Resum del Ple municipal ordinari del mes de desembre

El suport al model d’escola i a la llengua catalana i al manifest de la plataforma Som Escola va protagonitzar la sessió ordinària del ple celebrat ahir. Un debat, que va tenir un moment encès, on també es va aprovar la Relació de Llocs de Treball de l’Ajuntament corresponent al 2022 i l’aprovació de les pròrroga de convenis de col·laboració amb l’Agència de l’Habitatge de Catalunya.

Image
Assistents al Ple

El tema principal va ser la moció conjunta presentada pels grups municipals del Bloc Olesà, ERC, CUP-AMUNT i Junts per Catalunya de suport al model d’escola i a la llengua catalana i al manifest de la plataforma Som Escola.

A la moció s’exposa que el model d’escola catalana és un consens social compartit per un ampli ventall de la societat catalana que contribueix a la cohesió i la progressió social i a la igualtat d’oportunitats que té com a finalitat contribuir a una societat més cohesionada, democràtica i lliure. És per aquest motiu que es demana a la Generalitat que adopti les mesures necessàries per garantir el model d’immersió lingüística a l’escola catalana, s’insta a les institucions a  promoure accions per defensar-la i es denuncia la intromissió dels tribunals en contra de l’ús de la llengua.

Així mateix es comunica l’acord a la plataforma Som Escola, al departament d’Educació i Cultura de la Generalitat de Catalunya i a l’Associació de Municipis per la Independència i a l’Associació Catalana de Municipis.

La regidora d’Ensenyament, Lourdes Vallès, va ser l’encarregada d’explicar-la “tots sabem que el model d’escola catalana funciona i també que s’assoleixen les competències en castellà, que són de les millors de tot l’Estat Espanyol. Per la meva experiència com a docent de més de 30 anys puc dir que el sistema d’immersió lingüística permet entendre qualsevol entorn i que els nouvinguts tinguin les mateixes possibilitats, perquè se’ls integra” va dir.

Donades les explicacions de la moció, la resta de grups polítics municipals van exposar el seu posicionament.

Domènec Paloma, regidor de JxCAT, va explicar que votaria favorablement “perquè creiem que el català és una llengua que s’ha de protegir i això no significa menystenir el castellà i perquè la Justícia no ha de dictar el percentatge d’hores de llengua a les escoles. El model d’immersió lingüística es va crear per cohesionar la societat” va dir, i va donar dades com que al Baix Llobregat només el 14% de la població parla únicament en català i el 50% no el sap parlar.

Al seu torn, Miquel Barreras, regidor de la CUP, va dir que “hi ha partits que treuen rèdit polític d’aquesta lluita legal contra el català. El català molesta a determinats partits polítics que menteixen per aconseguir vots a Espanya, això és vergonyós, i això ho fa Ciutadans, que va néixer contra la llengua catalana”.

Des de Ciutadans, Olga Vanesa Carrasco, li va replicar que “Ciutadans va néixer per lluitar contra la corrupció i acabar amb el bipartidisme” i que “aquesta moció està plena d’odi i d’atacs que l’únic que han provocat son amenaces a gent que ha hagut de marxar de la seva població. Des de Ciutadans demanem que es compleixin les sentències i respectem els drets de tots els ciutadans”.

Jordi Parent, d’ERC, li va contestar que “Ciutadans és qui té el missatge d’odi. Com a societat hem d’aspirar a la plena integració del català, que va a la baixa” va dir, i va donar dades del Consell Superior d’Avaluació sobre l’ús del català “només el 3% de les pel·lícules estan doblades al català, només 1 de cada 14 sentències judicials són en aquesta llengua, l’etiquetatge en català és gairebé residual, i només el 21% dels alumnes parlen sempre en català” va dir, i va concloure “defensar el català no és atacar el castellà i la justícia no ha de dictar el camí de l’ensenyament, per això ERC s’ha adherit a la moció”.

Des del PSC, Uriel Pujol, va explicar que votaven a favor de la moció perquè el PSC sempre ha estat a favor del model d’immersió lingüística “el problema de l’escola pública és que amb tanta població migrada, a les escoles no tenim eines per ensenyar en català. El català no és cuidat, i per això cal aquest tipus de mocions, que són de sentit comú, perquè tothom que accedeixi a l’escola pública sàpiga parlar català i castellà”.

