05/03/21

El risc de rebrot i velocitat de transmissió de la covid-19 es mantenen estables a Olesa

Com al conjunt de Catalunya, el risc de rebrot a Olesa es manté estable, amb un índex de 225 i un nivell de transmissió de 0,92. Dilluns es comença a aplicar una nova relaxació en les restriccions, que sobretot afecta el sector de la restauració.

Image
Infermera vacunant a una senyora de més de 80 anys

El portal dadescovid.cat indica que la taxa de risc de rebrot per covid-19 a Olesa de Montserrat es manté estable, com a la resta de Catalunya. L’índex és de 225 (fa una setmana era de 274) i l’anomenada Rt (velocitat de transmissió) ha passat a ser de 0,92, la mateixa que a la mitjana de Catalunya. El percentatge de PCR positives és del 4,65%, i la mitjana d’edat de les persones infectades és de 43 anys. 

L’alcalde d’Olesa, Miquel Riera, ha destacat que tot i la lleu tendencia a la baixa en les dades, “la població no pot relaxar-se i ha de seguir les recomanacions i mesures establertes per les autoritats sanitàries”, sobretot el jovent, que “és el col·lectiu que darrerament s’ha detectat que més s’ha relaxat en el compliment de les restriccions”. Precisament, fa uns dies es va celebrar una nova taula de Salut amb representants de l’Ajuntament, el CAP, l’àrea de Salut comunitaria de la Diputació de Barcelona i de la Regió sanitària Metropolitana Sud del departament de Salut de la Generalitat. A la reunió va quedar palesa la preocupació per l’increment dels contagis entre la població més jove. 

Una bona dada és el fet que ja s’hagi iniciat la vacunació contra la covid-19 entre les persones vulnerables i la gent gran. Anteriorment ja s'havia vacunat interns i personal de les residències, així com el personal del CAP. Des del departament de Salut també s'ha coordinat la dispensació de la vacuna AstraZeneca al personal docent dels centres educatius. El passat 24 de febrer el CAP va començar a vacunar contra la covid-19 les persones dependents de grau 2 i grau 3, així com als seus cuidadors (fins a dues persones). El CAP també ha començat a dispensar la vacuna Pfizer a les persones d’Olesa majors de 80 anys. El portal dadescovid.cat indica que 1.651 persones ja han rebut la primera dosi de la vacuna contra la covid-19, i 599 persones la segona dosi.  

La vacunació a la població es coordina a través del CAP, des d’on s'avisa a les persones del dia i l’hora que se’ls vacunarà. En el cas de les persones que no es poden moure de casa se’ls vacuna a domicili. Un cop vacunades, s'han d'esperar 15 minuts per detectar possibles reaccions adverses. 

Des de l'Hospital comarcal de Martorell han informat l'Ajuntament que hi ha una persona d’Olesa ingressada.  

Quant a les residències d'Olesa, i segons la classificació amb codi de color de la Generalitat, totes sis són verdes (és a dir, no tenen cap positiu). A les residències es continuen fent cribratges setmanals entre el personal, alternant PCR i tests d’antígens.

Pel que fa a les escoles i instituts del municipi, a data d’avui hi ha 16 grups confinats de diferents centres educatius, si bé 12 grups finalitzen demà el confinament de 10 dies, i per tant, són 4 els grups que s’han hagut de confinar aquesta setmana.

Les dades sobre la incidència de la pandèmia a tots els municipis de Catalunya es poden consultar al portal web dadescovid.cat; mentre que la situació a les escoles es pot fer al portal http://educacio.gencat.cat/ca/actualitat/escolasegura/tracacovid/dades-covid19-centres/#/

Nova relaxació de les restriccions a partir del 8 de març

A partir d’aquest proper dilluns, 8 de març, entren en vigor algunes modificacions de les mesures especials de contenció de la covid-19. Segons el Procicat, la progressió de les dades epidemiològiques en aquesta tercera onada, que millora a un ritme molt lent, obliga a actuar amb molta precaució i aconsella el manteniment del gruix de les mesures de prevenció. No obstant això, s’introdueixen canvis que modifiquen alguns dels aspectes que ja recollien les resolucions generals anteriors. Els canvis afecten directament els horaris de l’hostaleria, l’educació i l’esport. El nou paquet de mesures estarà vigent durant 7 dies.

