Resum del Ple Ordinari corresponent al mes de Febrer
Sense estar en l'ordre del dia, el projecte d'Àrea Residencial Estratègica que la Generalitat ha proposat desenvolupar a Olesa, concretament el rebuig a aquest projecte, es va convertir ahir al vespre en el protagonista del ple ordinari corresponent al mes de febrer, un ple en el que, per altra banda, es van debatre molts punts d'importància per al municipi. Els afectats per l'ARE havien anunciat una cassolada de protesta durant la sessió plenària, i ho van acomplir amb escreix. Tot i que el portaveu dels afectats, Victorio Abad, havia assegurat a Olesa Ràdio (90.1 FM) que no tenien intenció d'impedir que es pogués celebrar el ple, ni fer que els regidors no poguessin treballar, si bé és cert que el ple no es va interrompre en cap moment, no és menys cert que, en més d'una ocasió, va ser difícil seguir, dins la sala, les explicacions dels diferents regidors.
La protesta, que va començar quan feia mitja hora que s'havia iniciat el ple, va durar fins al final de la sessió, i únicament va parar quan alguns membres del grup d'afectats va intervenir en el torn de precs i preguntes del públic, que incloure un tens debat entre alguns afectats i l'Alcalde.
Enmig de la cridòria de protesta per l'ARE, en la sessió plenària d'ahir es donar llum verd, amb els vots favorables de l'equip de govern, i l'abstenció de l'oposició, al conveni urbanístic que permet la cessió anticipada a l'Ajuntament d'uns terrenys del sector de les Planes que ha de permetre l'ampliació de la zona esportiva.
Com era de preveure, el debat es va centrar en la hipotètica contraprestació que hi haurà a canvi d'aquesta cessió anticipada. També es va aprovar ahir la verificació del text refós de la modificació puntual del Pla General que es va aprovar fa uns mesos referent a l'article 49 de la normativa, segons la qual s'augmenta el coeficient d'edificabilitat pels diversos equipaments de la vila, tant els situats en sòl urbà, com en sòl urbanitzable, existents o de nova creació. Es tracta d'una modificació que facilitarà, entre d'altres, al Club Bàsquet Olesa l'ampliació de les seves instal·lacions, i per tant, adequar-se a la normativa que estableix la Federació Espanyola de Bàsquet per poder competir a la màxima categoria del bàsquet femení espanyol.
Entre els punts importants del ple d'ahir també hi va haver l'aprovació de l'establiment del servei de la segona llar d'infants municipal, i el Pla Local de Joventut 2009-2011. A més, es va aprovar l'addenda de pròrroga del conveni de col·laboració entre el departament de Medi ambient i Habitatge de la Generalitat i l'Ajuntament d'Olesa per a l'Oficina Local d'Habitatge; i també el conveni pel programa Cabalbaix; així com la despesa que ha d'assumir el consistori olesà pel Taller Ocupacional de Can Comelles d'Esparreguera, que financen conjuntament els Ajuntaments d'Olesa, Esparreguera, Abrera, Collbató, Sant Andreu de la Barca, i Sant Esteve Sesrovires.
Dues mocions d'ERC sobre la iniciativa “Deu mil a Brussel·les per l'Autodeterminació de la nació catalana”, i la regulació dels materials pirotècnics també van ser aprovades.
Finalment, al ple d'ahir també es van aprovar dues modificacions de crèdit. Una d'elles destina 140.000 euros per a possibles imprevistos en les obres del carrer Alfons Sala; i 160.000 per a les direccions d'obra dels projectes inclosos al Fons Estatal d'Inversió Local. L'altra modificació, de 15.000 euros, és per pagar les gratificacions per hores extres dels treballadors de l'Ajuntament realitzades al mes de desembre.
--------
La sorollosa protesta encapçalada pels afectats de l'ARE va ser, ahir al vespre, la protagonista del ple ordinari del mes de febrer, que pràcticament en la seva totalitat es va haver de desenvolupar enmig d'una important cridòria, i el so de botzines, petards i fins i tot, crits d'insult a l'Alcalde. Amb una pancarta amb el lema “No a l'ARE”, en els primers tres quarts d'hora de protesta es van arribar a aplegar davant l'Ajuntament prop d'un centenar del persones.
