23/02/21

El CAP comença aquest dimecres a vacunar contra la covid-19 les persones dependents i els seus cuidadors

La vacunació es coordina a través del CAP, des d’on es truca a les persones per avisar-les del dia i l’hora que se’ls vacunarà. En el cas de les persones que no es poden moure de casa se’ls vacuna a domicili. La vacuna que se les dispensarà serà la Pfizer, la mateixa que es dispensarà al miler i escaig de persones d’Olesa majors de 80 anys, que començaran a vacunar-se els propers dies.

Image
Infermera posant la vacuna a dependents o cuidadors

El CAP Olesa comença aquest dimecres, 24 de febrer, a vacunar contra la covid-19 les persones dependents de grau 2 i grau 3, així com als seus cuidadors (fins a dues persones). La vacuna que se les dispensarà serà la Pfizer. Vacunades les persones dependents, els propers dies es procedirà a vacunar el miler i escaig de persones d’Olesa majors de 80 anys.

La vacunació es coordina a través del CAP, des d’on s'avisa a les persones del dia i l’hora que se’ls vacunarà. En el cas de les persones que no es poden moure de casa se’ls vacuna a domicili. Un cop vacunades, s'esperaran 15 minuts per detectar possibles reaccions adverses.

Tres etapes en el pla de vacunació

El pla de vacunació del Govern espanyol estableix tres etapes de vacunació, en funció de la disponibilitat de dosis. La primera etapa va començar a finals de desembre, amb la vacunació a les residències de gent gran, tant residents com personal dels centres. A Olesa, aquesta fase ja s’ha completat amb gairebé el 100% de residents i personal vacunat.

La segona etapa va començar la segona setmana de febrer, en paral·lel amb la primera etapa. Es prioritza l’administració de dosis a la població de risc, persones majors de 80 anys, als treballadors essencials, i també a personal de farmàcia i als fisioterapeutes, així com al personal docent. Les persones que s’han de vacunar reben un missatge amb el dia, el lloc, i l’hora establerts. De fet aquests dies ja s’està vacunant el personal docent dels centres educatius d’Olesa.

La tercera etapa, prevista inicialment durant l’estiu, servirà per cobrir la resta de grups. És quan es preveu una vacunació massiva de la població.

Hi ha tres tipus de vacunes a administrar a Catalunya

De moment, hi ha tres vacunes que s’han començat a administrar a la població. L’administració de la vacuna és gratuïta i voluntària.

Pfizer: És una vacuna de doble dosis, amb una eficàcia del 90 %. Segons el departament de Salut, es comença a generar immunitat 12 dies després de rebre la primera dosi. S’ha utilitzat per vacunar a les residències de gent gran i també als professionals sanitaris de primera línia.

Moderna: També és de doble dosis. Per les seves característiques de conservació i transportabilitat, i també pel reduït nombre de dosis disponibles, s’està administrant preferentment al personal sanitari dels hospitals.

AstraZeneca: És la tercera vacuna que s’ha començat a administrar a Catalunya. A Espanya no s’administrarà als majors de 55 anys. Per això, de moment s’està utilitzant per vacunar treballadors essencials, com funcionaris de presons, policies i bombers. El Ministeri de Sanitat va anunciar fa uns dies que