12/03/21

El risc de rebrot de la covid-19 continua estable a Olesa però puja la velocitat de transmissió

El risc de rebrot a Olesa té un índex de 241 i un nivell de transmissió de 1,37. Dilluns es comença a aplicar una nova relaxació en les restriccions, que sobretot afecta la mobilitat, que deixa de ser comarcal. Cal, però, continuar extremant les mesures de prevenció.

Image
Noves mesures contra la Covid 19 a Catalunya a partir del 8 de març

El portal dadescovid.cat indica que la taxa de risc de rebrot per covid-19 a Olesa de Montserrat es manté estable, amb un índex de 241 i l’anomenada Rt (velocitat de transmissió) d’1,37. El percentatge de PCR positives és del 3,70%, i la mitjana d’edat de les persones infectades és de 39 anys. El portal també indica que 1.939 persones ja han rebut la primera dosi de la vacuna contra la covid-19, i 657 persones la segona dosi.

Segons les dades facilitades pel CAP Olesa, de l’1 al 10 de març el CAP va realitzar 235 PCR, de les quals 9 van ser positives; i 236 tests d’antígens (molt més ràpids), dels quals 8 van ser positius. Des que va assumir la realització de les proves PCR, el passat 11 de maig, el CAP ha realitzat ja 10.523 PCR, i des del 2 de novembre, 3.636 tests d’antígens.

Des de l'Hospital comarcal de Martorell han informat l'Ajuntament que no hi ha cap persona d’Olesa ingressada. 

Quant a les residències d'Olesa, i segons la classificació amb codi de color de la Generalitat, totes sis són verdes (és a dir, no tenen cap positiu). A les residències es continuen fent cribratges setmanals entre el personal, alternant PCR i tests d’antígens.

Pel que fa a les escoles i instituts del municipi, a data d’avui continuen 4 grups confinats de diferents centres educatius, el mateixos que ho estaven la setmana anterior, ja que aquesta no hi ha hagut cap confinament nou.

Les dades sobre la incidència de la pandèmia a tots els municipis de Catalunya es poden consultar al portal web dadescovid.cat; mentre que la situació a les escoles es pot fer al portal http://educacio.gencat.cat/ca/actualitat/escolasegura/tracacovid/dades-covid19-centres/#/

Nova relaxació de les restriccions a partir del 8 de març

A partir d’aquest proper dilluns, 15 de març, entren en vigor algunes modificacions de les mesures especials de contenció de la covid-19. Segons el Procicat, la situació de descens continuat de la corba pandèmica permet avançar en el procés de recuperació d’activitats d’una manera progressiva i amb cautela, com marca la lenta davallada dels indicadors epidemiològics que caracteritza aquesta tercera onada, i la necessitat de preservar el correcte funcionament del sistema sanitari.

Les modificacions afecten principalment a la mobilitat perquè decau el tancament comarcal –tot i que els desplaçaments fora de la comarca s’han de fer amb la bombolla de convivència-, als dies d’obertura dels comerços no essencials que podran obrir els caps de setmana, a l’obertura de les sales de joc i la represa d’activitats culturals i populars. Les noves mesures romanen vigents fins al 29 de març.

Aquestes són les restriccions vigents a partir del 15 de març:

Activitats socials:

  • Limitació a 6 persones de, com a màxim, dues bombolles de convivència. No obstant, les reunions i/o trobades familiars i de caràcter social que tinguin lloc en espais tancats, incloent-hi els domicilis, es recomana que es restringeixin tant com sigui possible i es limitin a visites a persones amb dependència o en situació de vulnerabilitat i que siguin sempre de la mateixa bombolla de convivència.

Mobilitat:

  • Territori de Catalunya: restringida l’entrada i sortida sense motiu justificat. La mobilitat laboral només es permet quan no es pot teletreballar.
  • La mobilitat entre comarques es permet sempre que sigui amb la bombolla de convivència i mantenint les mesures que fan referència a les reunions i trobades de caràcter social i familiar.
  • Confinament nocturn: no es pot circular pel carrer des de les 22:00 h a les 06:00 h, excepte per causes justificades.