A mesura que avançava la nit, el nombre de manifestant va anar minvant, fins al punt que, dins la sala, van quedar un grup més reduït d'integrants de la protesta. El que no va minvar va ser la cridòria dels que quedaven a fora de l'edifici de l'Ajuntament, un reduït grup sobretot format per joves que, amb timbals i sirenes, i en ocasions també crits d'insult cap a l'Alcalde, van donar suport als que estaven dins la sala.
En la recta final del ple, al torn de precs i preguntes per al públic, el portaveu dels afectats, Victorio Abad, va adreçar, inicialment, una simple pregunta a l'Alcalde: “Hem de tornar a venir?”.
A aquesta qüestió, l'Alcalde va replicar que l'equip de govern havia fet tots els possibles per plantejar una solució als set habitatges afectats pel projecte d'ARE, dels quals, va assegurar, se n'havien salvat tots menys dos.
Tot plegat va ser enmig d'un tens debat entre Abad i l'Alcalde, en el que Victorio Abad va recriminar a l'equip de govern no haver estar sensible envers els veïns ni haver investigat bé les afectacions de Carreteres, i l'Alcalde va reiterar que s'havia fet tot el possible per arribar a la solució més satisfactòria.
En tot cas, va assegurar Jaume Monné, ara cal esperar a la resolució de la Generalitat pel que fa a les al·legacions presentades per particulars i el propi Ajuntament. D'entre els participants en la protesta també va partir una demanda que, en el seu dia, també va fer el Bloc Olesà, i a la que posteriorment es van afegir la resta de grups de l'oposició: convocar una consulta popular al voltant de l'ARE. En aquest sentit, l'Alcalde va respondre que l'equip de govern no va considerar oportú fer-ho.
Preguntat sobre els beneficis de l'ARE, Monné va assegurar que el nou barri, ja previst en el Pla General aprovat el 1993, tot i que amb 250 habitatges menys que els previstos ara, serà sostenible, i possibilitarà disposar d'habitatge protegit a preu reduït.
En aquest punt de la conversa també hi va intervenir el regidor del Bloc Olesà Salvador Prat, que va assegurar que l'oposició també era partidària d'una consulta popular sobre l'ARE, proposta que Bloc, ERC, PP i POI van entrar a l'Ajuntament el passat 29 de febrer, i que, va destacar Prat enmig dels aplaudiments del públic, va obtenir una resposta negativa per part de l'equip de govern.
A això, Monné li va etzibar que tampoc es va fer en el seu dia un referèndum per aprovar el Pla General que van elaborar persones, va dir, que ara formen part del Bloc, en clara al·lusió a l'exmembre de CiU Pere Planas.
Finalment, i malgrat la insistència de part del públic de continuar amb el debat, l'Alcalde va donar per finalitzada una sessió plenària que segurament serà força recordada, i en la que es van arribar a veure dues pancartes reivindicatives diferents: la ja esmentada en contra de l'ARE; i l'habitual del grup de treballadors de l'Ajuntament que sota el lema “Justícia, sí, però per a tots”, reclama que es reincorpori en el seu lloc l'arquitecte municipal suspès.
D'altra banda, i sobre la cassolada, cal destacar que, malgrat que inicialment el portaveu dels afectats per l'ARE havia anunciat que tindrien el suport de l'Associació de Veïns del Nucli Antic, el Col·lectiu de l'Esquerra Independentista del Montserratí (CEIM) i Revolució Verda, ahir a la tarda aquestes tres entitats van emetre un comunicat en el que anunciaven que finalment no s'adherien a la cassolada.
Segons el comunicat, tot i que a priori podria semblar estrany el seu posicionament, ja que s'han manifestat en contra de les ARE, la raó de la decisió es centra en la “no coincidència” de la protesta amb els seus principis i objectius. Segons diuen, després de reunir-se en assemblea es va prendre aquesta postura ja que, sota el seu criteri, l'interès públic ha de prevaldre per sobre de tot. I aquest interès públic, consideren només és defensable des d'una posició clara i de compromís basada en diferents qüestions:
- La retirada complerta del projecte urbanístic de l'ARE a Olesa, ja que, creuen, són tan inacceptables els criteris i la projecció actual com la que la que marca el Pla General del 93.
- La paralització del Pla General i obertura d'un procés de participació popular per definir un nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal; i la ratificació d'aquest POUM per mitjà d'una consulta popular.
- L'activació de polítiques reals per garantir l'accés a la vivenda més enllà de l'habitatge de propietat.
Les tres entitats anuncien també que, seguint amb la seva estratègia d'apropar el debat als barris i les persones, estan organitzant un conjunt de xerrades descentralitzades a diferents barris sobre l'ARE des de diverses perspectives.
