Arrenca la vacunació a les residències d’Olesa coincidint amb un destacat increment del risc de rebrot i la velocitat de transmissió de la covid-19 al municipi

Entre el 31 de desembre i el 5 de gener el CAP va fer 300 proves de covid-19 (entre PCR i tests antigènics) de les quals 41 van ser positives. Davant las situació és important extremar encara més les mesures de precaució i seguir totes les restriccions i recomanacions sanitàries.

Image
Arrenca la vacunació a les residències d’Olesa coincidint amb un destacat increment del risc de rebrot i la velocitat de transmissió de la covid-19 al municipi

El portal dadescovid.cat indica que la taxa de risc de rebrot per covid-19 a Olesa de Montserrat ha patit un increment destacat, situant-se en un índex de 1.653, i l’anomenada Rt (velocitat de transmissió) ha passat a ser de 2,97. El percentatge de PCR positives també és elevat, del 15,58%, i la mitjana d’edat de les persones infectades és de 42 anys.

 

Segons les dades facilitades pel CAP Olesa, del 31 de desembre al 4 de gener, el CAP va realitzar 141 PCR, de les quals 16 van ser positives; i del 31 de desembre al 5 de gener, 159 tests d’antígens (molt més ràpids), dels quals 25 van ser positius. Des que va assumir la realització de les proves PCR, el passat 11 de maig, el CAP ha realitzat ja 6.980 PCR, i des del 2 de novembre, 1.453 tests d’antígens.

 

Des de l'Hospital comarcal de Martorell han informat l'Ajuntament que hi ha cinc persones d’Olesa ingressades al centre hospitalari.

 

El director del CAP Olesa, Carles Martí, ha destacat que, com reflecteixen les dades, “la situació ha empitjorat clarament, com era previsible”, no només pel nombre de tests que resulten positius, sinó també pel fet que s’ha notat un increment de persones derivades a l’hospital amb simptomatologia greu. Segons Martí, “és normal que hi hagi més positius donat que es fan molts tests PCR i d’antígens”, alhora que els experts ja havien anunciat que aquests dies de festes de Nadal i posteriors serien complicats. Per aquesta raó, ha reiterat, és important que la ciutadania “s’ho prengui seriosament” i extremi totes les mesures de precaució i segueixi totes les restriccions que avui entren en vigor.

 

L’increment de casos d’aquests dies fa que el CAP Olesa hagi de fer un esforç extra per intentar mantenir una certa normalitat en la seva activitat, alterada des del mes de març arran l’esclat de la pandèmia. L’alteració principal es produeix pel fet que el centre ha de destinar professionals, tant metges com personal d’infermeria, a atendre casos covid i també a les residències, i aquest fet fa que manquin professionals per als serveis habituals. Per exemple, ha detallat Carles Martí, aquesta situació provoca que les cites per als metges de família es puguin donar a pocs dies vista, i que hagin d’atendre casos telefònicament o mitjançant el sistema telemàtic e-consulta, a través de la plataforma La meva Salut.

 

Segons ha destacat el director del CAP, l’atenció d’urgències està garantida de 8 del matí a 8 del vespre, i a partir d’aquest horari l’atenció es fa al CUAP que hi ha a Sant Andreu de la Barca, l’hospital comarcal de Martorell o el telèfon d’emergències 112.

 

Quant a les residències d'Olesa, i segons la classificació amb codi de color de la Generalitat, cinc continuen sent verdes (és a dir, no tenen cap positiu) i una està en situació vermella, en aquest cas perquè es van haver de fer PCR per un positiu entre el personal d’una persona que feia més de 48 hores que no tenia contacte amb els residents. Totes les PCR han resultat negatives però per protocol no tornarà a passar a classificació verda fins que hagin passat 10 dies.

 

Precisament, el passat cap de setmana va arrencar la vacunació contra la covid-19 a les residències d’Olesa, entre el personal i les persones residents. Dissabte es va fer a les residències La Vila i Sant Agustí; i dimarts, a Nostra Senyora de Montserrat i Santa Oliva. En breu la vacunació es completarà a la residència Oasis i a la Rosa Segura. La campanya de vacunació ha anat a càrrec d’un equip de professionals externs al CAP, que tornaran en tres setmanes a dispensar la segona dosi que requereix la vacuna de Pfizer.

 

El director del CAP ha destacat la satisfacció pel fet que les residències olesanes hagin estat de les primeres de Catalunya en les quals s’ha vacunat personal i residents i ha agraït la diligència dels centres en la gestió dels consentiments per a l’administració de la vacuna, ja que sense aquest consentiment no es pot dispensar. La cap d’infermeria del CAP Olesa, Núria Garcia, ha detallat que “s’ha pogut vacunar el 98% dels residents, ja que molts pocs s’han negat a rebre la vacuna, i entre el personal sanitari també s’ha vacunat pràcticament a tothom”. Segons Garcia, en cap cas consta cap efecte secundari per la vacuna.

 

El director del CAP considera que “ha estat cabdal per ser dels primers municipis en rebre la vacuna l’esforç realitzant des del CAP i des dels propis centres per mantenir-los en classificació verda”, sense positius, en els darrers mesos.

