou amb el PSC, i encara va aconseguir pel seu partit una altra majoria absoluta a les cinquenes eleccions de la democràcia, celebrades el juny de 1995. Un any després, però, de mantenir el seu càrrec després d'unes altres eleccions, l'any 2000, deixava de ser alcalde per problemes de salut.
Enric Térmens, doncs, a més de ser el primer alcalde de la democràcia, ha viscut des de l'Ajuntament d'Olesa bona part d'aquests 30 anys d'eleccions municipals democràtiques que celebrem avui. Térmens, ha explicat a Olesa Ràdio, què el va fer implicar-se en la vida política olesana.
Per Térmens, aquelles primeres eleccions municipals democràtiques es van viure amb molta alegria i eufòria, i a més a més, el pacte de l'esquerra a Olesa suposava que el municipi tingués un alcalde progressista. El resultat però comportava un gran repte: el de transformar Olesa.
Enric Térmens, de fet, ha manifestat la seva satisfacció pel treball realitzat al llarg de tots anys que ha dedicat a Olesa, en els que òbviament ha admès que es van cometre errors. Per Térmens, els anys dedicats a la política municipal han estat els millors anys de la seva vida.
La transformació d'Olesa era el gran repte dels primers dirigents. Una transformació centrada en la recuperació de zones degradades i la dotació d'equipaments.
En clau política, Enric Térmens ha manifestat que en les primeres eleccions es va viure una col·laboració exemplar de totes les forces polítiques, una col·laboració que ha desitjat es mantingui per el bé d'Olesa.
Finalment Térmens ha destacat la necessitat de que els joves d'avui en dia coneguin aquest període de la història d'Espanya, una transició que va permetre restablir o aconseguir molts dels drets dels que avui gaudeixen. En aquest sentit, el dia 19 d'abril es farà la commemoració dels 30 anys d'eleccions municipals democràtiques. I és que el dia 19 d'abril del 79 va ser el dia en que oficialment es van constituir aquells primers ajuntaments democràtics.
(Font: Olesa Ràdio – 90.1FM) - Apunta't al podcast de la ràdio: www.olesaradio.tk
Prohibida la reproducció total o parcial d'aquesta informació sense citar la font.