--------
Deixant de banda la protesta per l'ARE, el ple d'ahir va incloure força temes d'importància. Un dels principals va ser l'aprovació inicial del conveni urbanístic que ha de possibilitar l'ampliació de la zona esportiva de les Planes. El conveni, a signar entre l'Ajuntament i les societats Disgnus S.L.; Simer Sim nova creació S.L; i Societat unipersonal i Gestuions Videi 88 S.L.; comporta la cessió anticipada a l'Ajuntament, per part d'aquestes tres societats, d'una porció de terreny de 14.720 metres quadrats del sector SUNPr. 7 “Les Planes”, que, en ser al costat de l'actual zona esportiva, permetria la seva ampliació.
Fa temps que l'Ajuntament busca la fórmula que li permeti ampliar la zona esportiva de les Planes, sobretot pel dèficit d'equipaments esportius que té Olesa, un dèficit evidenciat pel propi consell General de l'Esport. De fet, va explicar ahir el regidor d'Esports, Joan Soler, segons aquest estudi de l'estat dels equipaments esportius a Olesa, se'n desprèn la necessitat de construir un nou camp de futbol, i una nova piscina coberta amb gimnàs municipal, entre d'altres. I una possibilitat d'obtenir aquests equipaments seria ampliant la zona esportiva de les Planes. Per fer-ho, però, es necessita disposar d'uns terrenys ja previstos al Pla General com a sòl per a equipaments.
La solució plantejada és un conveni urbanístic segons el qual les tres societats esmentades cedeixen anticipadament una porció de terreny del sector SUNPr 7 “Les Planes”, destinada a equipament, per al seu ús com a equipament esportiu.
Segons consta a la proposta del punt, les finques objectes de la cessió anticipada estan qualificades com a sòl urbanitzable no programat pendent de desenvolupament, i a més, el Pla General d'Olesa estableix en aquest sector una zonificació com a equipaments d'una gran peça de sòl de més de 15.000 metres quadrats que s'ha de reservar amb aquesta qualificació per a l'ampliació de la zona esportiva.
Davant això, l'Ajuntament va iniciar converses amb els propietaris del sector amb l'objectiu de possibilitar la cessió anticipada d'una porció de sòl de prop de 15.000 metres quadrats, a canvi que l'Ajuntament es comprometés a deixar sense efecte la modificació puntual del Pla General que afecta aquest sector i a la tramitació d'una nova proposta de modificació puntual del Pla General.
I és aquí on l'oposició, majoritàriament, no va veure la cosa clar, malgrat que el regidor de Planejament i Infraestructures, Ramon Pons, va assegurar que no hi ha acords amagats en el conveni. Pons va assegurar que es tractava simplement d'una cessió anticipada dels terrenys per poder utilitzar-los per a l'ampliació de la zona esportiva.
A canvi, l'Ajuntament es compromet a tramitar un nou expedient per a desenvolupar el sector on són ubicats els terrenys, i que fa anys que està pendent de desenvolupament. Per a Pons, es tracta d'una proposta “equilibrada” i a més, va assegurar, l'equip de govern es compromet a desenvolupar el sector dins la legalitat urbanística i amb el vistiplau de la Comissió d'Urbanisme de Barcelona.
L'oposició, tot i estar d'acord amb la necessitat d'ampliar la zona esportiva de les Planes, no va veure clar el conveni. Jordi Manfredi, del PP, va dir que el conveni, que no creu necessari, dóna peu a fer concessions als propietaris del sector i fins i tot a acabar construint-hi habitatges plurifamiliars. I per a Manfredi, contrari a la modificació del pla General en aquest àmbit urbanístic, Olesa no ha de créixer més.
La regidora d'ERC Mireia Monfort també va dir que al seu grup li preocupa la contrapartida que pugui haver-hi darrere d'aquest conveni, sobretot quan arribi el moment de modificar puntualment el Pla General per al desenvolupament de l'àmbit.
Des del Bloc Olesà, el regidor Pere Planas també es va posicionar en contra del conveni, que va assegurar s'havia preparat a corre-cuita.
Per al Bloc, va dir Planas, no cal aquest conveni perquè no caldria optar per una cessió anticipada dels terrenys, sinó per una ocupació directa, una fórmula que permet la Llei d'Urbanisme de Catalunya i que, va recordar Planas, l'equip de govern va fer servir per obtenir els terrenys per a la segona llar d'infants municipal. A més, va afegir, l'acord diu precisament que l'Ajuntament acabarà tramitant un expedient d'ocupació directa.
