Projecte d’educadors de carrer entre la població adulta en consum de drogues
L’Ajuntament d’Olesa de Montserrat ha impulsat, a través de la regidoria de Serveis Socials i amb la col·laboració d'altres departaments, un projecte per actuar entre la població adulta en temes de consum de drogues. Ara s'està realitzant una primera fase de diagnosi de la situació per posteriorment poder intervenir.
L'Ajuntament d'Olesa de Montserrat ha posat en marxa un projecte d'acció comunitària amb educadors de carrer per actuar en el consum de drogues en població adulta. El projecte va començar el mes de desembre i amb l'objectiu d'acompanyar i donar suport a les persones en situació de vulnerabilitat i a les seves famílies, així com dur a terme accions preventives en possibles conductes de risc. Ara, en una primera fase s'està fent una diagnosi sobre la realitat a intervenir en relació a població consumidora de substàncies: la definició dels patrons de consum de drogues i pràctiques de risc associats, la percepció del risc per part de les persones que es reuneixen a l'espai i l'entorn on es desenvolupa l'activitat.
El projecte d'educadors de carrer l'ha impulsat l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat amb el treball conjunt de diferents departaments municipals com Serveis Socials, Salut pública, Seguretat Ciutadana, Ensenyament, entre d'altres. El projecte compta amb la implicació de Cabalbaix, el Pla supramunicipal sobre drogues i comportaments de risc, i a través dels professionals d’ASAUPAM, entitat especialitzada en intervenció comunitària en temes de consum de drogues des del 1999. Mireia Luna, coordinadora de Cabalbaix, explica que el projecte va sorgir quan des de l'Ajuntament “es va detectar la necessitat de treballar a nivell de carrer, a nivell comunitari, i es va contactar amb l’empresa especialitzada Asaupam, que ja té experiència en treball amb usuaris que consumeixen drogues i, en concret, fent treball amb usuaris en edat adulta”. Luna ha remarcat que a més del treball amb la part tècnica, el projecte compta amb la implicació de la part política de l'equip de govern.
“Des de Cabalbaix intentem intervenir amb tota la població, no només amb el col·lectiu de joves que està més estigmatitzat, aquest tema pot afectar a tothom. Per això, a part de dissenyar plans específics per a adolescents i joves, volem també intervenir en tota la població” explica Luna, qui afegeix, “en el cas de la població adulta hi ha una realitat molt oculta perquè no tothom fa el mateix tipus de consum, a vegades ni són conscients", explica Luna, i afegeix “hi ha una gran gruix de persones que inicien el tractament de teràpies i tractaments per la via privada i no en queda constància enlloc”.
Posteriorment a aquesta fase de diagnòstic es farà el disseny, gestió i avaluació de plans comunitaris relacionats amb les drogues, que incorporen actuacions des d’una perspectiva comunitària i en xarxa. “Aquest projecte està ara en fase d’anàlisi de la situació, recollint totes les dades, conèixer la població que està consumint i l’entorn, com actuen les persones que estan consumint, quines actuacions han fet els tècnics en aquest àmbit, si hi ha conflictes amb la comunitat, amb els establiments, població, escoles, etc i quan tinguem configurada aquesta radiografia podrem establir les accions en concret”.
Cabalbaix, pla supramunicipal sobre drogues i comportaments de risc
El Cabalbaix, Pla supramunicipal sobre drogues i comportaments de risc, és una iniciativa dels municipis d'Abrera, Esparreguera, Olesa de Montserrat i Sant Esteve Sesrovires que pretén donar una resposta estructurada al fenomen de les drogodependències als municipis i treballa des de la prevenció, l'atenció, la reinserció i la investigació en consum de drogues. El pla ofereix accions preventives sobre drogues i socioaddiccions en diferents àmbits com tallers sobre drogues en centres educatius, sessions informatives a famílies, intervencions en oci nocturn, cicles informatius a ràdios municipals, formació a professionals i altres. També s'ofereix atenció personalitzada a tota la població a través del servei d'assessorament. L'horari d'atenció és dimarts de 9.00h a 19.00h i el correu de contacte cabalbaix@cabalbaix.org