02/09/22

L’Ajuntament d’Olesa torna a conscienciar la ciutadania perquè no alimenti els coloms

L’Ajuntament d’Olesa recorda la importància de no alimentar els coloms per evitar-ne la superpoblació al municipi. El Departament de Salut Pública continua sensibilitzant a la ciutadania amb la campanya “Si m’estimes, no m’alimentis”.

Image
Cartell dibuixat d'un paisatge urbà amb un colom per que no s'alimentin els coloms

Amb el lema “Si m’estimes, no m’alimentis”, el Departament de Salut Pública de l’Ajuntament d’Olesa continua sensibilitzant la ciutadania amb una campanya que informa sobre la problemàtica de la proliferació de coloms al municipi.  

Un gest aparentment inofensiu com llençar molles de pa als coloms, pot generar un problema de salut pública. Encara que sembli que s'està ajudant als animals, en realitat  aquesta acció afavoreix l'excessiva proliferació de l’espècie i altera els seus cicles naturals de reproducció. La disponibilitat d’aliments és la raó que explica la presència de coloms en un lloc determinat. Aquests animals poden trobar aliment de manera natural, però donar-los menjar fomenta que l’espècie creixi de manera desmesurada i es converteixi en una plaga.

Les raons per al seu control són múltiples: transmissió de malalties, sorolls, brutícia, desplaçament d’altres espècies, problemes socials i veïnals, deteriorament dels immobles, contaminació de fonts públiques, perills per al trànsit, embussament de canaleres i evacuacions d’aigua o malmesa de l’arbrat, entre altres. 

Per aquest motiu, l'Ajuntament d'Olesa, a través del Departament de Salut Pública, recorda aquesta problemàtica a la ciutadania continuant amb la campanya de sensibilització “Si m’estimes, no m’alimentis” a través de les xarxes socials, amb cartelleria a espais freqüentats de la vila i als tòtems informatius municipals. El missatge de la campanya és clar: alimentar els coloms fa que perdin els seus instints naturals, afavoreix que es contagiïn més fàcilment, pot provocar-los malnutrició i perden la por als humans. Evitant la seva alimentació, s’aconsegueix que el programa de gestió ètica de l’Ajuntament sigui efectiu.

Amb l'objectiu de controlar la població, l’Ajuntament d’Olesa va instal·lar quatre dispensadors de pinso anticonceptiu a diferents punts del municipi: a l'antiga escola Sant Bernat, a la plaça de l’Oli (a la teulada del Teatre), al carrer Barcelona i a la plaça de la Sardana (a la teulada del Teatre Els Salistes).

En una primera fase, els aparells dispensen aliment no tractat -blat de moro- per tal d'acostumar els coloms a acudir a un mateix punt. Posteriorment, dispensen pinso amb nicarbacina, un fàrmac amb efecte anticonceptiu que impedeix l'ovulació en les aus femelles. Els dispensadors d'aquest producte escampen cada dia  aproximadament 8 grams per a cada colom, durant l'estació reproductora de les aus, que va de març a octubre. Es tracta d’un medicament esterilitzant no tòxic que està sota un estricte control veterinari. De fet, més enllà del control de la natalitat d’aquests animals, també millora el seu estat de salut, ja que un dels seus efectes és pal·liar la malaltia que els causa diarrees.

L'efectivitat del tractament augmenta quan l'animal s'alimenta únicament del pinso anticonceptiu. Per la qual cosa, les campanyes que periòdicament engega l’Ajuntament, fan una crida a la col·laboració dels ciutadans i dels negocis del municipi per evitar que ingereixin altres aliments.