Desprès de diferents estira-i-arronsa entre entre C’s i la resta de partits es va generar un moment encès en el debat perquè la regidora de Ciutadans, Olga Vanesa Carrasco, es va molestar en no poder intervenir i, airada, va abandonar el Ple. L’alcalde, Miquel Riera li va demanar que no perdés les maneres ni elevés el to i va demanar a tots els assistents de “no caure en provocacions per convertir el ple en una baralla de barri” va dir.

La moció en suport al model d’escola catalana es va aprovar amb els vots favorables del Bloc (8), PSC (3), ERC (3), CUP (2) i JxCAt (1), dos vots en contra de C’s  i una abstenció de la regidora Carrasco, que en el moment de votar havia abandonat la sala.

Aprovació de la relació de lloc de treball del 2022

El Ple de l’Ajuntament també va aprovar aquest dijous la Relació de Llocs de Treball (RLT) del personal de l’Ajuntament d’Olesa per al 2022. Segons va detallar l’alcalde, Miquel Riera, “els principals canvis obeeixen a un projecte iniciat al 2018 per aprofundir en la professionalització de la plantilla” i va destacar “la modificació del departament d’Organització i Processos en nou departament d’Innovació i Qualitat per aprofundir i desenvolupar l’administració digital; i també el reforç amb més personal de les àrees de sostenibilitat i mobilitat”.

Aquest punt es va aprovar amb els vots favorables del Bloc (8), ERC (3) i JxCAT (1) i les abstencions de C’s (3), PSC (3) i CUP (2).  

Pròrroga del Conveni de col·laboració amb l’Agència d’Habitatge de Catalunya

Un altre dels punts destacats, i que es va aprovar de manera unànime, va ser l’aprovació de les addendes de pròrroga del Conveni de col·laboració i d’encàrrec de gestions entre l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i l’Ajuntament d’Olesa per un import d’ingrés de 28.223 euros; i també del conveni de col·laboració relatiu al Programa de mediació per al lloguer social d’habitatges, amb un ingrés de 4.500 euros. El regidor d'Habitatge, Jordi Martínez, va explicar que "és un conveni amb l'Agencia d'Habittage de Catalunya que renovem cada any i permet que la ciutadania no s'hagi de desplaçar i pugui fer a l'Oficina Local d'Habitatge les seves gestions en aquesta matèria" va dir.

Precs i preguntes

En l’apartat de precs i preguntes, les intervencions van fer referència a temes relacionats amb les noves restriccions per contenir la Covid, la modalitat de teletreball a l’Ajuntament, i la petició que van fer alguns regidors com Marc Serradó, de la CUP, i Jordi Parent, d’ERC, per a que “situacions com la que ha passat avui no es tornin a donar al Ple. Es pot discutir, però no perdre el respecte, ni aixecar-nos, ni amenaçar com si fos una baralla de barri” va dir Parent.

Tot i que no estava previst, perquè per evitar contagis per la Covid el Ple tornava a ser sense públic a la sala, es va permetre la intervenció d’un ciutadà que es va presentar al Ple per formular preguntes sobre la resolució d’un recurs de reposició del nou Reglament de Participació Ciutadana, que s’havia desestimat, entre d’altres.comunica

Després d’aquest apartat, l’alcalde, Miquel Riera, va donar per acabat el Ple ordinari del mes de desembre desitjant un bon Nadal a tothom.

Últimes notícies

Image
Reunió de la comissió ciutadana pel 8M

Participants a la primera reunió de la comissió ciutadana pel 8M

Image
Fotografia de l'estat de l'obra de la biblioteca a gener de 2025

Fotografia de l'estat de l'obra de la biblioteca a gener de 2025

Image
Jordi Parent i Anna Valero presenten l'obra de teatre Alan davant l'alumnat d'ESO d'Olesa de Montserrat

Jordi Parent i Anna Valero presenten l'obra de teatre Alan davant l'alumnat d'ESO d'Olesa de Montserrat

Image
Cartell de l'exposició del centenari de l'Escola Arts i Oficis

Cartell de l'exposició del centenari de l'Escola Arts i Oficis

Image
Participants a una de les sortides guiades organitzades pel Departament d'Espai Públic el 2024

Participants a una de les sortides guiades organitzades pel Departament d'Espai Públic el 2024