24/04/24

L’Ajuntament d’Olesa activa la campanya informativa per controlar la proliferació del mosquit tigre

Per evitar la seva propagació cal eliminar els recipients que hi hagi a l’exterior amb aigua acumulada i estancada.

Image
Campanya informativa del mosquit tigre

Cartell de la campanya informativa sobre el mosquit tigre

El Departament de Salut Pública de l’Ajuntament d’Olesa ha iniciat la campanya preventiva pel mosquit tigre per evitar la propagació d’aquest insecte al municipi i conscienciar dels efectes d’aquesta espècie que poden afectar a la salut.

A partir d’aquesta època i fins a finals d’octubre, el mosquit tigre pot créixer en qualsevol recipient que contingui aigua acumulada i estancada, ja que pot pondre els ous amb més facilitat en espais petits i estancats. El clima i les hores de llum solar són més factors que condicionen el cicle vital del mosquit.

Des del Departament de Salut Pública de l’Ajuntament d’Olesa, en coordinació amb el de Medi Ambient,  s’han fet diferents actuacions aquest mes d’abril per prevenir la proliferació del mosquit tigre. S’han penjat cartells informatius a les zones d’horts urbans del municipi i a les urbanitzacions de Ribes Blaves i Oasis; també s’han repartit fulletons informatius als barris on hi ha cases amb pati o jardí com a Les Planes, Casc Antic o Daina. També des del Departament d’Ensenyament i Infància s’ha fet arribat material informatiu als centres educatius amb mesures de prevenció específiques per als horts educatius, arbres i vegetació, desguassos d’aparells d’aire condicionat, embornals en els patis i zones comunes i fonts d’aigua potable, entre d’altres.

A l’espai públic, el control d’aquests mosquits a la comarca el fa el Consell Comarcal de Baix Llobregat a través del  Servei de Control de Mosquits al Baix Llobregat. Carles Aranda, responsable d’aquest servei i investigador del Centre de Recerca en Sanitat Animal IRTA-CReSA, ha explicat que la proliferació del mosquit tigre als darrers anys “és un tema preocupant perquè afecta la salut ja que són transmissors de malalties com el dengue. El mosquit tigre es va detectar a la comarca al 2024 i la diferència del mosquit comú és que aquest només necessita de recipients petits on s’acumuli l’aigua per a proliferar”.

Audio file

Des d’aquest servei de prevenció es fa la prospecció de rieres, rierols, i embornals, tots aquells llocs a l’espai públic del municipi on es pot acumular aigua. Al terme d’Olesa, es fan un miler de tractaments a l’any als diferents embornals; i 200 inspeccions i 80 tractaments a l’any a les zones de rieres i canals.

Audio file

Tot i que l’àmbit d’actuació d’aquest servei és a l’espai públic, si un particular té un problema de mosquits i no sap quin és l’origen pot contactar amb el Departament de Salut Pública de l’Ajuntament d’Olesa al correu electrònic salutpublica@olesademontserrat.cat i aquest es posarà en contacte amb el servei de prevenció qui n’informarà com s’ha d’actuar per tractar el focus.   

A l’àmbit privat, “les recomanacions són, sobretot, evitar l’acumulació d’aigua, fer servir aerosols, instal·lar mosquiteres a les finestres, i aplicar-se repel·lents, els més eficaços són els que s’apliquen directament a la pell” ha recomanat Carles Aranda. 

Audio file

Les principals recomanacions per a la prevenció del mosquit tigre són les següents:

-Buidar cada setmana els recipients de l'exterior que puguin acumular aigua: plats de sota els testos, regadores, piscines de plàstic i plats d’animals domèstics.

-Buidar cada setmana o tapar amb tela mosquitera espessa els safareigs i els tolls.

-Evitar acumulacions d'aigua en zones de drenatge o canals de desguassos.

-Evitar els forats i les depressions del terra on es pugui acumular aigua i tapar els forats dels troncs d'arbres omplint-los de sorra.

-Eliminar l'aigua dels recipients on trobem larves del mosquit: joguines, cendrers, gerros i galledes.

Per evitar les picades:

-Cal evitar l’entrada del mosquit als edificis instal·lant teles mosquiteres que n’impedeixin el pas per finestres, portes i altres obertures.

-És recomanable portar roba de màniga llarga i pantalons llargs, (millor si són de color clar), així com mitjons.

-Per curar les picades cal rentar i desinfectar bé la zona de la picada. El tractament és simptomàtic; en cas que persisteixin les molèsties s’aconsella consultar el metge. 

Podeu consulteu al detall els consells per combatre el mosquit tigre al web municipal.