 

Coincidint amb la fi de la vacunació a les residències locals, el següent col·lectiu a rebre la vacuna serà el personal del CAP Olesa, en aquest cas segons la planificació que fa Mútua de Terrassa avui mateix. Posteriorment serà la ciutadania qui comenci a rebre la vacuna, segons l’estratègia de priorització marcada pel departament de Salut. I dins la població, primer seran les persones  considerades de risc i amb certes patologies les que rebin la vacuna.

 

Carles Martí ha explicat que hi ha moltes persones que ja s’han adreçat al CAP per preguntar quan podran rebre la vacuna. En aquest sentit, Martí calcula que la vacunació potser anirà més ràpida del que estava previst inicialment, però no creu que la ciutadania es pugui començar a vacunar abans del mes de març, ja que, destaca, cal una formació específica per posar la vacuna i no tots el personal sanitari ara per ara ho pot fer. 

 

De moment no està clar si la vacunació la farà algun equip extern al CAP, com ha passat a les residències, o ho farà el personal de l’ambulatori. En qualsevol cas, el director del CAP Olesa ha afirmat que ha ofert que el personal del CAP rebi aquesta formació per poder dispensar la vacuna i així agilitzar la vacunació entre la població.

 

Mentre no arribi la vacuna, tant des del CAP Olesa com des de l’Ajuntament es demana a la ciutadania que extremi encara més les mesures bàsiques de protecció (distància, mans, mascareta i ventilació) i redueixi el màxim possible la interacció social.

 

Avui han entrat en vigor les noves restriccions decretades pel Procicat

 

Avui han entrat en vigor les noves restriccions a Catalunya per fer front al repunt de casos de coronavirus. Les mesures duraran, de moment, 10 dies. L’objectiu és reduir encara més la interacció social. La decisió del Govern es produeix arran de la mala evolució dels indicadors epidemiològics de la pandèmia a Catalunya. Les restriccions són les següents:

 

Activitats socials

  • 6 persones màxim de 2 bombolles de convivència. En espais tancats, limitades a visites a persones amb dependència o vulnerabilitat, i sempre la mateixa bombolla de convivència.

Mobilitat

  • Territori de Catalunya: restringida l’entrada i sortida sense motiu justificat.
  • Municipi: restringida l’entrada i la sortida de dilluns a diumenge sense motiu justificat. Mobilitat laboral permesa només quan no es pot teletreballar.
  • Es recomana que els desplaçaments fora del domicili es limitin en la mesura del possible, així com la circulació per les vies d’ús públic, respectant les mesures de protecció individual i col·lectiva establertes per les autoritats competents. En tot cas, a més de les mesures essencials de distanciament, higiene i protecció a través de mascareta, es recomana que s’adopti una estratègia de desplaçaments basada en la bombolla de convivència.

Confinament nocturn

  • No es pot circular pel carrer des de les 22 h a les 06 h, excepte per causes justificades.

Hostaleria

  • Obertura de 07:30 a 09:30 h per esmorzar i de 13 a 15:30 h per dinar. Se suspenen els sopars a l'establiment, excepte la recollida de menjar per emportar fins a les 22 h. Es pot repartir menjar fins a les 23 h.
  • Terrasses: obertes, amb una distància mínima senyalitzada de 2 metres entre comensals de taules o agrupacions de taules diferents. Limitació de 4 comensals per taula o agrupacions de taula, excepte que es tracti de grups bombolla.
  • Interiors: oberts amb el 30% de l’aforament, amb bona ventilació natural o forçada i amb una distància mínima de 2 metres entre comensals de taules o agrupacions de taules diferents. Limitació de 4 comensals per taula o agrupacions de taula, excepte que es tracti de grups bombolla.

Activitats culturals

  • Oberts: cinemes, teatres, auditoris i sales de concerts, amb un 50% de l’aforament i un màxim de 500 persones o 1.000 persones si la ventilació és òptima. També oberts museus, biblioteques i sales d’exposició al 50% de l’aforament.
  • Permeses les activitats esportives o de cultura popular que no comportin aglomeracions, siguin estàtiques, perimetrades, amb control d’accessos i cita prèvia.

Comerç i centres comercials

  • 30% de l’aforament en comerços de menys de 400 m2 i mercats no sedentaris, de 06.00 a 21.00 h de dilluns a divendres.
  • Tancats centres comercials i comerços de més de 400 m2.
  • Oberts: alimentació, higiene i altres productes i serveis de primera necessitat (inclosos perruqueries i centres d'estètica amb cita prèvia).

Actes religiosos i cerimònies civils

  • 30% de l’aforament amb un màxim de 500 persones o 1.000 si la ventilació és òptima.

Esport

  • Instal·lació i equipaments esportius a l’aire lliure, amb un aforament màxim del 50% i control d’accés.
  • Activitats esportives a l’aire lliure amb un màxim de 6 persones.
  • Instal·lacions i equipaments esportius en espais tancats: tancats (excepte piscines al 30%). Competicions suspeses.

Extraescolars i Educació en el lleure

  • Permeses les que es realitzin als centres educatius amb els grups establerts de convivència de les activitats lectives. Resta d'activitats suspeses.

Parcs infantils

  • Els parcs i jardins de titularitat pública i les àrees de joc infantils poden romandre oberts al 50% d’aforament seguint les pautes d’ús i manteniment fins a les 20:00 h.