D'altra banda, va dir Pere Planas, com que la nova Llei d'Urbanisme ampliava el nombre d'habitatge protegit que s'ha de fer al sector, això dóna peu a donar als propietaris més densitat de la que marcava el Pla General.
El regidor de Planejament i Infraestructures, Ramon Pons, va reiterar que era completament legal signar aquest conveni per a la cessió anticipada d'aquests terrenys, i que s'havia optat per aquesta fórmula, i no per l'ocupació directa, per consell dels assessors de l'Ajuntament. Per a Pons tampoc és cap disbarat que s'acordi l'impuls d'aquest sector, dins els paràmetres que estableixi la llei; i va tornar a reiterar que no hi ha res pactat més enllà del que diu per escrit el conveni.
Des de l'equip de govern, el portaveu de l'entesa, Jordi Cornellas; i la de CiU, Mercè Jou, també van defensar l'opció de la cessió anticipada com de totalment legal i vàlida, impulsada amb l'objectiu de possibilitar l'ampliació de la zona esportiva.
Per la seva banda, el regidor d'Esports, Joan Soler, va reiterar que l'actualització i construcció de nous equipaments esportius no és un caprici, sinó una necessitat, no només constatada per la Generalitat, sinó per les entitats esportives d'Olesa. Per aquesta raó considerava molt important poder obtenir aquests terrenys, per després poder accedir a les subvencions del Consell General de l'Esport.
Finalment, el conveni es va aprovar inicialment amb els vots a favor de l'equip de govern tripartit format per PSC, CiU i l'Entesa, i l'abstenció del Bloc Olesà, ERC i PP.
En aquest sentit, en aquest punt no van participar en el debat (de fet, van sortir de la sala) els regidors del Bloc Salvador Prat i Joan Segado. Prat va explicar que de les tres societats que participen en el conveni en forma part el promotor olesà Felip Martorell, que va interposar en el seu dia una querella per difamació contra els dos regidors del Bloc que encara està pendent de sentència. Segons Prat, els seus serveis jurídics els havien aconsellar no ser en el debat per evitar veure's afectats pel que es podria considerar una “enemistat manifesta” envers les societats objecte del conveni.
El punt es va aprovar aprovar inicialment amb els vots a favor de l'equip de govern tripartit format per PSC, CiU i l'Entesa, i l'abstenció del Bloc Olesà, ERC i PP.
--------
Un altre punt important que ahir es va aprovar va ser l'establiment del servei de llar d'infants per al segon centre municipal que s'ha de construir a les Planes, i que ha d'entrar en funcionament el mes de setembre, un curs més tard del que inicialment estava previst. La regidora d'Educació d'Olesa, Magda Graells, va justificar aquest retard, criticat per la regidora del Bloc Pilar Puimedon, per problemes burocràtics que va insinuar estan lligats a la Secretaria General de l'Ajuntament. Graells també va especificar que s'espera que les obres finalitzin cap al mes de juliol. Per tant, al mes de maig, es farà la preinscripció mentre el centre encara és en obres. Com en la llar d'infants Taitom, la gestió del servei serà externa, i s'adjudicarà a una empresa mitjançant concurs obert. De tota manera, i en part gràcies al diferent vot per part dels membres de l'equip de govern que van atribuir a un error, es va acabar aprovant una proposta modificada del Bloc que especifica la possibilitat que el servei també es presti de forma directa.
La regidora d'Educació, Magda Graells, va recordar que la nova llar d'infants tindrà en total 102 places, 16 per a nens de 0 a 1 any; 26 per a nens i nenes d'1 a 2 anys; i 60 per a canalla d'entre 2 i 3 anys. Graells va recordar que en el seu dia l'Ajuntament es va comprometre, en conveni amb la Generalitat, a crear un mínim de 150 places de llar d'infants, un nombre ja superat entre els dos centres municipals que tindrà Olesa.
A petició del Bloc Olesà es va votar, i finalment aprovar, una proposta modificada que inclou la possibilitat de que el servei també es presti de forma directa.
Ja en el torn de precs i preguntes, la regidora del Bloc Pilar Puimedon també va aprofitar per criticar el retard en la construcció de l'equipament, tot recordant que en el seu dia el seu grup va proposar una altra ubicació, al sector dels Closos, que segons Puimedon hauria permès tenir la segona llar d'infants fa un any.