Hostaleria:

  • Terrasses: obertes amb una distància mínima senyalitzada de 2 metres entre comensals de taules o agrupacions de taules diferents. Limitació de 4 comensals per taula o agrupacions de taula, excepte que es tracti de grups bombolla. De 07:30 h a 17:00 h. Resta d’horari per a recollida en establiment o lliurament a domicili.
  • Interiors: oberts amb el 30% de l’aforament, amb bona ventilació natural o forçada i amb una distància mínima de 2 metres entre comensals de taules o agrupacions de taules diferents. Limitació de 4 comensals per taula o agrupacions de taula, excepte que es tracti de grups bombolla. De 07:30 h a 17:00 h. Resta d’horari per a recollida en establiment o lliurament a domicili.

Activitats culturals:

  • Oberts: cinemes, teatres, circs, auditoris i sales de concerts, amb un 50% de l’aforament i un màxim de 500 persones, o de 1.000 si la ventilació és òptima. També oberts museus, biblioteques i sales d’exposició al 50% de l’aforament.
  • Es poden reprendre: les activitats de cultura popular i tradicional, les gales, cerimònies d’entrega de premis i festivals. Els assistents han de romandre asseguts i s’han de respectar les mateixes limitacions d’aforament i les recomanacions de ventilació del punt anterior.

Comerç i centres comercials:

  • 30% de l’aforament en petit comerç, centres comercials i mercats no sedentaris  que també podran obrir els caps de setmana independentment de la seva activitat.
  • Establiments i locals comercials de més de 800 m²: aplicació de l’aforament sobre aquesta superfície màxima.

Universitats i escoles:

  • Universitats: en les activitats teòriques presencials es podrà considerar l’augment de la presencialitat simultània restringida fins a un màxim del 30% de l’alumnat de cada universitat.
  • Batxillerat, cicles formatius i ensenyaments de règim general reglats, incloses escoles de música i dansa autoritzades: reducció de l'activitat presencial.
  • ESO, primària i infantil: presencialitat plena.
  • Activitats extraescolars: permeses les activitats extraescolars, de lleure i esportives des de cicle infantil fins a batxillerat i cicles formatius que es realitzin dins o fora dels centres educatius amb un màxim de 6 persones (a excepció de les que preservin el grup bombolla).
  • Permesos els desplaçaments i sortides del centre escolar amb pernoctació sempre que no trenquin el grup bombolla.

Esports:

  • Instal·lacions i equipaments esportius a l’aire lliure i piscines: oberts amb un aforament màxim del 50%.
  • Instal·lacions i equipaments d’interior: aforament del 30%. Sense ventilació i qualitat de l’aire reforçada limitació a 6 persones i ús de mascareta en activitats grupals. Es permet l’ús de vestidors.
  • Competicions: permeses les categories internacionals, professionals, estatals i competicions que hi donen accés, a més de les lligues regulars de qualsevol edat. En aquestes competicions, menys les de bàsquet i futbol professional, està permesa la presència de públic amb la limitació del 50% d’assistents a l’aire lliure i el 30% en espais tancats i sempre amb seient preassignat.

Activitats recreatives:

  • Equipaments cívics: permeses activitats a l’aire lliure de tipus físic o d’entrenament de la memòria per a majors de 60 anys en grups d’un màxim de 6 persones.
  • Oberts:
    • Parcs infantils fins a les 20 h, amb un aforament del 50%.
    • Salons de jocs, casinos i sales de bingo poden obrir amb limitació de l’aforament del 30%, amb un màxim de 100 persones, garantint la ventilació mínima. Si tenen sistemes de ventilació reforçada segons la normativa, el màxim s’amplia a 250 persones (dins el 30% de limitació de l’aforament). Els clients han d’ubicar-se en grups de màxim 6 persones i una separació de 2 m entre diferents grups. No poden obrir els serveis complementaris de bar i restauració.
  • Tancats: espais infantils lúdics interiors, parcs d’atraccions.