Aquestes són les restriccions vigents a partir del 8 de març:

  • Activitats socials: Limitació a 6 persones de, com a màxim, dues bombolles de convivència. No obstant, les reunions i/o trobades familiars i de caràcter social que tinguin lloc en espais tancats, incloent-hi els domicilis, es recomana que es restringeixin tant com sigui possible i es limitin a visites a persones amb dependència o en situació de vulnerabilitat i que siguin sempre de la mateixa bombolla de convivència.
  • Mobilitat:
    • Territori de Catalunya: restringida l’entrada i sortida sense motiu justificat. La mobilitat laboral només es permet quan no es pot teletreballar.
    • Comarca: restringida la mobilitat tota la setmana, excepte per motius justificats, com ara la impossibilitat de teletreballar. Permesa la mobilitat en l’àmbit escolar sense pernoctació.
  • Confinament nocturn: no es pot circular pel carrer des de les 22:00 h a les 06:00 h, excepte per causes justificades.
  • Hostaleria:
    • Terrasses: obertes amb una distància mínima senyalitzada de 2 metres entre comensals de taules o agrupacions de taules diferents. Limitació de 4 comensals per taula o agrupacions de taula, excepte que es tracti de grups bombolla. De 07:30 h a 17:00 h. Resta d’horari per a recollida en establiment o lliurament a domicili.
    • Interiors: oberts amb el 30% de l’aforament, amb bona ventilació natural o forçada i amb una distància mínima de 2 metres entre comensals de taules o agrupacions de taules diferents. Limitació de 4 comensals per taula o agrupacions de taula, excepte que es tracti de grups bombolla. De 07:30 h a 17:00 h. Resta d’horari per a recollida en establiment o lliurament a domicili.
  • Activitats culturals:
    • Oberts: cinemes, teatres, circs, auditoris i sales de concerts, amb un 50% de l’aforament i un màxim de 500 persones, o de 1.000 si la ventilació és òptima. També oberts museus, biblioteques i sales d’exposició al 50% de l’aforament.
  • Comerç i centres comercials:
    • 30% de l’aforament en petit comerç, centres comercials i mercats no sedentaris. Caps de setmana tancats, excepte establiments dedicats a la venda de productes i serveis essencials, com ara l’alimentació, els productes higiènics, els centres de veterinària, les llibreries, les perruqueries, els centres d’estètica, els concessionaris d’automòbils i els centres de jardineria.
    • Centres i recintes comercials de més de 400 m²: aplicació de l’aforament del 30% sobre aquesta superfície màxima i mesures de ventilació reforçades.
  • Universitats i escoles:
    • Universitats: en les activitats teòriques presencials es podrà considerar l’augment de la presencialitat simultània restringida fins a un màxim del 30% de l’alumnat de cada universitat.
    • Batxillerat, cicles formatius i ensenyaments de règim general reglats, incloses escoles de música i dansa autoritzades: reducció de l'activitat presencial.
    • ESO, primària i infantil: presencialitat plena.
    • Activitats extraescolars: permeses les activitats extraescolars, de lleure i esportives des de cicle infantil fins a batxillerat i cicles formatius que es realitzin dins o fora dels centres educatius amb un màxim de 6 persones (a excepció de les que preservin el grup bombolla).
    • Permesos els desplaçaments i sortides del centre escolar amb pernoctació sempre que no trenquin el grup bombolla.
  • Esports:
    • Instal·lacions i equipaments esportius a l’aire lliure i piscines: oberts amb un aforament màxim del 50%.
    • Instal·lacions i equipaments d’interior: aforament del 30%. Sense ventilació i qualitat de l’aire reforçada limitació a 6 persones i ús de mascareta en activitats grupals. Es permet l’ús de vestidors.
    • Competicions: només en categories internacionals, professionals, estatals i competicions que hi donen accés, a més de les lligues regulars federades a partir de 16 anys.