09/04/21

Torna a baixar el risc de rebrot i la velocitat de transmissió de la covid-19 a Olesa fins a situar-se en un nivell moderat

El risc de rebrot a Olesa té un índex de 67 i un nivell de transmissió de 0,41, quan una setmana abans era de 1,64. Malgrat les bones xifres, la situació canvia dia a dia i per això cal extremar les mesures de prevenció. Precisament, avui torna a entrar en vigor el confinament comarcal.

Image
Mesures Covid a partir del 9 d'abril de 2021

El portal dadescovid.cat indica que la taxa de risc de rebrot per covid-19 a Olesa de Montserrat ha tornat a baixar, i ha passat d’alt a moderat, amb un índex de 67 i l’anomenada Rt (velocitat de transmissió) de 0,41, quan una setmana abans l’índex era de 282 i la Rt d’1,64. El percentatge de PCR positives és del 5,20%, i la mitjana d’edat de les persones infectades és de 37 anys.

Segons les dades facilitades pel CAP Olesa, de l’1 al 5 d’abril es van realitzar 29 proves PCR, de les quals només una va ser positiva; i 45 tests d’antígens, dels quals tres van resultar positius.

Des de l'Hospital comarcal de Martorell han informat l'Ajuntament que hi ha dues persones d’Olesa ingressades al centre hospitalari. L’Ajuntament no rep dades d’altres hospitals catalans per detectar altres possibles ingressos de veïns i veïnes del municipi. 

Quant a les residències d'Olesa, i segons la classificació amb codi de color de la Generalitat, totes sis són verdes i per tant estan en bona situació. Pel que fa a les escoles i instituts del municipi, no hi ha cap grup confinat.

Malgrat les bones xifres, el fet que la situació canvia dia a dia requereix que la població estigui especialment alerta i prengui les habituals mesures de protecció i prevenció (distància, rentat de mans, mascareta, ventilació), i compleixi les restriccions marcades per les autoritats sanitàries, especialment les referents a trobades amb persones de fora del grup bombolla.

Avança la vacunació a Olesa

D’altra banda, el portal dadescovid.cat també indica que 3.375 persones d’Olesa ja han rebut la primera dosi de la vacuna contra la covid-19, i 1.595 persones la segona dosi. Es pot consultar al mateix portal el percentatge de vacunació per col·lectius prioritzats. A Olesa, la situació pel que fa a la vacunació és la següent:

Grup

% Cobertura dosi 1

 

% Cobertura dosi 2

 

% Pauta completa *

 

(1A) Persones institucionalitzades

 

85,585,585,5

(1B) Personal de residències

 

83,277,578,6

(2/3A) Personal d'Atenció Primària i Hospitalària

 

82,176,879,3

(3B/3C) Altre personal sanitari i sociosanitari

 

60,35,57,3

(4) Persones amb gran dependència

 

88,98787

(5A) Persones de 80 anys o més

 

72,158,258,2

(6) Treballadors essencials

 

59,80,51,5

(8A) Persones de 60 a 65 anys

 

42,40,20,9

Total >=16 anys

 

178,18,2

Total

 

13,96,66,8

 

* El criteri general és l'administració de dues dosis, amb l'excepció de les persones menors de 56 anys que hagin patit la malaltia amb anterioritat; en aquests casos només és necessària una dosi.

Com reflecteixen les dades, a Olesa s’ha incrementat molt el percentatge de la segona vacunació de les persones majors de 80 anys i de la primera dosi del col·lectiu d’entre 60 i 65 anys.

Un cop finalitzi la vacunació de les persones de més de 80 anys, es continuarà amb les persones d’entre 70 i 79 anys. Segons ha informat el departament de Salut de la Generalitat, els centres d’atenció primària (CAP) contactaran amb aquestes persones per concretar el dia, l’hora i el lloc per vacunar-se contra la covid-19. Es convocarà preferentment començant pels que tinguin més edat, segons l'any de naixement. La convocatòria es desenvoluparà de manera progressiva durant les properes setmanes.

Quant al col·lectiu de persones d’entre 60 i 65 anys, des del departament de Salut han fet una crida perquè demanin hora per vacunar-se a qualsevol punt de vacunació de Catalunya amb cites disponibles. La vacuna que es dispensa a aquest col·lectiu és la d’AstraZeneca. S’ha de demanar cita prèvia al portal web vacunacovidsalut.cat.

Des d’avui torna el confinament comarcal

Des d’avui, 9 d’abril, canvien les mesures per contenir la pandèmia provocada pel coronavirus SARS-CoV-2.

La mesura més destacada és que torna el confinament comarcal. No es pot sortir de la comarca sense motiu justificat. No en són excepcions els desplaçaments per anar a activitats culturals, turístiques ni de restauració. Sí que ho són l'assistència a competicions esportives autoritzades i el retorn al domicili. Podeu consultar els límits comarcals en aquest mapa.

Es manté el confinament nocturn i la resta de restriccions actuals. Totes les restriccions vigents les trobareu a l’apartat d’Informació d’Interès del web municipal.