Concells per a evitar la presència del mosquit tigre

La molesta presència del mosquit tigre, aquest estiu, a Olesa, fa que la gent hagi de reforçar les mesures preventives, tant per evitar la proliferació del mosquit com per a intentar evitar les seves picades. Des de l'Ajuntament d'Olesa s'està incidint en aquestes mesures, tant a través d'un ban municipal, falques a la nostra emissora i també la distribució d'un tríptic informatiu sobre el mosquit tigre. A més, l'Ajuntament compta amb l'assessorament del consell comarcal del Baix Llobregat, que disposa d'un servei específic de control de mosquits que dóna suport als Ajuntament que signen convenis amb el Consell de cara a controlar la proliferació del mosquit tigre. Malauradament, però, l'Ajuntament d'Olesa encara no ha signat el conveni amb el Consell comarcal del Baix Llobregat, tot i que la seva presidenta, Rosa Boladeras, calcula que per a l'estiu vinent ja estarà signat.

La presidenta del Consell Comarcal, Rosa Boladeras, ha destacat que, precisament, l'ens comarcal té un dels serveis més veterans de lluita contra els mosquits, creat l'any 1983 per lluitar, aleshores, contra el mosquit comú i que evidentment amb l'arribada del mosquit tigre també ha concentrat esforços en eradicar aquest molest insecte. Es tracta del Servei de Control de Mosquits.

Per evitar al proliferació del mosquit tigre, el consell comarcal proporciona als Ajuntaments amb els que té conveni un servei que inclou tasques de tractament de larves i fumigació, per a casos de molta concentració de mosquits. Amb els Ajuntaments amb els que no té conveni, com és el cas de l'Ajuntament d'Olesa, el que fa el Consell Comarcal és donar assessorament i informació, per tal que sigui distribuïda entre els ciutadans.

La presidenta del Consell Comarcal ha tret importància al fet que l'Ajuntament d'Olesa encara no hagi signat el conveni de col·laboració. Segons Boladeras, els Ajuntaments s'han anat incorporant de mica en mica al conveni, i per tant, creu que l'any vinent segurament se signarà. De tota manera, ha dit, s'ha prestat assessorament al consistori.

               

Boladeras ha remarcat que els tractaments contra el mosquit tigre s'han de fer de manera molt controlada. Per exemple, no es poden fer grans fumigacions. El més efectiu, ha destacat, és exterminar les larves.

     

El mosquit trigre és més domèstic i urbà que el mosquit comú, ja que habitualment cria en les propietats privades. Per aquesta raó, ha destacat Boladeras, per evitar la seva proliferació és molt important que els ciutadans sàpiguen quines conductes afavoreixen la seva presència.

     

Segons Rosa Boladeras, el Consell Comarcal del Baix Llobregat realitza tractaments específics en diferents espais públics, per evitar la proliferació del mosquit tigre. Per exemple, es tracten parcs, cementiris, embornals... Està clar, però, que als espais privats no poden actuar, i per aquesta raó, és important prendre un seguit de mesures:

És important buidar dos cops per setmana els recipients de l'exterior on es pot acumular aigua, com ara joguines, cendrers, galledes, plats de sota els testos o piscines de plàstic. També cal buidar dos cops per setmanes o tapar amb tela mosquitera els safareigs i les basses petites. Cal evitar acumulacins en zones de drenatge i canals de desguassos; evitar els forats i les depressions del terra on es pugui acumular aigua; i eliminar l'aigua dels recipients on trobem larves del mosquit.

És important evitar les picades perquè el mosquit tigre, que a més pica durant tot el dia, causa una picada molt dolorosa.

Per a evitar les picades, podem impedir l'entrada del mosquit als edificis instal·lant teles mosquiteres que n'impedeixin el pas per finestres, portes i altres obertures. Si aneu a una zona on sabeu segur que hi ha mosquit tigre, per evitar les picades és recomanable que porteu roba de màniga llarga i pantalons llargs, de color clar a ser possible, així com mitjons.

Si utilitzeu repel·lent cal fer-lo servir només a l'exterior i durant el temps necessari, i sobretot no s'ha d'aplicar a les mans, sobretot si l'apliquen en nens.

Si ja us han picat, renteu i desinfecteu bé la zona picada i utilitzeu tractament simptomàtic, preferiblement fred local. En cas que persisteixin les molèsties, consulteu el vostre metge.

 

(Font: Olesa Ràdio – 90.1FM) - Apunta't al podcast de la ràdio: www.olesaradio.tk

Prohibida la reproducció total o parcial d'aquesta informació sense citar la font.