23/04/21

La situació de la pandèmia a Olesa de Montserrat es manté estable

El risc de rebrot a Olesa té un índex de 194 i un nivell de transmissió de 0,92, similar a la mitjana de Catalunya.

Image
Tècnica de Salut de l'ajuntament d'Olesa amb els responsables de CatSalut i Mutua Terrassa

El portal dadescovid.cat indica que el risc de rebrot per covid-19 a Olesa té taxa de 194 i la Rt és de 0,92, similar a la mitjana de Catalunya. El percentatge de PCR positives és del 6,14%, i la mitjana d’edat de les persones infectades és de 48 anys.

Segons les dades facilitades pel CAP Olesa, del 14 al 20 d’abril es van realitzar 180 proves PCR, de les quals 18 van ser positives; i 131 tests d’antígens, dels quals 14 van resultar positius.

Des de l'Hospital comarcal de Martorell han informat l'Ajuntament que hi ha una persona d’Olesa ingressada al centre hospitalari. L’Ajuntament no rep dades d’altres hospitals catalans per detectar altres possibles ingressos de veïns i veïnes del municipi.   

Quant a les residències d'Olesa, i segons la classificació amb codi de color de la Generalitat, totes sis són verdes i per tant estan en bona situació. Pel que fa a les escoles i instituts del municipi, hi ha dos grups confinats de dos centres diferents.

Nova reunió de seguiment amb Catsalut i Mútua de Terrassa

L’Ajuntament manté periòdicament reunions amb responsables de CatSalut i Mútua de Terrassa no només per fer seguiment de l’estat de la pandèmia, sinó també per traslladar demandes o queixes de la ciutadania envers els serveis sanitaris locals.

Aquest dimecres va tenir lloc una nova reunió, a la qual hi van assistir, per part de l’Ajuntament, la Regidora de Salut Pública d’Olesa, Ada Agut i Domènech; Margarita Ruiz, cap del servei d’Acció Comunitària i Benestar; i Victòria Gázquez, tècnica responsable del Departament de Salut Pública. De Catsalut hi van participar Blanca Muntané, Directora Sector Sanitari Regió Metropolitana Sud; i Elena Guillén, tècnica de salut de l’àmbit territorial Baix Llobregat Nord. També Fernando Giron, Cap de Servei de Salut Pública de l'Agència de Salut Pública de Catalunya. De Mútua de Terrassa va assistir a la reunió Teresa Clanchet, responsable d’atenció primària de Mútua de Terrassa; i del CAP Olesa, el director, Carles Martí, i la cap d’infermeria, Núria Garcia.

Durant la reunió des de Catsalut es va informar sobre l’afectació de la pandèmia a Olesa, que es manté estable “encara que als hospitals l’ocupació de les UCI és alta, i continuen en fase d’alerta mitjana”, segons ha detallat la Regidora de Salut Pública d’Olesa, Ada Agut i Domènech. Actualment gairebé tots els casos de positius per covid-19 són de la variant britànica.

Segons la Regidora, des del CAP Olesa es va alertar de la gran quantitat de contactes que tenien els positius que es donen entre el col·lectiu jove, i per aquesta raó ha volgut recordar a la ciutadania que “hem d’extremar les interaccions socials, intentant ser amb la nostra bombolla de convivència i mantenint les distàncies de seguretat”. Ada Agut ha recordat que fins al mes de juliol l’Ajuntament compta amb dos agents de convivència que fan intervencions de formació i sensibilització adreçades al col·lectiu jove.

Quant a la vacunació, el percentatge de persones de més de 80 anys i dependents que ja estan vacunades és del 94%, i la de 75 a 79 anys s’està realitzant a bon ritme. La vacunació de personal essencial de menys de 60 anys amb la vacuna AstraZeneca està paralitzada, a l’espera de l’autorització de Salut. El portal dadescovid.cat indica que 4.609 persones d’Olesa ja han rebut la primera dosi de la vacuna contra la covid-19, i 1.956 persones la segona dosi. Es pot consultar al mateix portal el percentatge de vacunació per col·lectius prioritzats.

Pel que fa a la posada en marxa del nou mòdul prefabricat construït per CatSalut adjacent al CAP Olesa, la previsió és que entri en funcionament entre finals d’aquest mes i principis de maig. Principalment serà per qüestions relacionades amb la covid-19 (proves, vacunacions) però tindrà flexibilitat d’usos en funció de les necessitats.

De moment, l’estabilitat de la situació de la pandèmia ha possibilitat que el CAP hagi de destinar menys metges de manera exclusiva a atendre casos covid, i això facilita poder reprendre les agendes nominals de l’equip mèdic, que es preveu de cara a les properes setmanes, “tot i que sempre depenent de la situació de la pandèmia”, ha indicat Ada Agut.

Durant la reunió d’aquest dimecres l’Ajuntament també va plantejar la problemàtica amb la que es troba la ciutadania amb les dificultats de contactar amb el CAP a causa del gran volum de trucades que rep el call center (han augmentat més d’un 160%). Segons Ada Agut, “hi ha un problema i és que la ciutadania truca al call center per consultes i és molt important només trucar-hi per concertar hora de visita. Per consultes cal trucar al 061”. Una altra via de contactar-hi és a través del portal La meva Salut, on es poden fer consultes i demanar cita.

S’aixeca el confinament comarcal

El 26 d'abril entren en vigor noves mesures per a la contenció de la pandèmia provocada pel coronavirus SARS-CoV-2. S’aixeca el tancament comarcal i s’estableixen altres canvis a sectors com el comerç i l’esport. Les mesures vigents fins al 3 de maig es poden consultar a l’apartat Informació d’interès del web municipal.