La Torre del Rellotge d’Olesa s'il·luminarà de blau per commemorar el Dia Mundial de la Fibromiàlgia i altres síndromes de sensibilitat central

L'Ajuntament d'Olesa s'adhereix, un any més, a la campanya de sensibilització social #CatalunyadeBlau2024, impulsada per l’Associació Catalana d’Afectades i Afectats de Fibromiàlgia (ACAF) i d’altres Síndromes de Sensibilització Central i la Plataforma Familiars FM-SFC-SQM.

Image
La Torre del Rellotge il·luminada de color blau

La Torre del Rellotge il·luminada de color blau

Cada 12 de maig se celebra el Dia Mundial de la Fibromiàlgia i la Síndrome de Fatiga Crònica (també coneguda com a Encefalomielitis Miàlgica), i d’altres Síndromes de Sensibilització Central com ara la Sensibilitat Química Múltiple i l’Electrohipersensibilitat. 

Amb la campanya #CatalunyadeBlau2024, impulsada per l'Associació Catalana d’Afectades i Afectats de Fibromiàlgia (ACAF) i d’altres Síndromes de Sensibilització Central i la Plataforma Familiars FM-SFC-SQM, es pretén donar visibilitat a les malalties i teixir una gran xarxa blava de solidaritat amb les persones afectades. Olesa és un dels més de 180 municipis i institucions catalanes, de les Illes Balears i d'Andorra que s'han afegit a la campanya. Per solidaritzar-se amb les persones afectades i visibilitzar la malaltia, a Olesa, la Torre del Rellotge  s’il·luminarà de color blau des de divendres 10 de maig i fins a diumenge 12.

També s'ha organitzat per dimarts 14, una caminada per l’entorn urbà dins del programa de rutes saludables del “Voltem Olesa”, que cada dimarts i dijous fa la Regidoria de Salut Pública de l’Ajuntament d’Olesa. Hi participaran persones del grup de fibromàlgia i comptarà amb la participació dels referents del grups de fibromiàlgia del CAP Olesa.

La sortida serà a les 9.30 h des de la plaça de Felix Figueras i Aragay.  És una ruta apta per a tothom de dues hores de durada.

Grup de pacient expert coordinat pel CAP d’Olesa

El CAP Olesa atén un grup de pacient expert en fibromiàlgia amb més d’una quinzena de persones que pateixen aquesta malaltia. Es tracta d’un programa de la Generalitat de Catalunya coordinat pel CAP Olesa, amb sessions setmanals cada dilluns de 18 h a 20 h.

El programa està adreçat a pacients diagnosticats de fibromiàlgia i les sessions treballen una visió biopsicosocial de la malaltia abordant temes com la definició de la pròpia malaltia, medicació, aspectes psicològics, estils de vida (exercici físic, relaxació, …) alhora que es busca millorar la comprensió social de la malaltia i trencar l’aïllament social que pateixen els pacients. D’aquesta manera, es busca millorar la qualitat de vida de les persones participants, així com els seus hàbits i estils de vida i augmentar els coneixements sobre la malaltia.  

Una malaltia reconeguda per la OMS

Amb el nom de Síndromes de Sensibilització central s'identifiquen un conjunt de més de 50 malalties que presenten alguns símptomes (i fisiopatologia) comuns i, sovint, persones que tenen algunes d'aquestes malalties poden acabar tenint-ne una altra. Entre aquestes malalties, les més prevalents són la fibromiàlgia, la síndrome de fatiga crònica i la sensibilitat química múltiple. Totes són malalties que afecten significativament la salut i la qualitat de vida de les persones que les pateixen i que tenen un gran impacte social i econòmic. La fibromiàlgia és una malaltia reconeguda per l'OMS com una condició crònica i complexa que causa dolor generalitzat no articular amb esgotament profund.

Hi ha un gran desconeixement entre la població tant d'aquestes malalties com dels seus efectes, la qual cosa complica encara més la situació de les persones que les pateixen. Els símptomes no són visibles, però l’impacte en la vida de les persones que les pateixen és devastador. Veuen minvada la seva qualitat de vida i sovint pateixen incomprensió en l’entorn familiar, social, escolar, laboral i sanitari. En els casos més extrems, les persones afectades es veuen obligades a quedar-se a casa. Es tracta de malalties emergents que afecten cada vegada més població i també més jove.