Aprofitant l'avinentesa, Puimedon també va reclamar a la regidora d'Educació que anés cercant un terreny per a una cinquena escola pública a Olesa, ja que, com a mínim, i malgrat el dèficit de places evidenciat a Olesa pel propi Síndic de Greuges, es trigarà dos anys a tenir l'equipament.
Magda Graells va dir, però, que no seran dos anys sinó quatre els que Olesa trigarà a tenir la cinquena escola, en part a causa de la manca de terrenys on ubicar-la. En aquest sentit, l'alcalde, Jaume Monné, va assegurar a la regidora del Bloc que l'equip de govern cercarà un terreny on ubicar aquesta cinquena escola, però que és molt possible que inicialment, i a l'igual que ha passat amb el CEIP Puigventós, s'hagi d'ubicar en barracons.
De fet, va comentar que potser, momentàniament, es podria utilitzar el terreny que quedi alliberat quan s'inauguri l'edifici del CEIP Puigventós i per tant, els alumnes deixin lliure els actuals barracons.
En qualsevol cas, el que es va aprovar ahir va ser l'establiment del servei per a la segona llar d'infants municipal que també inclourà serveis adreçats a la petita infància i les famílies.
--------
Després de mesos de treball, ahir va quedar també aprovat, amb opinions dispars, el Pla Local de Joventut 2009-2011 que marca les polítiques de Joventut a seguir en els propers anys, malgrat que és un document viu, va dir la regidora de Joventut Mireia Cañadell, que cada any s'haurà d'anar completant amb noves aportacions. El Pla es marca diferents reptes, com ara la recuperació de l'Escorxador i els Salistes com a espais de trobada per als joves; la creació d'un alberg; l'ampliació dels horaris de la biblioteca, incloent-hi el nocturn; l'habilitació d'espais d'assaig per als grups musicals locals; l'ús per a l'oci d'espais de les escoles municipals i la Casa de Cultura; que hi hagi un cinema a Olesa; i la promoció de les noves tecnologies.
Mireia Cañadell va explicar que, partint com a base amb el Pla de Joventut elaborat el 2005, s'ha fet un estudi sobre una mostra de 128 joves d'un cens de prop de 7.000 joves que hi ha a Olesa. Al llarg de diferents setmanes s'han fet entrevistes a joves de diferents característiques, interessos i situacions; també s'ha parlat amb mestres i educadors, i finalment s'ha elaborat un document que recull les mancances que té Olesa envers els joves i proposa un seguit de projectes, que ja hem esmentat.
Per exemple, entre les mancances s'evidencia no només la falta d'activitats d'oci per als joves o d'un espai de trobada, sinó també el poc coneixement que tenen els joves envers alguns programes municipals adreçats a aquest segment de la població, com ara el de Transició Escola-Treball; o la borsa d'habitatge.
Des de l'oposició, PP i ERC van lloar la feina feta pel departament de Joventut de l'Ajuntament per realitzar aquest Pla Local de Joventut que, van desitjar, veritablement s'acabi aplicant. De tota manera, va evidenciar el regidor del PP, Jordi Manfredi, no s'entén que l'informe digui que hi ha poc percentatge de joves que posen cm a primera necessitat una pista d'skate, i que després l'Ajuntament inclogui el projecte, amb un cost de 74.000 euros, al Fons Estatal d'Inversió Local.
En aquesta qüestió hi va estar d'acord el Bloc Olesà, que va titllar el treball de fluix. A més, va dir la regidora Georgina Muñoz, reflexa a poca implicació d'algunes regidories en l'àmbit de la joventut. Muñoz també es va queixar de la minsa dotació econòmica que té el pressupost de l'Ajuntament d'Olesa per a joventut. Malgrat això, i la nul·la participació del Bloc en el Pla, va destacar Muñoz, el seu grup va votar favorablement a l'aprovació del Pla.
Sobre la pista d'skate, la regidora de Joventut, Mireia Cañadell, va aclarir que sí va ser una demanada expressada en reunions amb joves de les escoles d'Olesa d'entre 10 i 15 anys, unes entrevistes no incloses a l'informe.
Finalment, el Pla es va aprovar per unanimitat.
(Font: Olesa Ràdio – 90.1FM) - Apunta't al podcast de la ràdio: www.olesaradio.tk
Prohibida la reproducció total o parcial d'aquesta informació sense citar la font