Balanç positiu del Servei d'Informació i Atenció a les Dones d'Olesa

El SIAD és un servei gratuït i confidencial adreçat a les dones d’Olesa d'assessorament, atenció i recuperació en casos de violència masclista.

Image
Punt d'informació SIAD-La Teixidora

El Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD- La Teixidora) va atendre al 2023 un total de 200 persones (dones víctimes de violència masclista i els seus fills i filles). Des de la seva posada en funcionament s’ha anat incrementant: al 2021 van atendre 119 persones; i al 2022, 162 persones. 

En paral·lel també s’ha anat incrementant el nombre de denúncies, segons dades de l’Observatori Comarcal del Baix Llobregat, el tercer trimestre de 2023 es va incrementar significament el nombre de denúncies per violència masclista, va registrar 614 denúncies. Per a la Cap del departament de Gènere, Feminismes i LGTBIQ+, Silvia Parramona, "aquest increment de denúncies és positiu, perquè no han augmentat els casos de violència masclista, que sempre han existit, sinó les denúncies i això significa que cap cop la societat és més conscient d’aquesta xacra i té més confiança en el sistema públic. Avui dia la violència física es fàcilment detectable, costa més de veure la violència econòmica o la psicològica” ha destacat.

Audio file

El SIAD és un servei gratuït i confidencial adreçat a les dones d’Olesa de Montserrat que ofereix informació, assessorament, primera atenció, acompanyament i recuperació en relació a la vulneració dels drets de les dones, especialment en casos de violència masclista.

Aquest gener s’ha incorporat a l’equip d’atenció una psicòloga a jornada completa (abans només es podia donar atenció unes hores a la setmana) i d’aquesta manera és pot oferir un millor servei. L’equip està format per una psicòloga per a dones adultes, una altra per a infants i joves, una advocada i la tècnica fa la primera atenció (acollida), explica com funciona el serveis i els recursos que hi ha.

Les atencions més habituals al darrer any han estat relacionades amb  situacions de violència entre parella i també per assetjament, “encara que també hi ha hagut moltes consultes sobre divorcis i custòdia de menors, i hem treballat molt en la prevenció, sobretot en la formació de personal i en els centres educatius del municipi” ha destacat Parramona.

Audio file

Entre els objectius que té el servei per aquest 2024 destaca donar a conèixer el servei, “explicar com funciona i treballar molt en la prevenció perquè ens passa que, sovint, quan venen les dones la situació ja és molt delicada i volem que vinguin abans, que puguem detectar les situacions de violència abans que sigui més greu, i també crear xarxa” explica la responsable.

Audio file

D’altra banda, els principals reptes als que s’han hagut d’enfrontar al llarg de l’any passat han estat els casos en què s’ha d’activar els recursos d’urgència dins de la xarxa d’atenció i recuperació integral per violència masclista “com és el cas de dones amb els seus fills que no poden tornar a casa pel risc que representa per la seva vida i hem d’actuar ràpid i amb diligència per trobar una casa d’acollida” ha ressaltat la cap del servei.

Audio file

El SIAD ofereix atenció psicològica: atenció personalitzada a les dones que presenten situacions de necessitat o crisi derivades de la seva condició de dona, especialment les que pateixen o han patit violència masclista; grups terapèutics de recuperació i apoderament femení; assessorament jurídic: i atenció psicopedagògica als fills i filles víctimes de la violència masclista amb l’objectiu de facilitar la seva recuperació.

Ubicat a l’edifici dels Safarejos (Salvador Casas, 3) atén en horari de dilluns a divendres de 9.30 h a 14.30 h; i els dimarts de 16 h a 19 h. Es pot contactar al telèfon 93 778 00 50 (Ext. 4), o al correu electrònic cird@olesademontserrat.cat