27/05/22

Resum del Ple ordinari del mes de maig

A la sessió plenària es van aprovar diferents punts com el reglament d’usos i utilització dels equipaments municipals. Va destacar el manifest de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca del Baix Llobregat Nord.

Image
Assistents al Ple de Maig

A la sessió plenària d’aquest dijous al vespre es van aprovar per unanimitat diferents punts referents a bonificacions del 95% de l’impost de construccions per obres de reparació de façanes a immobles del municipi i també el reglament d’usos i utilització dels equipaments municipals i del material, que es va aprovar amb 16 vots a favor: 7 del Bloc Olesa (el regidor Jordi López no hi va poder assistir), 3 d’ERC, 3 de Ciutadans, 2 de la CUP i 1 de JxCAt, i les 4 abstencions del PSC.

Tots els punts de l’ordre del dia es van aprovar sense debat polític. El debat es va centrar en l’apartat de precs i preguntes dels grups polítics i de la ciutadania que hi va assistir.

Des de Ciutadans, el regidor Carlos Navia, va fer un prec al regidor del Bloc Jordi Martínez per a que retirés l’acusació de mentider que, va dir, li fer a un programa d’Olesa Ràdio “li prego que retiri públicament el que va dir en un programa de ràdio, que jo era un mentider. Jo no hi era i no em vaig poder defensar” va dir molest.

El regidor Jordi Martínez li va replicar que ell no ho havia dit i que escoltés el programa de la ràdio “m’agradaria que escolti el programa de ràdio perquè jo no he dit això” va dir Martínez, qui va afegir “li vaig dir a un company seu, que sí que hi era present al programa, que no deia la veritat”.

També en l’apartat de preguntes, Marc Serradó, regidor de la CUP, va preguntar sobre quin protocol s’establirà davant les onades de calor aquest estiu. “Volem saber quines mesures es contemplen. Si es prioritzarà  l’entrada a la piscina a col·lectius vulnerables o gratuïtat per tothom fins al límit d’aforament. Aquest any quin protocol s’establirà i quina gestió es farà de la piscina municipal?”.

L’alcalde, Miquel Riera, va explicar que “al 2019 es va establir la gratuïtat de la piscina, fet que va provocar un desbordament, i al 2021, en plena restriccions per pandèmia, no es va fer la gratuïtat total i es van prioritzar els col·lectius vulnerables. Aquest any s’establirà igualment un protocol on es prioritzarà també als grups vulnerables però que permetrà ampliar l’aforament de la piscina”.

El regidor cupaire també va formular una altra consulta respecte a la situació de deixadesa d’alguns terrenys privats que hi ha al costat de la C-55 a l’alçada de l’entrada nord  d’Olesa. “Aquestes parcel·les es troben en un estat de deixadesa important que poden comportar problemes de seguretat i higiene. Els particulars tenen l’obligació de mantenir-les en condicions, i més en aquesta època que és un pou d’infeccions i plagues”.
        

Respecte a la situació d’aquests terrenys (coneguts com l’antiga “Paños Margarit”) , Riera va explicar que aquestes naus, quan es van tancar, es van desmantellar per la ferralla, i és obligació dels particulars complir amb els seus deures de mantenir en bon estat aquests terrenys per evitar problemes d’insalubritat i si no ho fan s’estableixen sancions i expedients disciplinaris. “. Des de vaig entrar com a regidor en aquest ajuntament al 2015, la disciplina urbanística és una prioritat, l’impuls d’aquests parcel·les per a que s‘instal·lin empreses, i s’estan multiplicant les peticions d’informació per a moltes parcel·les que hi ha als polígins industrials del municipi” va destacar.

Des del grup del PSC, Fernando Vicente, va preguntar sobre el que va qualificar com  “externalització del serveis municipals esportius” i la sentencia judicial que han presentat cinc treballadors d’esports per acomiadament improcedent, així com de la resta de processos selectius, on va dir es van constatar errades en el còmput de les puntuacions. “Ara hi haurà més convocatòries de personal i des de selecció de personal creiem que hi ha hagut moltes errades en aquestes puntuacions i han de ser una mica més curosos” va dir.

L’alcalde, Miquel Riera, va explicar aquests acomiadaments improcedents i de les convocatòries de personal ja es va tractar àmpliament en un ple i que “respon a criteris de recursos humans i de secretaria i intervenció, en cap cas a la voluntat política, que el que volem és que tot els processos siguin nets, transparents i ajustats a llei” va dir.

En el torn de precs i preguntes del públic va llegir un manifest la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca del Baix Llobregat Nord, que hi va assistir amb una desena de membres. Una de les integrants va llegir un manifest en contra de la moció presentada pel denominat grup de l’Arc Metropolità, format per diferents alcaldes i alcaldesses de l’arc metropolità, contra la ocupació il·legal d’habitatges.

Aquesta moció, presentada a alguns ajuntaments, argumenta que Catalunya és la comunitat autònoma amb més ocupacions il·legals d’habitatges, el 42% de tot l’estat espanyol, i que els veïns són els que pateixen les conseqüències de les ocupacions i, per evitar-ho,  demanen mesures legals i policials més contundents, i tipificar l’ocupació com a delicte penal.

Des de la Plataforma argumenten que Catalunya pateix el 20% dels desnonaments i que cal defensar el dret a l’habitatge per sobre de qualsevol altre dret. “Els problemes de convivència venen provocats, en la majoria dels casos, per pisos ocupats per  les màfies en els denominats pisos pastera” va llegir una de les integrants de la PAH, que va incidir “en continuar en la defensa de la recuperació de l’habitatge per a les famílies vulnerables que siguin propietat de grans tenidors com bancs o  fons voltor, i no de l’ocupació d’habitatges particulars”.

L’alcalde, Miquel Riera, va explicar que això és el resultat de les polítiques d’habitatges dels darrers 40 anys i que “caldria tenir un mínim del 30% d’habitatge públic que també faria que baixés el preu de mercat i l’habitatge tingués un preu més assequible”.

També el regidor d’habitatge, Jordi Martínez, es va manifestar en aquesta línia i va voler agrair la feina que fa la PAH “aquesta plataforma es va crear al 2009 i durant aquests 13 anys de funcionament han aturat molts desnonaments” va dir, “cal continuar per aconseguir més habitatge públic i que els pisos buits passin a ser gestionats pels ajuntaments per a les famílies vulnerables” va concloure Martínez.

En el ple ordinari de maig també es va fer una menció especial per la defunció d’un extreballador municipal, Jaime Blanco, que va ser secretari de la corporació olesana durant molts anys. Es va fer un record públic per a ell i per a la seva família.