25/10/22

Aquest any és prohibit fer foc per cremar restes vegetals, segons la nova llei de residus (2)

Únicament es permet, amb caràcter excepcional, amb la corresponent autorització, per raons de caràcter fitosanitari a professionals o, en entorns silvícoles, amb l'objecte de prevenir els incendis forestals.

Image
Restes vegetals cremant

Les persones que cada any sol·licitaven a la Generalitat poder fer la crema de restes vegetals d’horts i jardins a partir del 16 d’octubre estan veient enguany com les sol·licituds els arriben denegades. Això és perquè la normativa que estava vigent fins fa uns mesos referida a la crema de restes vegetals ha quedat superada per la nova Llei estatal de Residus (Llei 7/2022) que va entrar en vigor el mes d’abril.

D’acord amb la nova llei estatal, ja no es poden cremar restes vegetals com es feia fins ara, sinó que s'han de reciclar. Només està permesa la crema de restes quan hi ha alguna malaltia o plaga de la vegetació confirmada per tècnics de la Generalitat o Agents Rurals. També es permeten els focs d’esbarjo, sempre que no impliquin restes vegetals.

Aquesta llei estableix que les restes de poda, jardineria, horts, agricultura i feines forestals no es poden cremar, sinó que s’han de reciclar preferentment mitjançant el tractament biològic de la matèria orgànica, optar per mètodes com  l’autocompostatge per transformar el residu en abonament per a propi ús, trituració de les restes i utilització en el propi terreny, de forma prioritària, portar-les a un gestor de residus.

Així doncs, a partir del 16 d’octubre ja no es podran tramitar comunicacions de crema. Els únics focs que s’autoritzen són els que tinguin per objectiu la sanitat vegetal si, per exemple, hi ha alguna malaltia o plaga a la vegetació. En aquest cas, també cal un informe tècnic de la Generalitat o d’Agents Rurals que ho confirmi. La mesura s’aplicarà a agricultors o silvicultors professionals. També es permetran els focs d’esbarjo (barbacoes i similars), sempre que no impliquin la crema de restes vegetals. En aquests casos, les persones sol·licitants hauran de signar una declaració responsable, indicant que no es cremen restes vegetals.

Nova llei de residus per una economia circular

El passat mes d’abril es va publicar la Llei 7/2022, de residus i sòls contaminats per a una economia circular. A l’article 27.3 d'aquesta Llei 7/2022, es preveu que, amb caràcter general, no està permesa la crema de residus vegetals generats en l'entorn agrari o silvícola. Únicament es pot permetre amb caràcter excepcional, amb la corresponent autorització individual, per raons de caràcter fitosanitari o, en entorns silvícoles, amb l'objecte de prevenir els incendis forestals. Aquesta norma afecta a tot el territori de Catalunya.

Tramitació de l’autorització excepcional: 

La sol·licitud per cremes de restes vegetals se sol·licita exclusivament per raons de caràcter fitosanitari, quan no sigui possible abordar-ho amb un altre tipus de tractament i quan no hi ha d’altres mitjans per evitar la propagació de plagues i malalties. Caldrà tenir declarat aquest cultiu o plantació i detallar la plaga que l’afecta i que per evitar-ne la propagació es sol·licita la crema. Des del Servei de Sanitat Vegetal del Departament es verificarà que figuri al llistat elaborat per l’IRTA sobre plagues i malalties que cal controlar mitjançant la crema de les restes vegetals dels cultius afectats. Un cop verificat, es farà un informe que es passarà a la Direcció General d’Ecosistemes Forestals, que serà qui finalment emetrà o no l’autorització.

Per tant, d’acord amb la normativa existent ens trobaríem amb aquestes tres possibilitats:

  •  Autorització per crema de restes vegetals per causa sanitària o restes forestals per risc d’incendi. Tot l’any.
  • Autorització per a activitats amb risc d'incendi forestals llevat de crema de restes vegetals. Entre el 15 de març de 2022 i el 15 d'octubre de 2022.
  • Comunicació de foc d’esbarjo. Entre el 16 d’octubre de 2022 i el 14 de març de 2023.

Per facilitar les gestions per poder fer cremes amb aquests dos supòsits concrets, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha habilitat en l’apartat de Tràmits del seu web el procés d’autorització excepcional per crema de restes vegetals per causa fitosanitària o restes forestals per risc, que podreu trobar en el següent enllaç.

Totes les persones que tinguin previst fer foc en els terrenys forestals en els supòsits definits anteriorment ho hauran de comunicar prèviament:

  • De forma telemàtica aquí
  • Presencialment a l'Oficina d’Atenció Ciutadana, mitjançant cita prèvia
  • A les oficines de les Delegacions territorials del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

Documents relacionats

Document