Comença la campanya de vacunació antigripal aquest dijous 15 d'octubre
Les principals novetats de la campanya de vacunació de la grip d'enguany és que no cal demanar cita prèvia i que les vacunacions es faran a les dependències de l'Esplai d'avis del Parc Municipal. La vacuna es recomana a les persones majors de 60 anys, amb malalties cròniques, embarassades o professionals del sistema sanitari i assistencial.
L'Agència de Salut Pública de Catalunya impulsa cada any una campanya de vacunació antigripal estacional, que s’adreça especialment a les persones que tenen un alt risc de complicacions si pateixen la grip i també a les persones o grups que la poden transmetre a persones en situació d'alt risc, com ara els professionals de la salut. Enguany, la campanya s'ha avançat dues setmanes i al CAP d'Olesa de Montserrat començarà aquest dijous 15 d'octubre com a conseqüència de la situació sanitària generada per la pandèmia de la Covid-19. El període ideal per vacunar-se contra la grip són els mesos d'octubre i novembre (tot i que la vacunació també es pot realitzar fora d'aquest període) i enguany la campanya s'allargarà fins el 15 de desembre.
Enguany, el Departament de la Salut de la Generalitat de Catalunya ha recomanat que la campanya de vacunació de la grip no es faci als Centres d'Assistència Primària. En el cas d'Olesa, les vacunacions es faran a les dependències de l'Esplai d'avis del Parc Municipal i sense necessitat de demanar cita prèvia. De fet, des del CAP Olesa, la cap d'Infermeria, Núria Garcia, ha explicat que totes les persones usuàries majors de 50 anys que compleixen els criteris establerts per la vacunació i es van vacunar l'any passat, ja han rebut un missatge SMS amb la cita per vacunació; excepte les persones que necessiten atenció domiciliària o les persones internes a residències geriàtirques que seran vacunades per l'equip d'infermeria del CAP a domicili. A més del dia i l'hora, el missatge SMS té un enllaç amb un cartell informatiu sobre com anul·lar o canviar la cita si fos necessari.
La cap d'Infermeria, Núria Garcia, ha destacat que una altra de les novetats importants és que no caldrà demanar cita prèvia per vacunar-se i només caldrà adreçar-se a partir de dijous 15 d'octubre a l'Esplai d'avis del Parc Municipal amb la targeta sanitària de dimarts a dijous de 9:15h a 13h i de 15h a 19h. Els dilluns i divendres només es vacunarà en horari de tarda. Garcia ha remarcat que s'ha previst un 50% d'espais lliures per poder atendre les persones amb risc de complicacions i que no han estat citades perquè l'any passat no es van vacunar de la grip.
El director del CAP, Dr. Carles Martí, ha destacat que l'objectiu de traslladar la campanya de vacunació antigripal fora de les dependències del CAP és "una recomanació del Departament de Salut de la Generalitat com a conseqüència de la situació de pandèmia del coronavirus i per intentar evitar qualsevol tipus de contagi". En aquest sentit, l'Esplai d'avis estarà totalment sectoritzat i en cap cas les persones usuàries de l'esplai entraran en contacte amb les persones que acudeixin a vacunar-se. Tot i que per als col·lectius de risc sempre és important vacunar-se de la grip, enguany és imprescindible per la incertesa que tindrà aquesta malaltia amb la incidència del coronavirus i amb l'objectiu de reduir "la incidència de la grip entre els col·lectius vulnerables, que també coincideixen amb els de la Covid-19, i reduir així la pressió assistencial". El Dr. Carles Martí ha volgut aclarir que, en cap cas, la vacuna de la grip serveix pel coronavirus i que, enguany, un dels reptes, serà diferenciar els símptomes de la grip estacional i la COVID-19.
La grip és una malaltia vírica molt contagiosa que afecta a tots els grups d'edat i que es transmet per mitjà de les gotes produïdes al parlar, tossir o esternudar. La mesura de prevenció primària i fonamental és la vacuna antigripal que, principalment, s'adreça als col·lectius de risc: majors de 60 anys, persones amb malalties cròniques, embarassades així com personal sanitari i assistencial. No obstant això, la vacunació no sempre impedeix contraure la grip: l'efectivitat depèn del grau de similitud entre les soques vacunals i les soques gripals circulants. També cal tenir en compte que en molts casos els símptomes gripals que apareixen en les persones vacunades no són grip sinó altres virasis freqüents en l'època de la vacunació. La grip és una malaltia vírica que arriba cada any a l’hivern en els mesos de desembre i en ocasions fins al el mes de gener. Per no contraure la grip, cal seguir mesures bàsiques com fer ús de mocadors d'un sol ús, tossir al colze, rentar-se les mans amb aigua i sabó amb freqüència, ventilar els espais tancats i quedar-se a casa si es creu que es té la malaltia per tal de no propagar el virus de la grip.