07/03/24

Més d'un centenar de persones commemoren a Olesa el Dia Internacional de les Dones

L’acte institucional del 8 de març d’enguany ha servit per reivindicar els drets de les dones en tots els àmbits del dia a dia en un manifest escrit per la comissió ciutadana del 8M.

Image
Fotografies 8m 2024 7

La façana de l'Ajuntament il·luminada de lila per l'acte institucional del Dia Internaciona de les Dones.

Olesa de Montserrat ha commemorat un any més el Dia Internacional de les Dones aquesta tarda, davant d’un ajuntament il·luminat de lila. En la plaça Fèlix Figueras i Aragay ha tingut lloc l'acte institucional davant de més d'un centenar de persones. La jornada ha comptat amb la presència de l'alcalde, Jordi Parent; el primer tinent d'alcalde, Marc Serradó; la resta de membres de l'equip de govern de l'Ajuntament d'Olesa, així com regidors del PSC i d'Olesa Oberta.

La regidora de Gènere, Feminismes i LGTBIQ+, Laia Montes, ha estat l'encarregada de donar la benvinguda a les persones assistents i presentar l'acte. En el seu discurs, Montes ha volgut recordar “el deure dels serveis públics de vetllar pels drets de les dones i el compromís de l'Ajuntament d'Olesa amb aquest objectiu”.

Audio file

La humorista Mireia "La Crazy" ha estat l'encarregada de llegir el manifest escrit per la comissió ciutadana que ha organitzat i coordinat els actes d'enguany. En el manifest s'ha expressat “la necessitat de fer front els embats que volen fer retrocedir els drets de les dones”.

Audio file

En el text també servit per reivindicar "la necessitat de respectar els drets de les dones en tots els aspectes de la vida i la fi de la violència institucional davant de les agressions masclistes".

Audio file

La jornada ha continuat amb la interpretació d’un tema musical a càrrec d’alumnes de l’Escola Municipal de Música. Per acabar, el projecte artístic Les Mireies ha dut a terme la performance "Dona dona veu i dona veu a les cures". En aquesta actuació d'art participatiu, les persones assistents han pogut descobrir la importància de prioritzar la cura d'un mateix a través de reflexions, simbolismes i expressions gràfiques.

Més d'una setmana dedicada al 8M

Durant tota la setmana, s’ha pogut visibilitzar la lluita feminista amb la il·luminació de lila de la Torre del Rellotge. Els actes commemoratius del Dia Internacional de les Dones van arrencar dimarts 5 amb el taller de pancartes feministes, a L'Escorxador. La tarda de dimecres, a la Casa de Cultura, es va pintar un mural a la paret de davant l'Auditori. Es pot contemplar fins que acabin les obres de la nova biblioteca. Aquest matí s'ha dut a terme la primera sessió de "Gaudir la Menopausa", a càrrec del grup de llevadores del CAP d'Olesa. En les hores prèvies a l’acte institucional, s’ha establert el Punt Lila del SAID – La Teixidora.

Dissabte 9 de març començarà amb energia gràcies a les classes d'esports no mixte que organitza el Departament d'Esports a L'Escorxador. Les assistents podran practicar ioga, pilates i/o zumba. Aquella tarda hi haurà un parell d'actes: la xerrada "Cuplets i cupletistes al Paral·lel del s. XX en clau de gènere" i la mostra de microteatre "Porta a Porta" amb les obres "Afrodita A-26", 8 de març" i "La Procesión". El primer acte es durà a terme a l'Auditori de la Casa de Cultura, a les 19 h. El segon es podrà veure al teatre El Casal d'Olesa i podeu reservar les vostres entrades al seu web. Per acabar aquesta setmana, diumenge 10 a les 18.30 h es projectarà, també al Casal, la pel·lícula "Anatomia d'una caiguda".

La setmana que ve encara hi haurà tres activitats més emmarcades en aquesta commemoració. Dijous 14, al CAP d'Olesa, se celebrarà la segona sessió de "Gaudir de la menopausa". En aquesta ocasió, a càrrec del grup de nutricionistes del centre. Aquell mateix dia, a les 18 h, també se celebrarà una nova sessió de l’hora del conte a l'Auditori de la Casa de Cultura: “Contes posats de cap per avall”, a càrrec de Clara Gavaldà. Per acabar, divendres 15, Els Salistes acollirà la xerrada “Reflexions en primera persona del  femení” a les 19 h a càrrec de la realitzadora i il·lustradora Lyona. 

Pel divendres 8 de març, Dia Internacional de les Dones, la Regidoria de Feminismes, Gènere i LGTBIQ+ ha decidir no organitzar cap activitat per respectar la labor dels col·lectius feministes encarregats d'organitzar la manifestació unitària i les concentracions a Barcelona.