Resum del Ple municipal ordinari del mes de gener
El principal punt de la sessió plenària, l’aprovació del Reglament intern per a la prevenció, detenció i resolució de situacions de discriminació i assetjament laboral, psicològic i sexual de l’Ajuntament d’Olesa, no es va votar i es va aparcar per a debatre-ho més en profunditat entre les diferents formacions polítiques. Amb la retirada d’aquest punt, i la votació per unanimitat de la resta de punts que van ser de tràmit, el ple de gener va durar poc més d’una hora.
El principal punt de l’ordre del dia del ple de gener era l’aprovació del nou Reglament intern contra les discriminacions i els assetjaments a l’Ajuntament d’Olesa, que actualitza el vigent que es va aprovar al 2016. La regidora de Gènere, Feminismes i LGTBIQ+ de l’Ajuntament d’Olesa, Ada Agut, va ser l’encarregada d’exposar-lo. Agut va dir que “el consistori ha de garantir les condicions de dignitat i de no discriminació en el treball. Cal actualitzar i millorar l'actual Reglament, del 2016, i per això es presenta aquesta nova proposta, ja ratificada per la Mesa Negociadora, que dona més protecció i confidencialitat a la víctima, i també inclou el servei de prevenció de l’Ajuntament”.
Aquest nou Reglament intern per a la prevenció, la detecció, l’actuació i la resolució de situacions de discriminació i d’assetjament laboral, psicològic, sexual, per raó del sexe, l’orientació sexual i/o de la identitat sexual, ha estat elaborat per una Comissió específica i ratificat per la Mesa General de Negociació el passat novembre. La Mesa Negociadora està integrada per dos professionals de la plantilla de l’Ajuntament, un tècnic jurídic, un responsable del Comitè de Seguretat i Salut, un altre del departament de Recursos Humans i un membre del Comitè d’Empresa.
En el torn de portaveus, Marc Serradó, de la CUP, tot i felicitar l'elaboració d'un text d'aquest tipus, va remarcar que “al document li falta perspectiva feminista, i també una categorització de les agressions en menys i més greus per ajustar el nivell de les sancions” va dir.
També Fernando Vicente, del PSC, va felicitar la redacció d’aquest document “nosaltres estem d’acord en la necessitat del reglament però hi ha conceptes erronis que cal canviar i si votem a favor no podem fer al·legacions” va dir, i va afegir “cal adequar-lo a la realitat social, hi ha confusió en quant als conceptes de sexe i gènere, no queden contemplades les transicions de gènere i es fa servir el terme homofòbia quan en realitat és lgtbifòbia, i tampoc estan ben definits els diferents tipus d’assetjament”.
D’aquesta manera, la votació del nou Reglament va quedar aparcada i no es va sotmetre a votació, perquè, tot i estar totes les formacions polítiques d’acord en tenir un reglament en aquest sentit, es volien incorporar modificacions. Els grups municipals van decidir debatre-ho i tornar-lo a portar a votació a Ple.
La resta de punts van ser de tràmit i es van aprovar de manera unànime. Aquest és el cas de la modificació d’una errada material de l’ordenança fiscal número 18 de taxes per recollida, tractament i eliminació de residus sòlids urbans; i l’actualització del patrimoni municipal del sòl i habitatge, per donar compliment a la llei que estableix que els ajuntaments que disposin de planejament urbanístic general han de constituir el seu patrimoni públic de sòl i habitatge i trametre l’inventari al Registre de Planejament urbanístic de Catalunya.
Va ser un debat plenari molt curt, on tampoc hi havia mocions, i per tant, els precs i preguntes van prendre protagonisme.
El regidor de la CUP, Marc Serradó, va preguntar si l’accident d’un motorista amb un porc senglar aquest cap de setmana a la carretera de Les Carpes havia coincidit amb dia de batuda. El regidor de Medi Ambient, Ivan Carreira, li va respondre que no va coincidir ja que diumenge no és dia de caça major.
Per la seva banda, Uriel Pujol, del PSC, va fer una consulta sobre les obres del Cementiri Vell, sobre quin protocol es té previst fer en matèria de Memòria Històrica per quan s’obrin els nínxols.
El regidor de Cultura i Memòria Històrica, Xavier Rota, va explicar que “als treballs hi ha un arqueòleg perquè al cementiri tenim la fossa comuna dels republicans afusellats” i va afegir que “ja s’està fent l’enderroc i a partir de la retirada de la runa s’identificaran les fosses. El Memorial Democràtic s’encarregarà de l’excavació”.
Des de C’s els precs van girar al voltant de la petició de millorar la mobilitat al municipi i sobre la manca d’aparcaments, i la petició de que des de l’Ajuntament s’organitzés una celebració amb motiu del dia de la Constitució.