L’Ajuntament d’Olesa insisteix en reclamar més personal i recursos per al CAP

L’Ajuntament d’Olesa continua reclamant més recursos i personal al CAP del municipi per poder donar una millor atenció als usuaris.

Image
Reunió trimestral de Salut octubre 2023

El consistori manté reunions periòdiques amb els responsables del Servei Català de la Salut, que és el titular del CAP, Mútua de Terrassa, i el CAP Olesa per traslladar-los les queixes i necessitats que formula la ciutadania i demana un increment dels recursos i recuperar serveis que es van perdre com l’atenció al CAP fins a les 22 h. 

En la reunió mantinguda dimarts passat hi van participar l’Alcalde d’Olesa, Jordi Parent; el regidor de Salut Pública, Marc Serradó; la directora del sector sanitari del Baix Llobregat Nord (CatSalut), Lourdes García; la responsable d’Atenció Primària de Mútua de Terrassa, Teresa Clanchet; i la Directora del CAP i la Cap d’Infermeria, Núria Sunyer i Núria Garcia, respectivament.

Un dels temes que va centrar la reunió va ser una de les reivindicacions històriques: la manca de recursos i de personal, sobretot d’especialistes. “Com a portaveus de la ciutadania hem de reclamar que es reverteixin les retallades que hi va haver a l’atenció sanitària pública” ha explicat el regidor de Salut Pública, Marc Serradó. En aquest sentit es va demanar un increment de professionals al CAP, recuperar l’atenció fins a les 22 h (ara tanca a les 20 h) i saber les places vacants de professionals que s’havien cobert.

Un altre dels temes destacats és la petició de fer un CUAP a Olesa per atendre les emergències de la zona nord de la comarca. Des del Servei Català de la Salut van explicar que crear un CUAP està condicionat al nombre d’habitants i que actualment aquesta ràtio ja està coberta amb el de Sant Andreu de la Barca. “Ens va sorprendre que el Servei Català de la Salut va dir que no es contempla construir cap CUAP més a la zona nord en els propers anys ja que aquest servei ja es presta al CUAP de Sant Andreu. Nosaltres creiem que el CUAP de Sant Andreu està mal ubicat i no pot absorbir la demanda de la zona nord”, s’ha queixat el regidor de Salut Pública, qui ha afegit “van explicar que estan treballant per millorar el triatge d’emergències a l’Hospital de Sant Joan de Déu de Martorell per millorar els fluxos de les visites i reduir el temps d’espera”.

A la trobada amb els responsables del servei de salut també es va demanar tenir més dades sobre els serveis que es presten: queixes de la ciutadania, llistes d’espera, dades d’absentisme, indicadors de patologies del municipi i derivacions a proves diagnòstiques a Terrassa o a especialistes a Martorell. “És important tenir dades objectives i indicadors en relació a les llistes d’espera, patologies del municipi i d’altres per dimensionar les possibles problemàtiques que planteja la ciutadania” ha apuntat Serradó.

A la trobada es va posar en valor la feina dels professionals del CAP Olesa i també es destacar el bon funcionament i la facilitat de coordinació en relació a salut comunitària, la cobertura del personal d’ASSIR (Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva) i la dificultat per donar cobertura als serveis de Salut Mental i CAS (Centre d’Atenció i Seguiment a les Drogodependències) per la manca de professionals (sobretot de psiquiatria). 

D’altres temes que es van abordar va ser la campanya de vacunacions de la grip, covid i de bronquiolitis per a nadons de fins a 6 mesos, una de les novetats del calendari de vacunacions. 

Aquestes són reunions de seguiment que l’Ajuntament d’Olesa fa de manera regular amb els diferents agents que intervenen en la salut del municipi, des de la vessant de la Gent Gran fins a nadons, en matèria de prevenció i de programes de salut i que s’emmarquen dins del Pla Local de Salut.