20/07/21

Tres farmàcies olesanes participen al cribratge massiu del sector del lleure educatiu

La campanya de cribratge al sector del lleure educatiu s’efectua a través de test d’antígens als infants de 10 a 15 anys i als monitors i les monitores. Les proves es faran a les farmàcies i la participació és voluntària i gratuïta. Es recomana la participació al cribratge per detectar nous casos i tallar cadenes de transmissió dins d'aquest sector.

Image
farmacèutica amb els tests a les mans

El departament de Salut de la Generalitat i el Col·legi de Farmacèutics de Catalunya han posat en marxa aquesta setmana el programa TAR voluntari a les farmàcies adreçat al sector del lleure educatiu i que consisteix en fer cribratges gratuïts a les farmàcies amb l’objectiu d’identificar nous casos i tallar les cadenes de transmissió en aquest sector. El cribratge es fa, des d'aquest dilluns, a les farmàcies i la participació al programa és voluntària i gratuïta. S’adreça exclusivament a les persones que treballen o participen en activitats de lleure educatiu d'estiu amb els següents requisits:

  • Que no tinguin símptomes de covid-19 ni hagin estat contacte estret d’un cas positiu. La simptomatologia compatible amb covid-19 és febre, tos, sensació de manca d'aire o bé altres símptomes com rinitis, dolor articular, mal de gola, pèrdua de gust i olfacte, dolors musculars, diarrees, dolor toràcic i mal de cap. 
  • Infants que tinguin entre 10 i 15 anys (acompanyats d’una persona adulta)
  • Monitors i monitores de 16 a 40 anys.

La Direcció General de Joventut és l’encarregada d’informar sobre aquest programa de cribratge massiu a totes les entitats que organitzen activitats i aquestes seran les encarregades de traslladar la informació a les famílies i al personal que hi treballa. Les persones que hi vulguin participar hauran d’anar a una de les farmàcies que col·laboren i presentar el correu electrònic que hagin rebut de la seva entitat de lleure amb un formulari i número de registre o bé el model de declaració responsable que se’ls facilitarà. Cada farmàcia pot decidir si el cribratge el fa a hores concretes, amb cita prèvia o durant tota la jornada. 

El cribratge és voluntari i gratuït  i el tipus de prova que es fa és un test d’antígens ràpid per autopresa de mostra nasal amb la supervisió del professional de la farmàcia. Els resultats del test s'obtenen en 15 minuts i la farmàcia, a més, els registrarà i al dia següent apareixeran a La Meva Salut. En cas de resultar positiu, des de la farmàcia s’indicarà l’aïllament de 10 dies i, a continuació, el procés seguirà el mateix curs que si el diagnòstic s’hagués fet pels canals habituals. A Olesa de Montserrat, s'han adherit al programa TAR voluntari a les farmàcies la farmàcia Casellas Arenas (carrer Colom 91-93. Telèfon 93 778 21 19),  farmàcia la Vendranes Matas (carrer Barcelona 57. Telèfon 93 778 40 48) i la farmàcia Ley Ceballos (carrer d’Alfons Sala 41. Telèfon 93 778 15 39).

A les persones que treballen i participen a casals d'estiu es recomana fer el test aproximadament cada tres dies, mentre que per activitats amb pernocta, com per exemple les colònies, es recomana el test amb un màxim de 72 hores d'antelació.