17/05/22

Nova convocatòria d'ajuts per a la rehabilitació d'edificis residencials

El consistori ha convocat veïnat del barri de Sant Bernat i del grup Santa Oliva per informar també que sol·licitarà una línia d'ajuts dels fons Next Generation per millorar l'eficiència energètica d'edificis.

Image
Assistents a la sessió informativa Rehabilitació Edificis Grup St Bernat

L’alcalde i regidor de Planejament urbanístic d’Olesa de Montserrat, Miquel Riera, va començar la sessió informativa, celebrada el dilluns a l'Auditori de la Casa de Cultura, explicant que es tornava a convocar a veïnat de blocs de pisos del grup Sant Bernat i del grup Santa Oliva per anunciar que en breu es farà pública la convocatòria 2022 d'ajuts municipals de concurrència competitiva per a la rehabilitació d'edificis d'ús residencial. Segons es va avançar a la sessió informativa, s'espera que la convocatòria d'aquests ajuts es publiqui a finals d'aquest mes de maig i tindrà una partida pressupostària de 100.000 €.

Els ajuts són subvencions destinades a rehabilitar elements comuns i espais privatius comunitaris d'edificis d'ús residencial, per obres de conservació, millora de la sostenibilitat o l'accessibilitat. Poden accedir a les subvencions les juntes de propietaris, les agrupacions de juntes de propietaris i els propietaris únics d'edificis d'habitatges. A més, Miquel Riera va remarcar que aquests ajuts també es poden destinar a sufragar projectes tècnics (p.e. de la instal·lació de l'ascensor) o a les  inspeccions tècniques dels edificis, un document que esdevé un requisit imprescindible per accedir a qualsevol subvenció. Riera va recordar que aquestes subvencions municipals són compatibles amb d’altres que convoquin altres administracions. L’alcalde va avançar que la convocatòria 2022 d'aquests ajuts a la rehabilitació ja està preparada i que en breu s’obrirà el termini per fer les sol·licituds. 

L'alcalde també va comunicar a les persones durant la sessió informativa que l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat sol·licitarà una línia d'ajuts dels fons europeus Next Generation d’Entorns Residencials de Rehabilitació Programada (ERRP) que convoca el Ministeri de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana a través de les diferents comunitats autònomes. Segons va explicar Miquel Riera, la línia de subvenció "l’ha de demanar l’ajuntament que, a més, ha de definir el barri i/o zona que vol que hi accedeixi però els destinataris últims seran les comunitats de propietaris que decideixin adherir-se per fer obres de millora d'eficiència energètica als edificis residencials". 

L'alcalde va avançar que "una de les zones que es proposaran a la subvenció és el barri de Sant Bernat pel tipus d'edificacions i pel context social i econòmic del veïnat". Riera va determinar que "si s'atorgués aquesta subvenció, suposaria una ajuda molt important per millorar els habitatges i cobrir una part importantíssima de la inversió econòmica que es necessita". Miquel Riera va aclarir que a més del barri de Sant Bernat també s'inclouran altres zones d'Olesa de Montserrat, com el grup Santa Oliva, i que serà quan es sàpiga si Olesa rep aquesta subvenció quan des de l'Ajuntament contactarien amb cadascuna de les comunitats de veïns per tal que decideixin si es volen adherir i estudiar de forma personalitzada les actuacions a desenvolupar i també el cost. Per Riera, el més important "és començar a difondre aquesta informació entre les comunitats de veïns per començar a treballar en aquesta línia ja que serien subvencions molt importants, que podrien arribar a cobrir tres quartes parts de la inversió".

A la sessió informativa, l'arquitecta municipal, Maria Rull va destacar que la línia de subvencions europea es centraria en la millora de l'envolupament tèrmic dels edificis per millorar en eficiència energètica, qüestió que, segons Rull "es notaria en el confort de l'habitatge i també en la factura elèctrica i/o de gas". A la vegada, a la zona on es concedeixin aquestes subvencions, també suposarà obres de millora de l'espai públic que es subvencionaran en la seva totalitat. Sobre les obres concretes que es podrien encabir, l’arquitecta municipal va explicar que en el cas de determinades edificacions antigues i sense cap  tipus d’aïllament "només caldria obres de millora de la coberta o finestres per millorar l'eficiència de forma important".

A més de tota aquesta informació, la sessió informativa es va aprofitar per tornar a recordar el “Pla d’ascensors” i per presentar el projecte de millora de l'espai de l'antiga escola Sant Bernat i que consistirà en l'enderroc de la part més antiga i una primera intervenció per adequar un espai lliure i que sigui útil per al veïnat. L'alcalde va recordar que aquests treballs ja estan pressupostats amb una partida de 200.000 € al pressupost de 2022. De moment es treballa en tres propostes que inclouen zones de joc, ombra i pícnic;  una zona de jocs d’aigua per infants i una tercera zona que estaria per escollir entre tres opcions: més zona verda d'arbrat, una pista esportiva o un aparcament.