Una exposició recollirà tota la memòria del confinament per la pandèmia del coronavirus
Des de la regidoria de Cultura i Memòria Històrica es fa una crida a la població per a que facin arribar videos curts sobre la seva experiència i vivències durant el confinament. Aquest material formarà part de l'exposició que sobre "La Memòria del Confinament" s'està organitzant pel 12 de març amb aportacions de tota la població.
El proper 12 de març farà tot just un any de l’esclat de la pandèmia del coronavirus, del primer decret d’estat d’alarma i confinament, i coincidint amb aquesta data des del departament de Cultura i Memòria Històrica s’està organitzant una exposició que s’inaugurarà aquest dia.
Es tracta de la mostra “La memòria del confinament”, una iniciativa per poder mostrar i preservar les vivències de la població en aquest període de confinament i que, a través de material i testimonis de tot tipus, reflecteixin la manera de viure de la ciutadania olesana durant la crisi sanitària.
El regidor de Cultura i Memòria Històrica, Xavier Rota, explica que aquest projecte ja es va començar a treballar al mes d’abril, "de seguida que es va constatar que estàvem vivint moments històrics. Vam valorar que era interesant fer un recull de tota la producció artística, vídeos d'ànims i tot aquell material que servís per a recollir testimoni amb la intenció de preservar-ho a l'artiu històric municipal i també per a organitzar una exposició per recordar aquesta etapa".
Aquest projecte de la memòria del confinament té tres branques diferenciades. Per una banda es fa un recull de tota l'expressió artística i testimonial que es va produir en aquelles setmanes de confinament domiciliari, com ara pancartes, dibuixos, creació literària, cançons, vídeos del veïnat, joguines o objectes autofabricats a casa. Per un altra banda, s’ha fet un recull fotogràfic, que va encarregar la regidoria de Cultura, per poder testimoniar el moment: carrers i places buides, els aplaudiments als balcons per al personal sanitari i de serveis essencials, el treball del voluntariat, la confecció de mascaretes... i, per últim, també es va encarregar un seguit de gravacions amb testimonis de persones que van treballar a primera línia durant la crisi del coronavirus. Rota explica que "a l'exposició veurem imatges inèdites que les hem patit en primera persona i ara les tornarem a veure, però des d'una altra perspectiva perquè ara hem recuperar una mica la normalitat".
Recull de vídeos amb l'experiència viscuda
Ara es fa una nova crida a la població per a que facin arribar vídeos fets amb el mòbil o la tauleta explicant la seva experiència personal, com van viure aquella etapa, els seus sentiments, i amb un missatge final pel futur. "Fem una crida a totes les persones que van viure, van patir, se'n van ensortir, van plorar, van riure i van haver de reinventar-se en aquest període de confinament i demanem que ens facin arribar les seves gravacions explicant la seva experiència personal, els sentiments que van tenir i amb un missatge final per al futur" explica el regidor de Cultura i Memòria Històrica.
Aquests vídeos han de ser d’una durada màxima de dos minuts i s’han de gravar en horitzontal i amb plànol fixe. Han d’anar acompanyats d’un text amb el nom i cognoms de la persona, la seva professió, i una breu explicació del contingut del vídeo. El termini per rebre aquest material és fins l’1 de març.
El regidor explica que aquesta mostra "serà impactant però feta des del màxim respecte i repassarà els diferents moments viscuts. Comptarà amb material audiovisual, que tindrà molt pes, però també amb tot tipus de material que ha aportat el poble i que l'exposció ha de copsar".
Les persones interessades poden fer arribar els seu vídeos al correu electrònic confinament@olesademontserrat.cat però donat al pes s’haurà d’enviar via wetransfer. Una altra opció més senzilla és enviar-lo directament per whatsapp al telèfon mòbil del departament de Cultura, al 663 04 98 38.
Independentment d’aquests vídeos curts per a l’exposició, tothom qui tingui alguna cosa a dir respecte el confinament, pot enviar els seus vídeos amb l’extensió que consideri i passaran a formar part de l’Arxiu Històric Municipal com a record de tot el que ha viscut Olesa com a poble durant aquest període històric.