28/04/23

Resum del ple ordinari del mes d’abril

L’aprovació de l’expedient d’inici de licitació i contracte d’obres de l’ampliació de la biblioteca municipal Santa Oliva i l’aprovació de l’inventari general 2023 van ser els dos punts principals del ple ordinari del mes d’abril celebrat ahir al vespre a l’Ajuntament d’Olesa. Tots dos es van aprovar unànimement i sense debat de les formacions polítiques.

Image
Ple ordinari del 27 d'abril de 2023

La sessió plenària del mes d'abril, de poc més d’una hora de durada, va aprovar amb el vots favorables de tots els grups municipals, l’expedient d’inici de la licitació i de contracte d’obres d’ampliació de la biblioteca municipal Santa Oliva. 

L’anterior ple de març ja va aprovar  inicialment el projecte d’obres i amb aquesta aprovació d’ahir ja es pot iniciar la licitació del contracte per a la presentació d’ofertes. 

Aquest és el projecte amb més inversió dels darrers 12 anys, representa un cost total de 4.007.605,65 euros, repartits en un milió d’euros al 2023,  i tres milions més, al 2024.

L’alcalde d’Olesa, Miquel Riera, va dir que volia “posar en valor tota la feina feta des del 2016 i destacar que amb l’aprovació d’aquest punt es pot aprofitar la subvenció dels fons europeus d’1.860.000 euros. D’aquesta manera podrem complir amb els terminis de la subvenció i iniciar les obres aquesta tardor” i va  ressaltar “aquesta obra augmentarà la superfície de la biblioteca en 1.000 metres quadrats més, reformarà els 800 existents i dotarà a la població d’Olesa, amb més de 25 mil habitants, amb equipaments culturals adequats”.

Audio file

Aprovació de l’inventari municipal 

El segon punt destacat va ser l’aprovació de l’inventari de béns i drets que l’Ajuntament d’Olesa actualitza cada quatre anys. Aquest document recull tot el patrimoni municipal de béns mobles i immobles, històrico-artístic i cessions a d’altres administracions, entre d’altres. 

Riera va destacar que “durant aquest mandant l’Ajuntament ha rebut l’edifici de les Paüles i ha adquirit el solar de l’Eixample, entre d’altres, augmentant així el patrimoni municipal per un valor  de 13,4 milions d’euros”. Al 2019 l’alcalde va explicar que el valor patrimonial de l’Ajuntament estava quantificat en 55,6 milions d’euros i al 2023 és de més de 69 milions d’euros. 

Audio file

D’altres punts que es van aprovar a la sessió d’ahir, també de manera unànime i sense debat plenari, van ser l’aprovació de sancions per infracció de l’ordenança municipal de control, protecció i tinença d’animals pel cas d’un gos potencialment perillós que no portava morrió ni corretja a un lloc públic i per no tenir la corresponent llicència.

Moció en defensa de la cooficialitat de les llengües

El grup de Ciutadans va presentar una moció en defensa de la cooficialitat de les llengües a Catalunya i de reconeixement de la seva pluralitat lingüística. Aquesta moció ja la va presentar a l’anterior ple però que es va quedar sobre la taula per indisposició del ponent. Ara tampoc es va tirar endavant ja que només va comptar amb els vots favorables de la formació que la va presentar. Tota la resta de grups van votar en contra.

El regidor Jose Maria Paniello, va ser l’encarregar de presentar la moció. Va destacar que l’administració ha de garantir el dret de la ciutadania en poder parlar en les dues llengües cooficials “segons l’IDESCAT el català el parla el 36,1% de la població, i el castellà el 48,6% i l’administració no pot establir cap preferència i ha d’assegurar un dret recollit a la Constitució i l’Estatut ” va argumentar.

Audio file

En el torn d’intervenció dels regidors, van ser els de la mateixa formació els que van parlar. La regidora Olga Vanesa Carrasco va destacar que “donat que el 50% de la població parla en castellà, l’administració ha d’adreçar-se en l’idioma en que sigui més fàcil la comunicació, per pluralitat, per adaptar-se a la realitat, per riquesa cultural, per progrés i perquè és un dret fonamental” va dir.

Audio file

Precs i preguntes

En un ple amb tants pocs punts a tractar i sense debat, el torn de precs i preguntes va agafar més rellevància. La formació taronja va preguntar sobre el cost d’execució de la xarxa de carrils bici i sobre les places d’aparcament que se suprimirien, sobre les cases de can Llimona, o les obres d'adequació del Parc de la Memòria.

Per la seva banda, el PSC, va formular dos precs. El regidor Fernando Vicente va demanar que abans que acabés el mandat es fes una convocatòria de la Comissió del Codi de conducta dels càrrecs electes i que la propera vegada que l’Ajuntament faci una visita d’obres, com la que va fer la setmana passada al túnel de la B-40, també es convidi a la resta de formacions.

Per part del públic assistent hi va haver dues intervencions. Una, sobre el cost que ha representat el canvi de sentit de circulació dels carrers de les Angelines i carrer de Mallorca; i una segona intervenció sobre la visita que va fer a Olesa el President de la Generalitat, Pere Aragonés, a qui se li podia haver traslladat els problemes de la sanitat pública. Riera va respondre que Aragonés va venir convidat per La Passió i que des de l’Ajuntament es va aprofitar la visita per transmetre-li tots els temes d’interès del municipi com és el desequilibri territorial per la manca d’infraestructures i poca inversió que es hi ha a la zona nord del Baix Llobregat. 

Podeu veure la sessió plenària d'abril a l'enllaç adjunt.