17/11/22

Olesa commemora el Dia Internacional contra les Violències Masclistes

En el marc del 25N i amb l'objectiu de reivindicar i conscienciar sobre l’eliminació de la violència envers les dones, Olesa organitza del 17 al 30 de novembre diferents activitats.

Image
Cartell contra la violència masclista amb punys de colors aixecats.

El divendres 25 de novembre es commemora arreu el Dia Internacional contra les Violències Masclistes. Per reivindicar aquesta data, la Regidoria de Gènere, Feminismes i LGTBIQ+ ha preparat un programa d’activitats de sensibilització i de denúncia per promoure la reflexió i la sensibilització de la ciutadania sobre els diferents tipus de violència que pateixen les dones.

Les activitats del 25N han arrencat aquest dijous, 17 de novembre, amb l'entrevista a Olesa Ràdio (90.1 FM) titulada "Presentació del nou centre de documentació La Teixidora a la biblioteca municipal Santa Oliva", amb Pol Rodríguez, agent d’Igualtat de l’Ajuntament d’Olesa, i dins l'espai radiofònic de La Teixidora. El divendres 18, es farà l’habitual Hora del conte: “El cavaller que no volia lluitar”, a la Biblioteca Santa Oliva, a les 18.00 h, en una sessió a càrrec d’Alba Mascarella i recomanada per a infants a partir de 4 anys. L'acte és gratuït i es pot fer reserva AQUÍ.

El programa continuarà el dijous 24 de novembre, amb l’entrevista a Olesa Ràdio “La violència masclista a Olesa” a Sílvia Martín, psicòloga del SIAD, a les 09.30 h. A les 18.00 h, es farà una “Xerrada sobre la salut del sòl pelvià”, a càrrec de Mireia Bonilla, a la Llar d’infants pública Taitom.

El divendres 25, Dia Internacional contra les Violències Masclistes, s’instal·larà , a partir de les 17.00 h, a la plaça de Fèlix Figueras i Aragay, un Punt Lila d'atenció i prevenció d'agressions masclistes i lgtbifòbia, a càrrec del SIAD – La Teixidora. De 17.00 h a 19.00 h, a la mateixa ubicació, s’ha organitzat el taller de serigrafia “Estampa la teva bossa feminista”, que impartirà Martí Alcón.

A les 19.00 h, també a la plaça de Fèlix Figueras i Aragay, es farà la presentació de la campanya “Olesa és feminista” amb la regidora del departament de Gènere, Feminismes i LGTBIQ+ de l’Ajuntament d’Olesa, Ada Agut i Domènech, i l’il·lustrador olesà Martí Alcón,  dissenyador de la campanya. Pol Rodríguez, agent d’Igualtat de l’Ajuntament d’Olesa, ha avançat que enguany s’ha dissenyat una campanya “proactiva i en positiu per mostrar la línia cap a on estem avançant, que és en la construcció de polítiques feministes per a la plena igualtat entre homes i dones”.

L’agent d’Igualtat de l’Ajuntament d’Olesa ha dit que la campanya s’adreça a tots els àmbits i sectors, destacant especialment les propostes que es fan als centres educatius, ja que és “on es pot plantar les llavors perquè el dia de demà l’alumnat creixi amb consciència feminista i pugui detectar les accions masclistes al seu entorn”.

Tot seguit, començarà un dels actes centrals de la jornada: la lectura del manifest institucional del 25N i una performance antimasclista, a càrrec d’Emma Duran, del cos de ball de l’Esbart Olesà i de l’escola Move On Dances Studio. Segons Rodríguez, l’objectiu és “visibilitzar el rebuig a les violències masclistes i generar un impacte emocional a les persones assistents a la jornada”.

Els actes de commemoració del Dia Internacional contra les Violències Masclistes finalitzaran el dimecres, 30 de novembre, a les 18.00 h, amb la xerrada “Parlem de la violència obstètrica”, a la sala polivalent del CAP Olesa, a càrrec de Rosa Navarro de l’Associació catalana de llevadores.

A banda d'aquestes activitats, del 25 de novembre al 13 de desembre, es podrà visitar al vestíbul de la Casa de Cultura l’exposició "La construcció de les violències masclistes".

Com en anys anteriors, del 21 al 27 de novembre, la Torre del Rellotge s'il·luminarà de color lila com a símbol de la lluita contra la violència envers les dones.