Primera reunió de la Taula de salut municipal

L'ens pretén ser un espai de debat, proposta, promoció i informació sobre les actuacions, iniciatives i serveis que es desenvolupin al municipi en matèria de salut.

Image
Taula de Salut assistents a la Sala de Ple

El Saló de plens de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat ha acollir aquest matí la presentació de la Taula de Salut Municipal, un òrgan que, en paraules de la regidora de Salut Pública, Ada Agut i Domènech, "es crea per donar resposta a l'objectiu estratègic del Pla Local de Salut d'incorporar la representació de la ciutadania en la programació i seguiment de les intervencions que cal dur a terme en l'àmbit local per millorar la salut del municipi".

A la taula, presidida per l'alcalde, Miquel Riera, hi són presents entitats ciutadanes i sociosanitàries, agents de salut i representants dels grups polítics municipals, així com personal tècnic del Departament de Salut Pública de l'Ajuntament. L'òrgan es reunirà en sessió ordinària dues vegades a l'any tot i que també es podrà reunir de manera extraordinària a convocatòria de la presidència i/o a sol·licitud d'una tercera part dels membres del Plenari. En aquestes convocatòries es debatrà sobre el conjunt d'actuacions, iniciatives i serveis que es desenvolupin al municipi, s'emetran informes, s'elaboraran propostes i es procurarà afavorir la responsabilització de la ciutadania en la salut pròpia, en la salut de la comunitat i en la correcta utilització dels serveis sanitaris.

Ada Agut ha remarcat que el Pla Local de Salut 2019-2023 ha arribat a la recta final amb un percentatge d'assoliment dels objectius d'un 80%, "fins i tot després d'haver petit dos anys d'una pandèmia que ha dificultat la realització d'algunes de les actuacions previstes al Pla". "La covid-19", ha continuat la regidora, "ha suposat un repte per a la Regidoria de Salut Pública per adaptar les actuacions en l'àmbit de la promoció i la protecció de la salut a les noves necessitats detectades". Ada Agut ha acabat dient que durant l'any 2023 "caldrà fer un nou diagnòstic de l'estat en salut del municipi" que permeti identificar les necessitats, els punts forts i dèbils i la situació general de l'estat de salut de les persones del municipi, d'acord amb l'Agenda 2030.

Les tècniques de Salut Pública, Victòria Gàzquez i Tanit Morón, han exposat els antecedents que han fet possible aquesta taula, com són les lleis de Salut Pública i participació comunitària a l'organització del sistema sanitari públic i, sobretot, el Regalament de Participació Ciutadana i el Pla Local de Salut d'Olesa de Montserrat. Seguidament, han fet un repàs de les diferents accions realitzades durant la vigència d'aquest Pla, centrades en la protecció i promoció de la salut, així com la prevenció de malalties. Alguns exemples d'aquestes accions són el Programa de Salut Escolar, les activitats del projecte "Fem Salut, Olesa!" o les campanyes de prevenció de plagues.

També hi han intervingut representants del CAP i Mútua de Terrassa per explicar que la pandèmia va obligar a aturar moltes accions que ara s'estan recuperant. A més, han destacat la incorporació dues noves figures amb visió comunitària: una nutricionista que actualment treballa conjuntament amb l'Ajuntament fent tallers de seguretat alimentària i una experta en benestar emocional que començarà aquest juliol amb l'objectiu de crear grups de treball i un estudi de camp sobre les preocupacions que afecten les olesanes i olesans.

Finalment, la sessió ha acabat amb un torn obert de paraula en què les persones assistents han aprofitat per plantejar dubtes i oferir el seu suport al Departament de Salut Pública per fer efectiva la participació comunitària.