09/05/23

Torna la Setmana de la Lectura a Olesa i se celebrarà del 13 al 20 de maig

Aquest dissabte s’inicia la 5a edició de la Setmana de la Lectura d‘Olesa de Montserrat amb diverses activitats com passejada literària o un punt d’intercanvi de llibres.

Image
Nens llegint

La Setmana de la Lectura, que va començar fa cinc anys, és una setmana commemorativa destinada a promoure la lectura entre la ciutadania i, en especial, entre l'alumnat. Aquesta iniciativa està impulsada pel Pla lector municipal, el qual està format pels centres educatius olesans, la Biblioteca Santa Oliva i tècniques dels departaments d’Educació d’Olesa i de la Generalitat. Segons Georgina Solanes, tècnica de la Xarxa Socioeducativa de la Infància i l’Adolescència – Pla Educatiu d’Entorn, “aquest grup va néixer amb l’objectiu d’esdevenir un espai de reflexió, intercanvi d’opinions i, sobretot, per poder plantejar accions per al foment de la lectura”. Solanes ressalta "la importància de l’hàbit lector en el procés de creixement pels beneficis que aporta als infants o adolescents i pel desenvolupament de la capacitat d’entendre el món i ser crítics amb el que passa al voltant nostre”.

Audio file

Durant tota la setmana, a la Biblioteca Santa Oliva es podran consultar les obres finalistes i guanyadores del 31è Premi Sant Jordi infantil i juvenil que es va celebrar el passat 23 d’abril. Però el tret de sortida d’aquesta commemoració serà el dissabte 13 de maig amb la passejada urbana literària per a tots els públics. Aquesta activitat es duu a terme conjuntament amb el projecte "Olesa, Fem Salut!" a les 10 h del matí a la Pl. Fèlix Figueras i Aragay. 

L’endemà a les 10 h, la Biblioteca Santa Oliva proposa descobrir una nova manera de viure l’entorn natural amb l’activitat “Llegim al riu”. Per aquestes activitats del cap de setmana es recomana inscriure-s’hi per mitjà de les plataformes Participa Olesa de Montserrat i Vivetix, respectivament.

A partir del dilluns 15, les activitats comencen a realitzar-se també en horari lectiu, ja que d’aquesta manera es fa partícip a tot l’alumnat i a l’entorn escolar. En aquest sentit, dilluns a les 10 h s’ha preparat al Teatre de la Passió una activitat de teatre d’improvisació amb temàtica literària per a alumnes d’últim cicle de primària i secundària.

També, com cada dilluns a les 10.30 h, per Olesa Ràdio s’emetrà la secció “Tots llegim” de l’Hotel Gori. Dimarts 16 a les 10.30 h s’inauguraran els punts d’intercanvi de llibres, on alumnes de l’IFE de l’Institut Daniel Blanxart han construït tres casetes amb aquest objectiu de compartir lectures. Aquella mateixa a les 19 h, el Departament de Feminismes i LGTBIQ+ organitza un micròfon obert per recitar autores.

Audio file

El dimecres 17 torna el Menjallibres, un club de lectura de joves de 5è i 6è de primària que es reuneix un cop al mes, a les 17.30 h a la Biblioteca Santa Oliva. 

Dijous a les 10 h es durà a terme una activitat intercentre en la que alumnat de 4t d’ESO anirà a explicar contes a infants de primària. Solanes destaca que “aquesta, és una iniciativa que va tenir molt bona acollida l’any passat i que es realitzarà als voltants de l’Ajuntament i el Parc Municipal”. A les 18 h del mateix dijous, un grup de joves participants del taller de rap de L’Escorxador, ens presentaran la cançó i videoclip que han escrit i enregistrat al llarg del curs. 

Finalment, divendres 19 de maig a les 9.30 h, alumnes representants de tots els centres educatius, es trobaran a la biblioteca per rebre les dades i retre comptes de la informació proporcionada per la plataforma Legiland. Aquesta aplicació pretén potenciar la lectura entre l'alumnat per mitjà de la "gamificació" i extreure dades informatives a partir del seu ús. Georgina Solanes celebra els bons resultats que ha donat els 6 anys de conveni entre l'Ajuntament i aquesta plataforma.

Audio file

El Pla lector municipal ha esdevingut un grup molt actiu durant els darrers anys i els membres que en formen part el valoren molt positivament. A part de la Setmana de la Lectura, aquest grup també ha impulsat projectes com el conte i la revista realitzats amb la col·laboració de tots els centres educatius. Unes iniciatives que a més de promoure l’hàbit lector, volen potenciar el gust per l’escriptura entre el jovent olesà.

Image
Cartell d'actes de la 5a Setmana de la Lectura 2023