26/02/21

El risc de rebrot i velocitat de transmissió de la covid-19 tornen a baixar a Olesa coincidint amb una nova relaxació de les restriccions

Com al conjunt de Catalunya, el risc de rebrot a Olesa continua disminuint respecte els darrers dies, amb un índex de 274 i un nivell de transmissió de 0,58. Dilluns es comença a aplicar una relaxavió en les restriccions.

Image
Noves mesures Covid a partir del 1 de Març

El portal dadescovid.cat indica que la taxa de risc de rebrot per covid-19 a Olesa de Montserrat ha baixat lleugerament respecte els darrers dies, seguint la tendència de Catalunya. L’índex és de 274 (dilluns era de 515) i l’anomenada Rt (velocitat de transmissió) ha passat a ser de 0,58, és a dir, de cada 10 persones positives se n’infecten menys de 6. El percentatge de PCR positives és del 4,48%, i la mitjana d’edat de les persones infectades és de 46 anys. El portal també indica que 948 persones ja han rebut la primera dosi de la vacuna contra la covid-19, i 581 persones la segona dosi.

Des de l’Ajuntament d’Olesa s’insisteix en la necessitat que la lleugera millora de les dades no faci que la ciutadania es relaxi en la presa de mesures de protecció (mascareta, rentat de mans, distància, ventilació) i continuï actuant amb prudència, especialment el jovent, que és el col·lectiu que darrerament s’ha detectat que més s’ha relaxat en el compliment de les restriccions.

Segons les dades facilitades pel CAP Olesa, del 19 al 25 de febrer, el CAP va realitzar 323 PCR, de les quals 18 van ser positives; i 185 tests d’antígens (molt més ràpids), dels quals 6 van ser positius. Des que va assumir la realització de les proves PCR, el passat 11 de maig, el CAP ha realitzat ja 10.281 PCR, i des del 2 de novembre, 3.355 tests d’antígens.

Entre dimecres i avui divendres, el CAP ha subministrat les 198 dosis de la vacuna Pfizer que van arribar dimarts a la tarda. Seguint les indicacions del departament de Salut, el CAP ha prioritzat les persones amb grau de dependència II i III, els seus cuidadors, les persones en programa ATDOM i persones majors de 80 anys. En les properes setmanes se seguiran vacunant aquests col·lectius en la mesura que vagin arribant les dosi de la vacuna.

Des de l'Hospital comarcal de Martorell han informat l'Ajuntament que hi ha una persona d’Olesa ingressada.  

Quant a les residències d'Olesa, i segons la classificació amb codi de color de la Generalitat, totes sis són verdes (és a dir, no tenen cap positiu). A les residències es continuen fent cribratges setmanals entre el personal, alternant PCR i tests d’antígens.

Pel que fa a les escoles i instituts del municipi, a data d’avui hi ha 13 grups confinats de diferents centres educatius.

Les dades sobre la incidència de la pandèmia a tots els municipis de Catalunya es poden consultar al portal web dadescovid.cat; mentre que la situació a les escoles es pot fer al portal http://educacio.gencat.cat/ca/actualitat/escolasegura/tracacovid/dades-covid19-centres/#/

Relaxació de les restriccions a partir de l’1 de març

A partir d’aquest proper dilluns, 1 de març, entren en vigor algunes modificacions de les mesures especials de contenció de la COVID-19. La tímida millora en les actuals dades epidemiològiques a Catalunya permet modificar alguns dels aspectes que ja recollien les resolucions generals anteriors. Els canvis afecten directament l’obertura de centres comercials. El nou paquet de mesures estarà vigent durant 7 dies.

Aquestes són les restriccions vigents a partir de l’1 de març:

  • Activitats socials: Limitació a 6 persones de, com a màxim, dues bombolles de convivència. No obstant, les reunions i/o trobades familiars i de caràcter social que tinguin lloc en espais tancats, incloent-hi els domicilis, es recomana que es restringeixin tant com sigui possible i es limitin a visites a persones amb dependència o en situació de vulnerabilitat i que siguin sempre de la mateixa bombolla de convivència.
  • Mobilitat:
    • Territori de Catalunya: restringida l’entrada i sortida sense motiu justificat. La mobilitat laboral només es permet quan no es pot teletreballar.
    • Comarca: restringida la mobilitat tota la setmana, excepte per motius justificats, com ara la impossibilitat de teletreballar. Permesa la mobilitat en l’àmbit escolar sense pernoctació.
  • Confinament nocturn: no es pot circular pel carrer des de les 22:00 h a les 06:00 h, excepte per causes justificades.
  • Hostaleria:
    • Terrasses: obertes amb una distància mínima senyalitzada de 2 metres entre comensals de taules o agrupacions de taules diferents. Limitació de 4 comensals per taula o agrupacions de taula, excepte que es tracti de grups bombolla. De 07:30 h a 10:30 h i de 13:00 a 16:30 h. Resta d’horari per a recollida en establiment o lliurament a domicili.
    • Interiors: oberts amb el 30% de l’aforament, amb bona ventilació natural o forçada i amb una distància mínima de 2 metres entre comensals de taules o agrupacions de taules diferents. Limitació de 4 comensals per taula o agrupacions de taula, excepte que es tracti de grups bombolla. De 07:30 h a 10:30 h i de 13:00 h a 16:30 h. Resta d’horari per a recollida en establiment o lliurament a domicili.
  • Activitats culturals:
    • Oberts: cinemes, teatres, circs, auditoris i sales de concerts, amb un 50% de l’aforament i un màxim de 500 persones, o de 1.000 si la ventilació és òptima. També oberts museus, biblioteques i sales d’exposició al 50% de l’aforament.
    • Suspensió de les activitats fora de la programació habitual dels establiments culturals.
    • Represa de les activitats formatives o educatives no reglades i l’esport escolar per a joves escolaritzats a partir de secundària sempre que mantinguin els grups de convivència estable definits per a l’activitat lectiva.
  • Comerç i centres comercials:
    • 30% de l’aforament en petit comerç, centres comercials i mercats no sedentaris. Caps de setmana tancats, excepte establiments dedicats a la venda de productes  i serveis essencials.
    • Centres i recintes comercials de més de 400 m²: aplicació de l’aforament del 30% sobre aquesta superfície màxima i mesures de ventilació reforçades.
  • Universitats i escoles:
    • Universitats: docència teòrica en format virtual, excepte el primer curs.
    • Batxillerat, cicles formatius i ensenyaments de règim general reglats, incloses escoles de música i dansa autoritzades: reducció de l'activitat presencial.
    • ESO, primària i infantil: presencialitat plena.
    • Activitats extraescolars: permeses les activitats extraescolars, de lleure i esportives adreçades a cicle infantil i primària que es realitzin dins o fora dels centres educatius amb un màxim de 6 persones (a excepció de les que preservin el grup bombolla).
    • Represa de les activitats no reglades i de l’esport escolar per a joves a partir de secundària sempre que mantinguin els grups de l’activitat lectiva.
    • Permesos els desplaçaments i sortides del centre escolar amb pernoctació sempre que no trenquin el grup bombolla..
  • Esports:
    • Instal·lacions i equipaments esportius a l’aire lliure i piscines: oberts amb un aforament màxim del 50%, control d’accés i un màxim de 6 persones en les activitats grupals (excepte piscines).
    • Instal·lacions i equipaments d’interior: aforament del 30%, limitació a 6 persones i ús de mascareta en activitats grupals.
    • Competicions: només en categories internacionals, professionals, estatals i competicions que hi donen accés.