01/07/24

Reunió dels Ajuntaments d'Olesa i Esparreguera amb la propietat de Sant Salvador de les Espases per concretar les accions de recuperació del conjunt arquitectònic

Durant la trobada els alcaldes d'Olesa i Esparreguera han manifestat que, tot i que la responsabilitat de la recuperació de l'espai (declarat com a Bé Cultural d'Interès Nacional) és de la propietat, els dos ajuntaments faran l'acompanyament necessari per cercar solucions que permetin tirar el projecte endavant. 

Image
Accés tallat a l'ermita de Sant Salvador de les Espases

Ermita de Sant Salvador de les Espases

L'alcalde d'Olesa, Jordi Parent, i el regidor de Patrimoni, Xavier Rota, juntament amb l'alcalde d'Esparreguera, Eduard Rivas, han mantingut avui una reunió amb la família propietària de l'ermita de Sant Salvador de les Espases per concretar a la propietat quines passes han de seguir per garantir la seguretat i recuperació del conjunt arquitectònic, després que a finals de maig s'esfondrés una part de la capella. A la reunió, celebrada a l'Ajuntament d'Esparreguera, també hi han assistit els arquitectes d'ambdòs municipis, un tècnic del Departament de Patrimoni de la Generalitat i un arquitecte que acompanyava la família propietària. Durant la trobada els alcaldes d'Olesa i Esparreguera han manifestat que, tot i que la responsabilitat de la recuperació de l'espai (declarat com a Bé Cultural d'Interès Nacional) és de la propietat, els dos ajuntaments faran l'acompanyament necessari per cercar solucions que permetin tirar el projecte endavant. 

De fet, els ajuntaments d'Olesa de Montserrat, Esparreguera i Vacarisses ja havien acordat fa setmanes caminar de la mà i, un cop identificada la propietat del conjunt arquitectònic, sumar esforços per parlar amb administracions superiors i fer possible la recuperació d’un espai molt arrelat culturalment i sentimentalment al territori.  

Abans, però, la propietat ha de fer diferents accions, que s'han concretat en la reunió mantinguda aquest dilluns. La primera de les accions, que s'hauria de fer en el termini màxim d'un mes, és garantir la seguretat de l'espai amb la retirada i desmuntatge d’elements esfondrats o inestables; el triatge dels elements arquitectònics tallats, i l'apuntalament i estabilització provisional dels elements en risc d’enfonsament. 

Concretament s'ha requerit que es vetlli pel tancament dels accessos al conjunt monumental de Sant Salvador de les Espases, tot indicant clarament la prohibició de pas amb cartells informatius (acció que ja va fer l'Ajuntament d'Olesa quan hi va haver l'esfondrament). També que es prohibeixi el pas pel camí d’accés al conjunt monumental que puja des de la carretera C-55 (des del Balneari de la Puda) a l’alçada del Torrent de l’Afrau (Font de Sant Salvador) atès que el mal estat del mur oest de l’ermita amenaça amb col·lapsar sobre aquest camí. 

A més, s'ha demanat la retirada, extracció i/o desmuntatge de peces i elements que presentin risc de caiguda o esfondrament i/o que provoquin empentes o desestabilització del conjunt estructural de l’ermita, sobretot pel que fa al mur occidental del conjunt. En aquest sentit, les peces i/o elements que s’hagin de retirar o desmuntar hauran de ser degudament documentades i emmagatzemades en condicions adequades per a la seva futura recol·locació durant el procés de rehabilitació del conjunt monumental, un cop consolidat estructuralment. Alhora, s'ha indicat que cal fer l'apuntalament provisional i urgent dels elements estructurals del conjunt arquitectònic que presentin risc d’esfondrament immediat. El sistema d’estabilització provisional del conjunt haurà de respectar-lo i caldrà consensuar l’opció escollida amb el departament competent en matèria de patrimoni cultural.

Fet això, i en el termini màxim de tres mesos, s'ha requerit que la propietat aporti un projecte tècnic global de consolidació a les administracions pertinents per a la seva tramitació. Aquest projecte haurà de diagnosticar les patologies existents i fer un estudi acurat del comportament estructural del conjunt, per tal de proposar la seva consolidació i/o rehabilitació. Considerant la complexitat de les obres que ha de contenir aquest projecte tècnic i el seu grau d’especialització, serà en aquest document on es concretarà el termini d’execució de les actuacions i la seva divisió per fases, si escau, així com el corresponent pressupost d’execució de les mateixes.

En el cas que la propietat no tiri endavant aquest requeriment hi ha la possibilitat que alguna de les administracions afectades actuï de manera subsidiària, imputant posteriorment el cost de les actuacions a la propietat. 

De tota manera, segons ha assegurat l'alcalde d'Olesa, Jordi Parent, l'objectiu de Generalitat i dels ajuntaments implicats és la d'acompanyar la propietat en tot aquest procés i "cercar solucions conjuntament, ja sigui buscant possibles subvencions o fent assessorament en les passes que han de seguir per aconseguir que puguem recuperar un espai i una ermita que ha esdevingut un símbol al territori".